Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Роботизиран детектор на лъжата ще решава кой да влезе в ЕС


Сподели:
07 Ноември 2018, Сряда

Автоматизирана система за граничен контрол с впечатляващ арсенал от функционалности ще бъде изпробвана по външните граници на Европейския съюз, става ясно от официално съобщение на ЕК.

Струващата 4,5 млн. евро на европейския данъкоплатец платформа iBorderCtrl се отличава с това, че събира в себе си анализ на документи, информация от социалните мрежи, но и възможност за провеждане на „разпит” на пътуващите и идентифициране на техни неверни твърдения.

Системата се състои от две части. Първата е онлайн платформа, в която преди пътуване се попълват данни и документи, които се проверяват автоматично и още на този етап потенциална криминална или терористична дейност бива сигнализирана на властите.

На границата чуждият гражданин застава пред терминал. На екрана анимиран граничар изисква още документи и задава въпроси за името, годините, повода за пътуването и т.н. Отговорите се записват от уеб камери, които обработват десетки микрогримаси в различни зони на лицето в търсене на такива, които издават неверни твърдения.

Проверката ще е с различна дължина и задълбоченост според степента на риск, определена при първоначалния анализ на предоставената от пътуващия информация преди да замине. Тя ще е съпроводена и със снемане на биометрични данни и, на сухопътните ГКПП, сканиране на превозното средство.

Граничните служители междувременно ще имат достъп както до тази информация, така и до всички снимки и видеокадри от предишни влизания и излизания от ЕС на проверяваното лице.

Първоначалните тестове показват 85% точност на оценките на iBorderCtrl, а изпитанията ще започнат на летища в Унгария, Латвия и Гърция. Целта на създателите й е да се ускори граничният контрол и да се намалят разходите по него при повишена ефективност.

Правозащитници изразиха опасения за надеждността на системата, тъй като подобни платформи по целия свят се сблъскват с проблеми като „предразсъдъци” към определени етнически групи (техни представители много по-често са определяни от алгоритъма като „неблагонадеждни” без да има реално основание за това).

„Традиционните детектори на лъжата имат исторически проблем с хвърлянето на вина върху невинни хора и няма никакво доказателство, че изкуственият интелект ще промени това”, коментира пред Си Ен Ен Фредерике Калтхойнер от „Прайвъси Интернешънъл”.

Калтхойнер подчерта, че iBorderCtrl е „част от по-голяма тенденция да се използват неясни и често неефективни системи за преценка и класифициране на хора”. Експерти посочват, че в много експерименти надеждността на анализа на мимиките при засичане на неверни твърдения се е доказала най-малкото като спорна.

Има и активисти, според които създаването на подобни автоматично попълващи се всеобхватни бази данни създават рискове както от засилване на правителствения шпионаж, така от злоупотреби от страна на тези, които имат достъп до информацията.

Американският политолог от ирански произход Лалех Халили нарече iBorderCtrl „страховита употреба на ненадеждни псевдонаучни методи за засичане на лъжи”. „Това е срам за учените, които използват шарлатанство и ксенофобия, за да си подсигурят финансиране”, допълни тя в „Туитър”.

Не липсват и сравненията със „социалния кредит” в Китай, където отново с помощта на изкуствен интелект се оценява благонадеждността на гражданите на база техните действия. /bTV



В категории: Европа, Новините

Сподели:





Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Приемственост обеща Марияна Николова

Походът на „калинките“ във властта е в своя апогей

Как БАН „роди” 1 млн. нови българи до 2040 г., за да докаже, че АЕЦ Белене е необходима

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толерира

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Нинова: "За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание"


НОВИНИТЕ
Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева

Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет

Отпускат по още 100 лева енергийна помощ Отпускат по още 100 лева енергийна помощ

Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево" Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево"

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България




ЕВРОПА
Вучич: "Черна гора, Македония, Хърватия, Словения и България винаги са против нас" Вучич: "Черна гора, Македония, Хърватия, Словения и България винаги са против нас"

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България

Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония

В ЕС не успяха да се споразумеят за бюджета за 2019 г. В ЕС не успяха да се споразумеят за бюджета за 2019 г.

Министрите от ЕС подписаха болезнен "развод" с Лондон Министрите от ЕС подписаха болезнен "развод" с Лондон