Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

МОН не обучава педагози на ромски език


Сподели:
22 Октомври 2018, Понеделник

Не са верни публикациите и коментарите в социалните мрежи, че Министерството на образованието и науката (МОН) провежда задължително под каквато и да е форма обучение на педагози за начална педагогика с ромски език. Това пише в прессъобщение на ведомството.

Сега специалност "начална училищна педагогика с ромски език" няма в нито едно от висшите училища в страната, уверяват от МОН.

Такава специалност обаче е имало във Великотърновския университет между 2004 и 2009 година. Тя е била закрита в съответствие със становище на Националната агенция за оценяване и акредитация.
Според МОН цитираната в социалните мрежи платформа позволява на преподавателите да запишат специалността, която са придобили в рамките на своето висше образование. В списъка присъствала и въпросната специалност, както и всички останали предагогически специалности, изучавани във висшите училища в страната.

Наличието на "начална училищна педагогика с ромски език" в платформата гарантира правото на завършилите тази специалност през годините, когато е имало такава, също да имат достъп и да се включат в различните обучения за допълнителна квалификация, обясняват от МОН.

В платформата педагозите могат да кандидатстват за придобиване на допълнителна квалификация, но такава по "начална училищна педагогика с ромски език" не е предвидена и не предстои да се провежда.

"Официалният език в системата на образованието в Република България е българският език. За децата и учениците с различен произход е осигурена възможност да изучават и своя майчин език в избираемите и/или във факултативните учебни часове. Към момента, както и за последните 10 години данните на Министерството на образованието и науката показват, че в нито едно училище в страната няма ученици, които да са избрали като майчин език ромския, и съответно не са провеждани, нито се провеждат такива занятия", допълват от просветното министерство.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова след среща с КНСБ: Внасяме предложение за отпадане на данъка върху старите автомобили

МАЕ: Петролът е застрашен от електромобилите и по-чиститата енергия

Докога ще търпим безобразията на КФН?

Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров

Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие :

Борисов: Защо президентът приема Нинова, а на Менда отказва? Извинявам се, ако не съм бил разбран!


НОВИНИТЕ
Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката

Хванаха телефонни измамници, задигнали 11 000 лева Хванаха телефонни измамници, задигнали 11 000 лева

Поетапно чистят охранителните канали и дерета във Варна Поетапно чистят охранителните канали и дерета във Варна

Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата