Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Десислава Иванчева излиза от ареста - този път веднага


Сподели:
16 Ноември 2018, Петък

Отстранената кметица на "Младост" прекара в килията 214 дни
След 214 дни в ареста отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова за пръв път ще дишат чист въздух в домовете си. Съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд днес промени мерките им "задържане под стража" във втората най-тежка - "домашен арест". Аргументите за това бяха в две посоки: първо, че 4 вещи лица дадоха показания, че психическото и физическото им състояние са много влошени. Самата Иванчева е на антидепресанти, има панически атаки, депресия и т.н.

Вторият аргумент на съдията беше, че интелектуалните способности на двете в условията на тъмнина и влошено психическо здраве намаляват и така те стават негодни да упражнят правото си на защита. Съдът изтъкна в тази посока тяхната изключително активна позиция, че сами изискват документи, правят питания, доказателствени искания и т.н.

За днес вещите лица описаха условията в ареста като нечовешки - два дървени нара, широки по около 70 см, и между тях остава простанство от 40 см, в което да можеш да се разхождаш и да се движиш. Цялата килия е дълга около 3 метра.

Тоалетната в две огледални килии е зад преграда, висока не повече от 1,2-1,5 м.

Адвокат Ирен Савова запита една от лекарките как се отразява на подзащитната й Биляна Петрова липсата на интимна близост с брачния партньор 214 дни. И експертката, и съдът обаче отговориха, че не това е било заданието на експертизата.

В пледоарията си Савова, която изтъкна, че е адвокат и на двете пред ЕСПЧ в Страсбург, напомни, че България получава и плаща тежки осъдителни присъди заради условията в арестите.

"Моля да иммате предвид, че се намираме в такъв етап от своето развитие като общество, в който мислим за светлината, пространството и живота на кокошките и всички други живи същества. И в същото време се отнасяме по този начин към две интелигентни жени и ги държим по този начин, принизявайки ги до животните", каза адвокатката.

Интересно е, че това е вторият опит на същия съдебен състав да ги пусне под домашен арест. Но предния път съдията отложи изпълнението, докато се произнесе апелативната инстанция. Апелативният съд тогава отмени определението му и двете практически останаха зад решетките.
Днес съдът обаче разпореди незабавно изпълнение, т.е. Иванчева и Христова ще бъдат конвоирани от съдебна охрана до домовете им.

Цялото съдебно заседание днес бе проследено от традиционната "агитка" привърженици на двете, които ту бурно опонираха на прокурорите или ги проклинаха с фрази като "Има Господ!" и "Как спите, бе?!", ту ръкопляскаха съответно на радващите ги моменти, включително докато съдията четеше определението. Председателят на състава на няколко пъти ги заплаши, че ще ги изгони.

Финалното определение - макар и да подлежи на обжалване - предизвика вълна от прегръдки и радостни сълзи още в съдебната зала.

По-късно през деня стана ясно, че прокуратурата освен очаквания протест на определението на по-лека мярка за неотклонение внася и "особено искане". Обвинителите искат да се спре предварителното изпълнение на мерките за неотклонение "домашен арест" на Иванчева и Петрова до произнасяне на въззивната съдебна инстанция, т.е. на Апелативния СНС.

"Това искане е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да се укрият и да извършат ново престъпление."

Протестът и особеното искане на Специализираната прокуратура към 14 ч. са били внесени в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран наказателен съд, става ясно още от прессъобщението на държавното обвинение.


Източник: clubz.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео