Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

"За Златю Бояджиев и неговите пейзажи - изящни мелодии."


Сподели:
22 Октомври 2018, Понеделник

Днес се навършват 115 години от рождението на Златю Бояджиев.

Той е роден в малкото тракийско селце Брезово на 22 октомври 1903 година в семейството на сравнително заможния земеделец Георги Вапцара, който притежава 15 глави добитък - крави, волове, телета, коне, овце, кокошки. Зад всичкото това "имане" стои, разбира се, къртовски труд. Човек, самоук, издигнал се, благодарение на труда си, Вапцара, иска сина му Златю да се изучи и го праща в Пловдив да запише търговската гимназия. По това време в Пловдив кипи вълнуващ културен живот. Главен библиотекар на Пловдивската народна библиотека е Николай Райнов, авторът на "Богомилски легенди", "Видения из древна България" и пр. Никола Райнов основава в Пловдив "Дом на изкуствата и печата" по подобие на софийския и той става център на интересни културни начинания. Големи вълнения предизвиква и неговата първа самостоятелна изложба, която вдъхновява художници като Цанко Лавренов и др.
Можем да се досетим, че брезовското селянче, на което сметките не са му по душа, е било напълно омагьосан от големия град и неговия вълнуващ културен живот. И ето че пратеният да се изучи за счетоводител Златю започва да се пилее в ателието на фирмописеца Гео Мирчев, където се запознава с Давид Перец и Васил Бараков. Така започва приятелството между тримата, които по-късно стават известни като Бараците и оставят ярка следа в българското изобразително изкуство.
И, разбира се, Златю Бояджиев, не успява да завърши първата година на Търговската гимназия, работи известно време, за да се издържа, по някое време се запилява чак в Бургас, където негов роднина му намира работа като раздавач. Морето очарова този син на Тракийската низина и той ни оставя някои великолепни пейзажа от Созопол. Но раздавач от него не става и вероятно, за да не разочарова баща си, той все пак се връща в Пловдив и завършва Търговската гимназия. Осъществил тази бащина мечта, вече с диплома за завършено средно образование, Златю Бояджиев е приет като студент в Художествената академия през есента на 1927 г. в ателието по живопис на проф. Цено Тодоров.
На следващата година в София пристигат и се записват в Академията и двамата му верни приятели: Давид Перец и Васил Бараков.
За тази неразделна тройка проф. Димитър Аврамов пише: "Така започва една от най-живописните глави в историята на нашата артистична бохема, известна под името „Бараците”: животът из софийските мансарди, суровата битка за насъщния, лудото тичане в търсене на поръчки, изработване на търговски фирми, реклами и киноплакати, боядисване на електрически стълбове, водопроводни тръби и към всички това, напрежението да се измислят хиляди хитрости, за да се заблудят неумолимите данъчни агенти... Припечеленото сигурно е било достатъчно, щом като е давало възможност на тримата приятели да прекарват летните си ваканции в рисуване из Родопите, откъдето са се завръщали с пълни блокове скици и маслени етюди..."
През 1932 г., Златю Бояджиев се оказва с диплом за завършено висше образование, а през 1933 завършва учителския си стаж в Трета мъжка софийска гимназия (днес 18-та гимназия, която и моя милост е завършила :) ).
На нашия млад художник отдавна му е по-сърце една станимашка прелест - 24-годишната Цена Иванова от Станимака (днес Асеновград) и с един заем от 500 лева, двамата се задомяват. По молба на невестата младото семейство се настанява в Станимака, където живее майка й (вдовица от 1916 г.) и там се ражда техния син - бъдещият пловдивски живописец Георги Бояджиев.
В Станимака обаче няма много работа и младото семейство се премества в Пловдив, където Златю Бояджиев отначало изписва фирмени табели, букви върху стъкло и ламарина и др. приложни дейности, свързани с печеленето на хляба. За да му остава малко повече свободно време, той кандидатства и е назначен за учител в девическата гимназия. Тъй като мястото на учител по рисуване вече е заето от Владимир Рилски, Златю Бояджиев става учител по история, конституция и ръчен труд. Тук започва приятелството му с неговия талантлив колега Владимир Рилски и през 1936 година двамата откриват първата си съвместна изложба в създадения от Николай Райнов Дом на изкуствата. Отзивите са възторжени. Проф. Аврамов цитира някои от тях в монографията си за Златю Бояджиев:
"Поетът Христо Борина, почувствал силата на своя духовен събрат, пише: “У Златю Бояджиев блика много поезия. Надарен с богато въображение, с голяма наблюдателност, той притежава още необикновена чувствителност и тънък вкус. Неговите пейзажи са изящни мелодии от бои с повишено настроение, много въздух и безграничен простор.”
От своя страна Мара Цончева, тогава млада учителка в Пловдив, също тъй бърза да се озове възторжено. Под заглавие Една рядко хубава изложба тя пише в сп. Братско слово:
Лиричен романтик. Има лично своя, разнообразна колоритна гама, с която въздейства може би най-силно: от издържани в топла, кафяво-оранжева, той минава към огненочервена и стига до студеносива: навсякъде обаче се чувства нервът на художника, топлото му чувство към сюжета. Затова и картините му стоплят зрителя. Пък и сюжетите му са ни близки, родни: стари къщи, родна земя, животът край морето. И той не мъчи с картините си, не буди и чувство на култ, а простичко ни разкрива прелестта на нашата земя, тъй разнообразна и близка."


Автор: Даниела Горчева

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия
ЕВРОПА
Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието" Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"

Меркел и Макрон подписват безпрецедентен договор за двустранно сътрудничество Меркел и Макрон подписват безпрецедентен договор за двустранно сътрудничество

Европейската комисия с предупреждение към България заради продажбата на гражданство Европейската комисия с предупреждение към България заради продажбата на гражданство

Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"