Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Клиничните пътеки ощетяват и пациенти, и лекари


Сподели:
30 Октомври 2018, Вторник

Оставам в България, за да променя статуквото, казва д-р Мирослав Ангелов от столичната болница „Св. Анна“, който тази година взе приза „Ти си нашето бъдеще“
Системата на клиничните пътеки е показала своята неефективност, категоричен е д-р Мирослав Ангелов от столичната болница „Св. Анна“. Припомняме, медикът беше отличен от Българския лекарски съюз на традиционните награди „Лекар на годината“ в категория  „Ти си нашето бъдеще“. По думите на д-р Ангелов, не е възможно докторите да излекуват дадено заболяване за точно определени дни. „Пациентите ни не са болни само от едно заболяване. Не можем да свързваме здравето с клинична пътека, по която някой е решил, че дадено нещо струва едиколко си, това трябва да се промени. Защото хем ние като съсловие сме ощетени, хем и пациентите са ощетени“, категоричен е д-р Ангелов.

Той е завършил медицина през 2017 г. Работи в спешното отделение на УМБАЛ „Света Анна“. Все още има предложения за работа в чужбина, но вярва, че трябва да остане тук. „Трябва да направя нещо за промяната на статуквото. Продължавам да влагам старанията, които съм влагал като студент, и в работата си в момента и навярно това е забелязано по някакъв начин“, казва по повод на наградата младият лекар.

Денят му започва много рано сутрин, когато се „впуска в приключението“, защото спешното отделение на „Св. Анна“ е много динамично и през него преминават около 100 пациента на ден. За 12-часово дежурство в голям екип по утвърден алгоритъм на работа успяват да обслужат максимален брой пациенти.

Към спешните и неотложни състояния се добавят обострени хронични състояния, а започващият есенно-зимен сезон допълва палитрата на патологията със случаите на травматизъм. „Обикновено пациентите, които идват, не са с едно заболяване. Имат повече от едно, което ние се налага по-задълбочено да диагностицираме“, разказва д-р Ангелов. За около два часа по стандарт успяват да обследват комплексно пациент, стигнал до спешното отделение на болницата.

Д-р Мирослав Ангелов признава, че отделението е модерно, голямо и разполага с доста възможности, но си пожелава повече хора да осъзнават разликата между спешно и неотложно състояние. „Постарали сме се максимално да дефинираме тези състояния. Сложили сме указателни табели в чакалнята кои състояния са спешни и подлежат на приоритетно обслужване и кои състояния могат да чакат. Така или иначе обаче българинът е свикнал веднага да бъде обслужен и понякога имаме пререкания“, споделя още д-р Ангелов.

Въпреки трупания в спешното отделение безценен опит, д-р Мирослав Ангелов мечтае да специализира кардиология. Избира тази специалност, защото още като дете губи родителите си от сърдечни заболявания.


Източник: skener.news

В категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Походът на „калинките“ във властта е в своя апогей

Как БАН „роди” 1 млн. нови българи до 2040 г., за да докаже, че АЕЦ Белене е необходима

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толерира

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Нинова: "За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание"

Проф. Константинов: "Това, което става в малката коалиция, е проява на кристална политическа глупост"


НОВИНИТЕ
Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева

Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет

Отпускат по още 100 лева енергийна помощ Отпускат по още 100 лева енергийна помощ

Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево" Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево"

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България