Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Иван Нейков: "Бюджет 2019 е на свръхочакванията"


Сподели:
06 Ноември 2018, Вторник

Управляващите рисуват в розово, че всички ще живеят по-добре, но мнозина ще бъдат разочаровани, казва директорът на Балканският институт на труда и социалната политика и бивш социален министър* В политиката на доходите най-важното е да са разработи механизъм за стимулиране на хората-локомотиви във всяка организация

* Инфлацията ще изяде наполовина предвиденото увеличение на пенсиите

- Г-н Нейков, как бихте определили в едно изречение Бюджет 2019?

- В областта на социалната сфера, бюджет 2019 спокойно може да бъде наречен бюджет на свръхочакванията. Дадоха се много обещания, че от 1 януари ще живеем по-добре, а това крие риск от разочарования, защото прочитът на цифрите не показва такъв ентусиазъм, какъвто има в представянето на тези цифри.

- Не са ли реалистични ключовите цифри в макрорамката на бюджета - ръст на икономиката - 3,7 на сто, средногодишна инфлация - 3 на сто, безработица - 4,8, увеличение на приходите - с над 5 млрд лв.?

- От професионална гледна точка бюджетът е много добре подготвен. За първи път толкова детайлно и подробно е разработен диспозитивът - неговата обяснителна част. Такова нещо не е имало досега. Въпросът е дали зад тези цифри или зад тези разяснения стоят нови политики. Искам да дам само един пример. Един от аргументите за растеж, с който върви този бюджет, е, че за първи път от много години подкрепата за пенсионерите ще бъде с близо 6% с актуализацията от 1 юли 2019 г. Това наистина е значително увеличение. Но ако погледнем другите цифри, картината се променя. При средногодишна инфлация 3%, половингодишното увеличение от 6 на сто ще бъде на практика 3 на сто. Казано по друг начин, това означава замразяване на покупателната спообност на пенсионерите. Вярно е, че с цифрите всичко може да се докаже и това е само един пример за свръхочакванията. Казваме на пенсионерите: "всичко ще е наред, ще живеете по-добре догодина". А тяхната оценка догодина ще бъде, че най-доброто на бюджет 2019 е, че не е по-лош от бюджет 2018.

- Коя е най-спорната прогноза в приходната част?

- Вече 4-5 години ние нямаме проблем с приходната част. Така, както е форматирана, винаги може да бъде използвана.

- Реалистично ли е увеличението на максималния оосигурителен доход на 3000 лв.?

- Тук проблемът не е в самото увеличение, това е сигурно десетето нарастване на прага, а голямата стъпка /б.р. с 400 лв./, която се предвижда. Но, честно казано, според мен апокалпиисът, който вещаят някои работодателски организации, няма да се сбъдне.

- Виждате ли някакви свръхобещания в предвиденото нарастване на доходите - на бюджетните служители - с 10 на сто, и на учителите - с 20 на сто?

- Както винаги, и тук дяволът е в детайлите, защото такова увеличение на калпак няма да е добрият ход. Затова е много важно да се изработи механизъм за стимулиране първо на хората-локомотиви във всяка една организация. Тази диференциация при всички случаи ще предизвика конфликти във всяка една система и въпросът е дали ръководствата и синдикатите ще имат смелостта да го направят.

- Къде може да се очаква най-голямо напрежение в социалната сфера?

- Агенцията за социално подпомогане и тази година ще бъде най-критичната точка, защото там и без това са на ръба на административния си капацитет. А сега, с новите ангажименти за хората с увреждания и други неща, които ще излязат, ще бъдат свръхнатоварени и системата може да не издържи.

- Много или малко са 1,3 млрд. лв. за социални разходи през 2019-та?

- Свръхочакванията идват от общия розов фон, който рисуват управляващите. И изводът е, че едва ли не всеки човек ще усети по-доброто качество на живот. Боя се, че много хора няма да усетят това и ще бъдат разочаровани.
Източник: standartnews.com

В категории: Интервюта, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя