Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

МОН не обучава педагози на ромски език


Сподели:
22 Октомври 2018, Понеделник

Не са верни публикациите и коментарите в социалните мрежи, че Министерството на образованието и науката (МОН) провежда задължително под каквато и да е форма обучение на педагози за начална педагогика с ромски език. Това пише в прессъобщение на ведомството.

Сега специалност "начална училищна педагогика с ромски език" няма в нито едно от висшите училища в страната, уверяват от МОН.

Такава специалност обаче е имало във Великотърновския университет между 2004 и 2009 година. Тя е била закрита в съответствие със становище на Националната агенция за оценяване и акредитация.
Според МОН цитираната в социалните мрежи платформа позволява на преподавателите да запишат специалността, която са придобили в рамките на своето висше образование. В списъка присъствала и въпросната специалност, както и всички останали предагогически специалности, изучавани във висшите училища в страната.

Наличието на "начална училищна педагогика с ромски език" в платформата гарантира правото на завършилите тази специалност през годините, когато е имало такава, също да имат достъп и да се включат в различните обучения за допълнителна квалификация, обясняват от МОН.

В платформата педагозите могат да кандидатстват за придобиване на допълнителна квалификация, но такава по "начална училищна педагогика с ромски език" не е предвидена и не предстои да се провежда.

"Официалният език в системата на образованието в Република България е българският език. За децата и учениците с различен произход е осигурена възможност да изучават и своя майчин език в избираемите и/или във факултативните учебни часове. Към момента, както и за последните 10 години данните на Министерството на образованието и науката показват, че в нито едно училище в страната няма ученици, които да са избрали като майчин език ромския, и съответно не са провеждани, нито се провеждат такива занятия", допълват от просветното министерство.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя