Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Еврокомисията намали значително очакванията си за българската икономика


Сподели:
08 Ноември 2018, Четвъртък

По-рано очакванията си понижиха МВФ и Министерството на финансите

Европейската комисия последва примера на МВФ и на Министерството на финансите и намали очакванията си за растежа на българската икономика. Докато през пролетта Комисията очакваше реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 г. да бъде 3.8%, сега прогнозата е за 3.5%.

Икономическите експерти в Брюксел очакват забавяне при растежа на износа. А забавянето при този компонент очевидно няма да може да компенсира по-високото от очакваното частно потребление и инвестиции. Все пак Комисията изтъква, че прогнозата за българския растеж остава значително над средната за ЕС (2.1%).

Новата прогноза на ЕК включва и доста по-висока инфлация в България. Новите очаквания са, че цените средногодишното покачване при цените на дребно през 2018 г. ще достигне 2.6%, докато предишните очаквания бяха за 2% инфлация. Тя ще се захранва от по-високите цени на енергоизточниците в глобален мащаб, както и от по-високото потребление.„Очаква се растеж на всички икономики в ЕС през тази и следващата година, което ще доведе до повече работни места. Въпреки това несигурността и рисковете, както външни, така и вътрешни, нарастват и започват да се отразяват неблагоприятно върху темпото на икономическата активност“, коментира Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог, но също и за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Според Еврокомисията вътрешното потребление ще остане основният стимул за растежа, движено от рекордно ниската безработица, ниските лихви по кредитите и повишението на доходите.

От там посочват обаче, че нарастващата глобална несигурност, напрежението в международната търговия и по-високите цени на петрола ще имат отрицателен ефект върху растежа в Европа. След няколко години на стабилен растеж на заетостта, перспективата за забавяне на подобренията на пазара на труда и за увеличаване на ограниченията по отношение на предлагането в някои държави членки би могла също да подсили това неблагоприятно въздействие.

„Европейската икономика постига добри резултати, като растежът постепенно намалява. Прогнозираме, че тази тенденция ще се запази през следващите две години, като безработицата продължава да спада до равнища, които не са наблюдавани от периода преди кризата. Държавният дълг в еврозоната се очаква да продължи да намалява, като дефицитът ще остане значително под 1% от БВП. Във все по-несигурната международна среда създателите на политики както в Брюксел, така и в националните столици трябва да положат усилия, за да се гарантира, че еврозоната е достатъчно силна да се справи с всичко, каквото я  очаква в бъдеще“, коментира Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.


Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"

Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…"

Михаил Миков за скандала с Йончева и Станишев: "Кому е нужно това?"

Димитър Гърдев: "Няма спецслужба, която да може да спре саморадикализирал се единак"

България, Балканите и манифестът на убиеца от Крайстчърч

Чий е този почерк? Съдът търси кой е писал в тефтерчето на Десислава Иванчева


НОВИНИТЕ
Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен

Тръмп към Джо Байдън: "Още един с ниско IQ" Тръмп към Джо Байдън: "Още един с ниско IQ"

На "Шанз-Елизе" арестуваха джихадист, готвил атентати в Париж и България На "Шанз-Елизе" арестуваха джихадист, готвил атентати в Париж и България

Катрин Тасева завоюва злато в Киев Катрин Тасева завоюва злато в Киев

Откриха сходства между двете катастрофи с Boeing 737 Max Откриха сходства между двете катастрофи с Boeing 737 Max