Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Пенка Георгиева: Как ще живеят децата с левкемия след промените във Фонда?


Сподели:
05 Ноември 2018, Понеделник

Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот. Това коментира членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева. Тя допуска, че е възможно да има и лобистки интереси зад промените, включени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за Бюджет 2019.

Според промените, от началото на 2019 година Фондът за лечение на деца в чужбина минава на подчинение на Здравната каса. В надзора на Здравната каса няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация, смята Георгиева.

По думите й Фондът за лечение на деца не лекува само деца в чужбина. "Най-големият риск е за децата с левкемии и децата с тежки онкологични заболявания. На всяко заседание на 10-15 деца се плащат лекарства, които не се поемат от Касата. От 1 януари как ще живеят тези деца с левкемия? Д-р Дечо Дечев си прави експерименти с тези деца", заяви Георгиева.

Съветът към Фонда ще бъде закрит, именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца. "Не може да тръгнеш срещу децата на България", заяви Георгиева.
Въпросът е след 1 януари как децата ще намерят помощ за лечението си. Ако Дечев ще ги спира, ще умират ли; ако ще ги пуска да се лекуват, ще се извини ли публично на членовете на Обществения съвет, запита Пенка Георгиева.

Тя акцентира и върху законови проблеми - за какво Касата има право да плаща. Например - няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или във Великобритания след Брекзит.
Относно твърденията на председателя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че са допускани злоупотреби с офертите за лечение, Георгиева препоръча зам.-управителя на Касата да се занимае с тях. Именно зам.-управителят разписва формулярите - това никога не е било отговорност на Фонда, каза тя.

Според нея не е нарушение заявления да идват и без оферта, защото чуждите болници не могат да предоставят винаги прогнозна сума за лечение.

Георгиева призова съветниците на д-р Дечо Дечев да си преосмислят отношението към българските деца.
Според нея проблемно е и сливането на Агенцията по трансплантации с медицинския одит, които се обединяват в една мегаагенция. Възможно е интересите на нуждаещите се (сред които вече има и починали) да бъдат пренебрегнати заради очертаващия се голям скандал с новата структура около пререгистрирането на лечебни заведения, лекарски кабинети и лаборатории.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"

Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…"

Михаил Миков за скандала с Йончева и Станишев: "Кому е нужно това?"

Димитър Гърдев: "Няма спецслужба, която да може да спре саморадикализирал се единак"

България, Балканите и манифестът на убиеца от Крайстчърч

Чий е този почерк? Съдът търси кой е писал в тефтерчето на Десислава Иванчева


НОВИНИТЕ
Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен

Тръмп към Джо Байдън: "Още един с ниско IQ" Тръмп към Джо Байдън: "Още един с ниско IQ"

На "Шанз-Елизе" арестуваха джихадист, готвил атентати в Париж и България На "Шанз-Елизе" арестуваха джихадист, готвил атентати в Париж и България

Катрин Тасева завоюва злато в Киев Катрин Тасева завоюва злато в Киев

Откриха сходства между двете катастрофи с Boeing 737 Max Откриха сходства между двете катастрофи с Boeing 737 Max
ЕВРОПА
Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…" Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…"

Парламентът на Великобритания: "Отлагаме на Брекзит до 30 юни" Парламентът на Великобритания: "Отлагаме на Брекзит до 30 юни"

Барние пред ЕП: "ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира" Барние пред ЕП: "ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира"

Проф. Владимир Чуков: "50 хиляди сирийци тръгват на поход към Европа" Проф. Владимир Чуков: "50 хиляди сирийци тръгват на поход към Европа"

Антонио Таяни за Брекзит: "Никой вече не разбира какво става в Лондон" Антонио Таяни за Брекзит: "Никой вече не разбира какво става в Лондон"