Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Еврокомисията отхвърли бюджета на Италия и взе безпрецедентно решение


Сподели:
24 Октомври 2018, Сряда

Европейската комисия е решила да не приеме бюджета на Италия, съобщи представител на институцията.

Това се случва за пръв път, откакто Еврокомисията получи по-големи правомощия да разглежда бюджените на страни членки. Отрицателното мнение на Брюксел означава, че Италия трябва да отмени или преразгледа част от плановете си. Премиерът Джузепе Конте вече каза, че няма "План Б" за фискалния план. Комисията обаче смята, че намеренията на Рим противоречат на Пакта за стабилност от 2011 г. и няма да помогне на Италия да се справи с дълга си от 2.3 трлн. евро (130% от БВП), пише ФАЦ.


Бюджетът предвижда дефицит над допустимите в ЕС норми в страната с най-висока (след Гърция) стойност на дълга като дял от брутния вътрешен продукт. Италианските власти признаха това, но отхвърлиха идеята да направят промени в него. Сега кабинетът в Рим има три седмици да направи промени и да предложи коригираната версия.


Малко вероятно е да се стигне до санкции срещу Италия. Случаят обаче разпалва напрежението между Брюксел и популисткото правителство в Рим и според "Блумбърг" европейски представители се опасяват, че може да дадат козове в ръцете на правителство, базирало в голяма степен предизборната си кампания на обвинения към ЕС.


"Верижна реакция"

От сключването на европейския пакт с трипроцентен таван на дефицита в началото на десетилетието европейски правителства избягват да влизат в конфликт с ЕС по темата заради опасността от политическо клеймо или отрицателни последици за пазара.


В италианския случай проблемът не е в тавана, тъй като целта, обявена от италианското правителство, е за 2.4% дефицит за догодина. В разрез с препоръките на Брюксел е обаче възходящата тенденция - за 2018-а прогнозираният дефицит е по-малък в размер 1.8% от БВП.


Брюксел определи намеренията на Италия като "отклонение" от нормата, а Рим отговори с обиди. Риск за ЕК произтича и от евентуална "верижна реакция", а предупреждение вече бе отправено и към Франция.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова след среща с КНСБ: Внасяме предложение за отпадане на данъка върху старите автомобили

МАЕ: Петролът е застрашен от електромобилите и по-чиститата енергия

Докога ще търпим безобразията на КФН?

Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров

Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие :

Борисов: Защо президентът приема Нинова, а на Менда отказва? Извинявам се, ако не съм бил разбран!


НОВИНИТЕ
Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката

Хванаха телефонни измамници, задигнали 11 000 лева Хванаха телефонни измамници, задигнали 11 000 лева

Поетапно чистят охранителните канали и дерета във Варна Поетапно чистят охранителните канали и дерета във Варна

Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата
ЕВРОПА
Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров

Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие : Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие :

Кристоф Гилюи и Дейвид Гудхарт:“Народът от някъде” срещу “хората отвсякъде” Кристоф Гилюи и Дейвид Гудхарт:“Народът от някъде” срещу “хората отвсякъде”

Британците ще пътуват в Европа без визи след брекзит Британците ще пътуват в Европа без визи след брекзит