Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Еврокомисията отхвърли бюджета на Италия и взе безпрецедентно решение


Сподели:
24 Октомври 2018, Сряда

Европейската комисия е решила да не приеме бюджета на Италия, съобщи представител на институцията.

Това се случва за пръв път, откакто Еврокомисията получи по-големи правомощия да разглежда бюджените на страни членки. Отрицателното мнение на Брюксел означава, че Италия трябва да отмени или преразгледа част от плановете си. Премиерът Джузепе Конте вече каза, че няма "План Б" за фискалния план. Комисията обаче смята, че намеренията на Рим противоречат на Пакта за стабилност от 2011 г. и няма да помогне на Италия да се справи с дълга си от 2.3 трлн. евро (130% от БВП), пише ФАЦ.


Бюджетът предвижда дефицит над допустимите в ЕС норми в страната с най-висока (след Гърция) стойност на дълга като дял от брутния вътрешен продукт. Италианските власти признаха това, но отхвърлиха идеята да направят промени в него. Сега кабинетът в Рим има три седмици да направи промени и да предложи коригираната версия.


Малко вероятно е да се стигне до санкции срещу Италия. Случаят обаче разпалва напрежението между Брюксел и популисткото правителство в Рим и според "Блумбърг" европейски представители се опасяват, че може да дадат козове в ръцете на правителство, базирало в голяма степен предизборната си кампания на обвинения към ЕС.


"Верижна реакция"

От сключването на европейския пакт с трипроцентен таван на дефицита в началото на десетилетието европейски правителства избягват да влизат в конфликт с ЕС по темата заради опасността от политическо клеймо или отрицателни последици за пазара.


В италианския случай проблемът не е в тавана, тъй като целта, обявена от италианското правителство, е за 2.4% дефицит за догодина. В разрез с препоръките на Брюксел е обаче възходящата тенденция - за 2018-а прогнозираният дефицит е по-малък в размер 1.8% от БВП.


Брюксел определи намеренията на Италия като "отклонение" от нормата, а Рим отговори с обиди. Риск за ЕК произтича и от евентуална "верижна реакция", а предупреждение вече бе отправено и към Франция.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя