Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Роботизиран детектор на лъжата ще решава кой да влезе в ЕС


Сподели:
07 Ноември 2018, Сряда

Автоматизирана система за граничен контрол с впечатляващ арсенал от функционалности ще бъде изпробвана по външните граници на Европейския съюз, става ясно от официално съобщение на ЕК.

Струващата 4,5 млн. евро на европейския данъкоплатец платформа iBorderCtrl се отличава с това, че събира в себе си анализ на документи, информация от социалните мрежи, но и възможност за провеждане на „разпит” на пътуващите и идентифициране на техни неверни твърдения.

Системата се състои от две части. Първата е онлайн платформа, в която преди пътуване се попълват данни и документи, които се проверяват автоматично и още на този етап потенциална криминална или терористична дейност бива сигнализирана на властите.

На границата чуждият гражданин застава пред терминал. На екрана анимиран граничар изисква още документи и задава въпроси за името, годините, повода за пътуването и т.н. Отговорите се записват от уеб камери, които обработват десетки микрогримаси в различни зони на лицето в търсене на такива, които издават неверни твърдения.

Проверката ще е с различна дължина и задълбоченост според степента на риск, определена при първоначалния анализ на предоставената от пътуващия информация преди да замине. Тя ще е съпроводена и със снемане на биометрични данни и, на сухопътните ГКПП, сканиране на превозното средство.

Граничните служители междувременно ще имат достъп както до тази информация, така и до всички снимки и видеокадри от предишни влизания и излизания от ЕС на проверяваното лице.

Първоначалните тестове показват 85% точност на оценките на iBorderCtrl, а изпитанията ще започнат на летища в Унгария, Латвия и Гърция. Целта на създателите й е да се ускори граничният контрол и да се намалят разходите по него при повишена ефективност.

Правозащитници изразиха опасения за надеждността на системата, тъй като подобни платформи по целия свят се сблъскват с проблеми като „предразсъдъци” към определени етнически групи (техни представители много по-често са определяни от алгоритъма като „неблагонадеждни” без да има реално основание за това).

„Традиционните детектори на лъжата имат исторически проблем с хвърлянето на вина върху невинни хора и няма никакво доказателство, че изкуственият интелект ще промени това”, коментира пред Си Ен Ен Фредерике Калтхойнер от „Прайвъси Интернешънъл”.

Калтхойнер подчерта, че iBorderCtrl е „част от по-голяма тенденция да се използват неясни и често неефективни системи за преценка и класифициране на хора”. Експерти посочват, че в много експерименти надеждността на анализа на мимиките при засичане на неверни твърдения се е доказала най-малкото като спорна.

Има и активисти, според които създаването на подобни автоматично попълващи се всеобхватни бази данни създават рискове както от засилване на правителствения шпионаж, така от злоупотреби от страна на тези, които имат достъп до информацията.

Американският политолог от ирански произход Лалех Халили нарече iBorderCtrl „страховита употреба на ненадеждни псевдонаучни методи за засичане на лъжи”. „Това е срам за учените, които използват шарлатанство и ксенофобия, за да си подсигурят финансиране”, допълни тя в „Туитър”.

Не липсват и сравненията със „социалния кредит” в Китай, където отново с помощта на изкуствен интелект се оценява благонадеждността на гражданите на база техните действия. /bTVВ категории: Европа, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

Георгиев, Гешев и още безобразия: вече не им пука какво ще кажат хората

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Компютри и компоти. Плановете на Марияна Николова за киберсигурността

Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


НОВИНИТЕ
„Любовта е лудост“ за 27-и път „Любовта е лудост“ за 27-и път

Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани