Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Светият синод ще обсъжда на 5 ноември казуса с независима украинска църква


Сподели:
25 Октомври 2018, ЧетвъртъкНа извънредно заседание на 5 ноември Светият синод на Българската православна църква ще обсъди как да реагира на готовността на Вселенската патриаршия да признае автокефална Украинска православна църква. Това каза за "Дневник" говорителят на Синода протойерей Николай Георгиев.


На заседанието митрополитите ще решат дали да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за случая, или да излязат с позиция, но след като прегледат църковни документи на 350 години, посочи още говорителят.


В средата на месеца Светият синод на патриаршията в Константинопол отмени документа отпреди 330 години, с който Киевската митрополия е минала под юрисдикцията на Московската патриаршия, както и анатемата на Москва срещу митрополит Филарет (непризнат в православния свят за патриарх на Украинската православна църква) и срещу водача на Украинската автокефална църква Макарий.


В отговор Руската православна църква обяви, че с решението си Вселенската патриаршия е узаконила разкола в православния свят, прекрати евхаристийното си общение с Константинопол и определи ситуацията като най-голямата схизма от 1000 години. Кампанията продължи с настояване за извинение и твърдение, че патриарх Вартоломей повече не може да претендира, че е духовен водач на православния свят.


Изявление с предложение "за започването на всеправославно обсъждане и свикване на всеправославен събор за разрешаването на църковния въпрос в Украйна" бе направено още на 9 октомври от Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Видинския митрополит Даниил.


В действителност на 15 октомври не е признавана автокефална Украинска православна църква, а е възстановено статуквото на територията на Украйна, съществувало до края на XVII век, и е започнат процес за каноничното ситуиране на самостоятелна от Москва украинска църква под върховенството на Константинополската патриаршия.


Пред изданието meduza.io специалистът по канонично право монах Диодор обяснява, че решението е да се отмени действието на два текста от 1686 г., които Московската патриаршия изтъква като даващи ѝ пълен контрол над Киевската митрополия. В действителност в тези документи няма подобно нещо и в тях митрополията е временно предадена под юрисдикцията на Москва, но никога не е преставала да бъде част от Константинополската църква.


В единия текст от 1686 г. се казва, че Киевският митрополит, "ако се наложи" (под това се има предвид извънредно обстоятелство като война или големи безредици, отдалеченост или недостъпност на територията поради войни между две държави) да се хиротонисва (ръкополага) от ръцете на Московския патриарх, при условие че това не може да направи патриарх в Константинопол (всъщност по това време патриарх Дионисий IV живее не в Истанбул, а в Адрианопол/Одрин - бел. ред.)


Във втория се определя, че въпреки това обстоятелство украинският митрополит винаги трябва да споменава на първо място Константинополския патриарх по време на литургия. Това означава непрекъснато засвидетелстване на каноничната зависимост от него и юрисдикцията на Константинополската патриаршия.


Трети ключов елемент е, че митрополитът на Киев трябва да се избира от църквата и народа в Украйна - нещо, което Москва е спряла да признава почти веднага.


Що се отнася до призивите от Москва Вселенският патриарх да се съобрази с позициите на другите църкви, монах Диодор пояснява, че това е така, когато има спор между църкви, и той трябва да има съборно решение (т.е. то да е одобрено от поне четирима от т.нар. древни патриарси), но в случая става дума за акт на Светия синод на Константинополската патриаршия, засягащ негова канонична територия, съществуваща от края на Х век насам.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Други теми, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя