Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Пенка Георгиева: Как ще живеят децата с левкемия след промените във Фонда?


Сподели:
05 Ноември 2018, Понеделник

Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот. Това коментира членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева. Тя допуска, че е възможно да има и лобистки интереси зад промените, включени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за Бюджет 2019.

Според промените, от началото на 2019 година Фондът за лечение на деца в чужбина минава на подчинение на Здравната каса. В надзора на Здравната каса няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация, смята Георгиева.

По думите й Фондът за лечение на деца не лекува само деца в чужбина. "Най-големият риск е за децата с левкемии и децата с тежки онкологични заболявания. На всяко заседание на 10-15 деца се плащат лекарства, които не се поемат от Касата. От 1 януари как ще живеят тези деца с левкемия? Д-р Дечо Дечев си прави експерименти с тези деца", заяви Георгиева.

Съветът към Фонда ще бъде закрит, именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца. "Не може да тръгнеш срещу децата на България", заяви Георгиева.
Въпросът е след 1 януари как децата ще намерят помощ за лечението си. Ако Дечев ще ги спира, ще умират ли; ако ще ги пуска да се лекуват, ще се извини ли публично на членовете на Обществения съвет, запита Пенка Георгиева.

Тя акцентира и върху законови проблеми - за какво Касата има право да плаща. Например - няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или във Великобритания след Брекзит.
Относно твърденията на председателя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че са допускани злоупотреби с офертите за лечение, Георгиева препоръча зам.-управителя на Касата да се занимае с тях. Именно зам.-управителят разписва формулярите - това никога не е било отговорност на Фонда, каза тя.

Според нея не е нарушение заявления да идват и без оферта, защото чуждите болници не могат да предоставят винаги прогнозна сума за лечение.

Георгиева призова съветниците на д-р Дечо Дечев да си преосмислят отношението към българските деца.
Според нея проблемно е и сливането на Агенцията по трансплантации с медицинския одит, които се обединяват в една мегаагенция. Възможно е интересите на нуждаещите се (сред които вече има и починали) да бъдат пренебрегнати заради очертаващия се голям скандал с новата структура около пререгистрирането на лечебни заведения, лекарски кабинети и лаборатории.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Походът на „калинките“ във властта е в своя апогей

Как БАН „роди” 1 млн. нови българи до 2040 г., за да докаже, че АЕЦ Белене е необходима

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толерира

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Нинова: "За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание"

Проф. Константинов: "Това, което става в малката коалиция, е проява на кристална политическа глупост"


НОВИНИТЕ
Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева

Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет

Отпускат по още 100 лева енергийна помощ Отпускат по още 100 лева енергийна помощ

Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево" Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево"

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България