Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Пенка Георгиева: Как ще живеят децата с левкемия след промените във Фонда?


Сподели:
05 Ноември 2018, Понеделник

Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот. Това коментира членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева. Тя допуска, че е възможно да има и лобистки интереси зад промените, включени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за Бюджет 2019.

Според промените, от началото на 2019 година Фондът за лечение на деца в чужбина минава на подчинение на Здравната каса. В надзора на Здравната каса няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация, смята Георгиева.

По думите й Фондът за лечение на деца не лекува само деца в чужбина. "Най-големият риск е за децата с левкемии и децата с тежки онкологични заболявания. На всяко заседание на 10-15 деца се плащат лекарства, които не се поемат от Касата. От 1 януари как ще живеят тези деца с левкемия? Д-р Дечо Дечев си прави експерименти с тези деца", заяви Георгиева.

Съветът към Фонда ще бъде закрит, именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца. "Не може да тръгнеш срещу децата на България", заяви Георгиева.
Въпросът е след 1 януари как децата ще намерят помощ за лечението си. Ако Дечев ще ги спира, ще умират ли; ако ще ги пуска да се лекуват, ще се извини ли публично на членовете на Обществения съвет, запита Пенка Георгиева.

Тя акцентира и върху законови проблеми - за какво Касата има право да плаща. Например - няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или във Великобритания след Брекзит.
Относно твърденията на председателя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че са допускани злоупотреби с офертите за лечение, Георгиева препоръча зам.-управителя на Касата да се занимае с тях. Именно зам.-управителят разписва формулярите - това никога не е било отговорност на Фонда, каза тя.

Според нея не е нарушение заявления да идват и без оферта, защото чуждите болници не могат да предоставят винаги прогнозна сума за лечение.

Георгиева призова съветниците на д-р Дечо Дечев да си преосмислят отношението към българските деца.
Според нея проблемно е и сливането на Агенцията по трансплантации с медицинския одит, които се обединяват в една мегаагенция. Възможно е интересите на нуждаещите се (сред които вече има и починали) да бъдат пренебрегнати заради очертаващия се голям скандал с новата структура около пререгистрирането на лечебни заведения, лекарски кабинети и лаборатории.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия
ЕВРОПА
Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"