Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

МОН не обучава педагози на ромски език


Сподели:
22 Октомври 2018, Понеделник

Не са верни публикациите и коментарите в социалните мрежи, че Министерството на образованието и науката (МОН) провежда задължително под каквато и да е форма обучение на педагози за начална педагогика с ромски език. Това пише в прессъобщение на ведомството.

Сега специалност "начална училищна педагогика с ромски език" няма в нито едно от висшите училища в страната, уверяват от МОН.

Такава специалност обаче е имало във Великотърновския университет между 2004 и 2009 година. Тя е била закрита в съответствие със становище на Националната агенция за оценяване и акредитация.
Според МОН цитираната в социалните мрежи платформа позволява на преподавателите да запишат специалността, която са придобили в рамките на своето висше образование. В списъка присъствала и въпросната специалност, както и всички останали предагогически специалности, изучавани във висшите училища в страната.

Наличието на "начална училищна педагогика с ромски език" в платформата гарантира правото на завършилите тази специалност през годините, когато е имало такава, също да имат достъп и да се включат в различните обучения за допълнителна квалификация, обясняват от МОН.

В платформата педагозите могат да кандидатстват за придобиване на допълнителна квалификация, но такава по "начална училищна педагогика с ромски език" не е предвидена и не предстои да се провежда.

"Официалният език в системата на образованието в Република България е българският език. За децата и учениците с различен произход е осигурена възможност да изучават и своя майчин език в избираемите и/или във факултативните учебни часове. Към момента, както и за последните 10 години данните на Министерството на образованието и науката показват, че в нито едно училище в страната няма ученици, които да са избрали като майчин език ромския, и съответно не са провеждани, нито се провеждат такива занятия", допълват от просветното министерство.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия