Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран


Сподели:
02 Ноември 2018, Петък

Правителството на САЩ се съгласява да остави осем страни, включително близки съюзници като Южна Корея и Япония, както и Индия, да продължат да купуват ирански петрол, след като повторно наложи санкции на Техеран от следващата седмица, съобщава "Блумбърг", цитиран от "Ройтерс".
Най-големите клиенти на ирански петрол, всички в Азия, търсят освобождаване от санкции, за да могат да продължат да купуват.

Близките американски съюзници Южна Корея и Япония са получили откази заедно с Индия, която разчита в голяма степен на доставки от Иран, но в понеделник официално оповестяват списък на всички страни, които получават разрешение, обяснява "Блумбърг".

Китайски представител коментира пред "Ройтерс", че разговорите с правителството на САЩ продължават и че в следващите няколко дни се очакваше резултат. "Смятаме, че Тръмп ще се съгласи Китай да внася някои обеми, подобно на това, което получават Индия и Южна Корея", коментира анализаторът Клейтън Алън.
Южнокорейското външно министерство отказа да коментира, както и японските официални представители. Друга страна, която търси освобождаване от санкции, е Турция, която взема значителни количества по тръбопровод от съседен Иран.

Турското министерство на енергетиката заяви в петък, че е чувало слухове за освобождаване, но добавя, че не е получило писмено уведомление за каквото и да било освобождаване от купуването на ирански петрол, след като Съединените щати повторно санкционират Техеран на 5 ноември.
Въпреки че се очакваше някои отклонения, цените на петрола паднаха, а фючърсите на Брент спаднаха с 10 цента до 72,79 долара за барел. Анализаторите обаче коментира, че освобождаването на иранските петролни санкции вероятно ще бъде само временно.

"Голдман Сакс" коментира, че очаква износът на суров петрол от Иран да падне до 1,15 млн. барела на ден до края на годината от около 2,5 млн. барела в средата на 2018 г.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Държавна власт, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех
ЕВРОПА
След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна." Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна."

Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц

Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки

Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум