Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Пенка Георгиева: Как ще живеят децата с левкемия след промените във Фонда?


Сподели:
05 Ноември 2018, Понеделник

Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот. Това коментира членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева. Тя допуска, че е възможно да има и лобистки интереси зад промените, включени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за Бюджет 2019.

Според промените, от началото на 2019 година Фондът за лечение на деца в чужбина минава на подчинение на Здравната каса. В надзора на Здравната каса няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация, смята Георгиева.

По думите й Фондът за лечение на деца не лекува само деца в чужбина. "Най-големият риск е за децата с левкемии и децата с тежки онкологични заболявания. На всяко заседание на 10-15 деца се плащат лекарства, които не се поемат от Касата. От 1 януари как ще живеят тези деца с левкемия? Д-р Дечо Дечев си прави експерименти с тези деца", заяви Георгиева.

Съветът към Фонда ще бъде закрит, именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца. "Не може да тръгнеш срещу децата на България", заяви Георгиева.
Въпросът е след 1 януари как децата ще намерят помощ за лечението си. Ако Дечев ще ги спира, ще умират ли; ако ще ги пуска да се лекуват, ще се извини ли публично на членовете на Обществения съвет, запита Пенка Георгиева.

Тя акцентира и върху законови проблеми - за какво Касата има право да плаща. Например - няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или във Великобритания след Брекзит.
Относно твърденията на председателя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че са допускани злоупотреби с офертите за лечение, Георгиева препоръча зам.-управителя на Касата да се занимае с тях. Именно зам.-управителят разписва формулярите - това никога не е било отговорност на Фонда, каза тя.

Според нея не е нарушение заявления да идват и без оферта, защото чуждите болници не могат да предоставят винаги прогнозна сума за лечение.

Георгиева призова съветниците на д-р Дечо Дечев да си преосмислят отношението към българските деца.
Според нея проблемно е и сливането на Агенцията по трансплантации с медицинския одит, които се обединяват в една мегаагенция. Възможно е интересите на нуждаещите се (сред които вече има и починали) да бъдат пренебрегнати заради очертаващия се голям скандал с новата структура около пререгистрирането на лечебни заведения, лекарски кабинети и лаборатории.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"