Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Стефан Бакалов: "Децата купуват наркотици не от дилъри, а по интернет"


Сподели:
16 Ноември 2018, Петък

Има сериозен риск и в България да навлезе употребата на фентанил, както се случва в САЩ и Европа. Това заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София Стефан Бакалов по време на представянето на книгата "Забравих да умра" на Халил Рафати.
По думи на Бакалов, когато някой наркотик започне да се употребява в САЩ, до 5 години той вече се използва и у нас. Същото е и с Европа, но там срокът е още по-кратък - едва 2 години. Според него проблемът в САЩ със свръхдозите на наркотици е настъпил с навлизането на фентанила и неговите производни, които в момента заместват хероина и всички останали опиати. Това се дължи на високата им потенция.

От 1 грам карфентанил могат да се произведат 10 000 дози от него, докато за направата на 10 000 дози хероин е необходим 1 кг хероин, обяснява Бакалов.

На столичното летище Бакалов говори пред над 500 деца - ученици от 6 до 10 клас в общо 11 училища в страната, които се включиха в антидрога инициативата "Red Ribbon", организирана от Митница Аерогара София - отдел Борба с наркотрафика и българския офис на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ DEA.
Мотото на тазгодишната инициатива е "Гордей се, че не употребяваш наркотици" ("Proud To Be Drug Free").
"Търговията с наркотици вече е и киберпрестъпление. Интернет е част от всички аспекти на нашия живот, както за добро, така и за лошо", посочи Бакалов.

По думите му сайтовете за предлагане на наркотици в darknet са вече стотици. "Предлагат анонимност, проследяването на изпращачите, получателите и плащанията (включително в криптовалута) са по-трудни. За да се борят с тях службите работят както онлайн, така и офлайн", допълни полицаят.

Той посочи още, че darknet се използва от тези, които вече имат проблем с наркотиците. През интернет и социалните мрежи обаче също се правели опити за предлагане на синтетични наркотици, които често се представяли за "безвредни парти стимуланти". Тези наркотици се предлагали на достъпни цени, но представлявали химически вещества, които могат да имат силни и фатални последици върху организма на децата.

Пред журналисти Стефан Бакалов обясни, че хероинът и кокаинът продължават да са наркотици, които нанасят вреди у нас и в Европа. Фентанилът и неговите производни продължават да са голям проблем зад океана, а има отделни случаи и на задържания в ЕС, но няма регистрирани данни на трафик или употреба в България.

"Точно тук е и голямата роля на превенцията. За съжаление младежите са целева група за подобни "модни" тенденции. Затова те трябва да разполагат с реалната информация. Когато са убедени във вредата и опасностите, те излизат от групата на потенциалните клиенти на трафикантите и дилърите", обясни Бакалов.
На събитието присъства и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

"Чрез днешното събитие в рамките на инициативата "Червена панделка" ние казваме на наркотрафикантите, че не приемаме и няма да приемем разпространението на наркотици в нашите общества. В това няма нищо политическо или партийно - незаконната употреба на наркотици, злоупотребата с тях и наркотрафикът са (и трябва да бъдат) заклеймени от всички правителствата по цял свят", каза той пред децата.

Инициативата носи името "Red Ribbon" и е организирана от Агенция "Митници" и Департамента за борба с наркотиците на САЩ в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и убит от мексикански наркотрафиканти.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех