Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран


Сподели:
02 Ноември 2018, Петък

Правителството на САЩ се съгласява да остави осем страни, включително близки съюзници като Южна Корея и Япония, както и Индия, да продължат да купуват ирански петрол, след като повторно наложи санкции на Техеран от следващата седмица, съобщава "Блумбърг", цитиран от "Ройтерс".
Най-големите клиенти на ирански петрол, всички в Азия, търсят освобождаване от санкции, за да могат да продължат да купуват.

Близките американски съюзници Южна Корея и Япония са получили откази заедно с Индия, която разчита в голяма степен на доставки от Иран, но в понеделник официално оповестяват списък на всички страни, които получават разрешение, обяснява "Блумбърг".

Китайски представител коментира пред "Ройтерс", че разговорите с правителството на САЩ продължават и че в следващите няколко дни се очакваше резултат. "Смятаме, че Тръмп ще се съгласи Китай да внася някои обеми, подобно на това, което получават Индия и Южна Корея", коментира анализаторът Клейтън Алън.
Южнокорейското външно министерство отказа да коментира, както и японските официални представители. Друга страна, която търси освобождаване от санкции, е Турция, която взема значителни количества по тръбопровод от съседен Иран.

Турското министерство на енергетиката заяви в петък, че е чувало слухове за освобождаване, но добавя, че не е получило писмено уведомление за каквото и да било освобождаване от купуването на ирански петрол, след като Съединените щати повторно санкционират Техеран на 5 ноември.
Въпреки че се очакваше някои отклонения, цените на петрола паднаха, а фючърсите на Брент спаднаха с 10 цента до 72,79 долара за барел. Анализаторите обаче коментира, че освобождаването на иранските петролни санкции вероятно ще бъде само временно.

"Голдман Сакс" коментира, че очаква износът на суров петрол от Иран да падне до 1,15 млн. барела на ден до края на годината от около 2,5 млн. барела в средата на 2018 г.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Държавна власт, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Приемственост обеща Марияна Николова

Походът на „калинките“ във властта е в своя апогей

Как БАН „роди” 1 млн. нови българи до 2040 г., за да докаже, че АЕЦ Белене е необходима

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толерира

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Нинова: "За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание"


НОВИНИТЕ
Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева

Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет

Отпускат по още 100 лева енергийна помощ Отпускат по още 100 лева енергийна помощ

Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево" Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево"

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България