Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Светият синод ще обсъжда на 5 ноември казуса с независима украинска църква


Сподели:
25 Октомври 2018, ЧетвъртъкНа извънредно заседание на 5 ноември Светият синод на Българската православна църква ще обсъди как да реагира на готовността на Вселенската патриаршия да признае автокефална Украинска православна църква. Това каза за "Дневник" говорителят на Синода протойерей Николай Георгиев.


На заседанието митрополитите ще решат дали да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за случая, или да излязат с позиция, но след като прегледат църковни документи на 350 години, посочи още говорителят.


В средата на месеца Светият синод на патриаршията в Константинопол отмени документа отпреди 330 години, с който Киевската митрополия е минала под юрисдикцията на Московската патриаршия, както и анатемата на Москва срещу митрополит Филарет (непризнат в православния свят за патриарх на Украинската православна църква) и срещу водача на Украинската автокефална църква Макарий.


В отговор Руската православна църква обяви, че с решението си Вселенската патриаршия е узаконила разкола в православния свят, прекрати евхаристийното си общение с Константинопол и определи ситуацията като най-голямата схизма от 1000 години. Кампанията продължи с настояване за извинение и твърдение, че патриарх Вартоломей повече не може да претендира, че е духовен водач на православния свят.


Изявление с предложение "за започването на всеправославно обсъждане и свикване на всеправославен събор за разрешаването на църковния въпрос в Украйна" бе направено още на 9 октомври от Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Видинския митрополит Даниил.


В действителност на 15 октомври не е признавана автокефална Украинска православна църква, а е възстановено статуквото на територията на Украйна, съществувало до края на XVII век, и е започнат процес за каноничното ситуиране на самостоятелна от Москва украинска църква под върховенството на Константинополската патриаршия.


Пред изданието meduza.io специалистът по канонично право монах Диодор обяснява, че решението е да се отмени действието на два текста от 1686 г., които Московската патриаршия изтъква като даващи ѝ пълен контрол над Киевската митрополия. В действителност в тези документи няма подобно нещо и в тях митрополията е временно предадена под юрисдикцията на Москва, но никога не е преставала да бъде част от Константинополската църква.


В единия текст от 1686 г. се казва, че Киевският митрополит, "ако се наложи" (под това се има предвид извънредно обстоятелство като война или големи безредици, отдалеченост или недостъпност на територията поради войни между две държави) да се хиротонисва (ръкополага) от ръцете на Московския патриарх, при условие че това не може да направи патриарх в Константинопол (всъщност по това време патриарх Дионисий IV живее не в Истанбул, а в Адрианопол/Одрин - бел. ред.)


Във втория се определя, че въпреки това обстоятелство украинският митрополит винаги трябва да споменава на първо място Константинополския патриарх по време на литургия. Това означава непрекъснато засвидетелстване на каноничната зависимост от него и юрисдикцията на Константинополската патриаршия.


Трети ключов елемент е, че митрополитът на Киев трябва да се избира от църквата и народа в Украйна - нещо, което Москва е спряла да признава почти веднага.


Що се отнася до призивите от Москва Вселенският патриарх да се съобрази с позициите на другите църкви, монах Диодор пояснява, че това е така, когато има спор между църкви, и той трябва да има съборно решение (т.е. то да е одобрено от поне четирима от т.нар. древни патриарси), но в случая става дума за акт на Светия синод на Константинополската патриаршия, засягащ негова канонична територия, съществуваща от края на Х век насам.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Други теми, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Походът на „калинките“ във властта е в своя апогей

Как БАН „роди” 1 млн. нови българи до 2040 г., за да докаже, че АЕЦ Белене е необходима

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толерира

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Нинова: "За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание"

Проф. Константинов: "Това, което става в малката коалиция, е проява на кристална политическа глупост"


НОВИНИТЕ
Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева

Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет Борисов провежда среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет

Отпускат по още 100 лева енергийна помощ Отпускат по още 100 лева енергийна помощ

Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево" Два нови перона облекчават преминаването на тирове през "Капитан Андреево"

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България
ЕВРОПА
Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България

Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония

В ЕС не успяха да се споразумеят за бюджета за 2019 г. В ЕС не успяха да се споразумеят за бюджета за 2019 г.

Министрите от ЕС подписаха болезнен "развод" с Лондон Министрите от ЕС подписаха болезнен "развод" с Лондон

Барние предложи Великобритания да остане в ЕС до 2022 г., но без права Барние предложи Великобритания да остане в ЕС до 2022 г., но без права