Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Д-р Надежда Таковска, алерголог: През есента се засилва алергията към домашен прах


Сподели:
22 Октомври 2018, ПонеделникФокус: Д-р Таковска, какви алергии се проявяват през есента?

Д-р Надежда Таковска: През есента се засилва алергията към домашния прах. Причините са акарите в него, които представляват невидими за нашите очи малки буболечки.  Те започват да се размножават през септември и октомври, като поради тази причина количеството им в домашния прах се засилва. Те са най-много в матраците, дюшеците, тапицериите и килимите. Освен към акарите в домашния прах се засилва и алергията към плесените, като причината е повишената влажност във въздуха. До този момент през есента времето е топло и слънчево, но с появата на мъглите и дъждовете плесените ще започнат да ни влияят. Влажният въздух ще бъде причина за поява на дихателни алергии.

Фокус: Какви са симптомите, които се проявяват при тези алергии?

Д-р Надежда Таковска: Най-честата симптоматика е от страна на носа, като се проявява алергичен ринит. Възможна е и проявата на хрема, кихане, сърбеж в носа, сълзене и сърбеж в очите. Ако заболяването е в по-тежка форма може да се прояви и алергична астма, която да е съпроводена с пристъпи на кашлица, свиркащо дишане и чувство на задух.

Фокус: До какво може да доведе една нелекувана алергия?

Д-р Надежда Таковска: Бронхиалната астма е едно от усложненията на нелекуваната алергия, защото обикновено тя започва да се проявява с алергичен ринит и по-рядко направо с астма. Нелекуваният алергичен ринит често е причина за проявата на бронхиална астма. Важно е да се изследва към  какво е алергичен пациентът. Нелекуваната бронхиална астма е рискова за болния и може да доведе до внезапен задух, а това от своя страна да застраши живота му.

Фокус: Възможно ли е една нелекувана алергия да бъде причина за проява на друга?

Д-р Надежда Таковска: И това се случва. Моите наблюдения са, че  пациентите, които имат алергия към полени и не се лекуват, стават алергични често и към домашен прах. Има случаи, когато алергията изчезва и това се случва, когато пациентът смени жилището или местоживеенето, отивайки да живее на друг климат. Има шансове да изчезне алергията, но е необходимо да се докаже, че това се е случило.

Фокус: Какъв е съветът Ви към всички, които имат някакъв вид алергия?

Д-р Надежда Таковска: Алергичните е необходимо да посетят специалист, за да им назначи лечение спрямо типа чувствителност, който имат. Специално алергията към акарите в домашния прах изисква добра хигиена на жилището и е важен начинът на обзавеждане, който да не позволява размножаването на алергените. Необходимо е да се почиства редовно, също така докато е топло времето е желателно да се изпере всичко на 60 градуса, защото прането на тази температура и слънцето, унищожават причинителите на алергия към домашния прах. Съществуват и специални препарати за напръскване и почистване на матраците с максимално мощни прахосмукачки. Проблемът по отношение на плесените е, ако те са в жилището и тогава чувствителността към тях е силно  изразена. Необходимо е да се вземат мерки да няма конденз през зимните месеци, за да не се образуват плесени в жилището. Алергичните пациенти и особено астматиците е необходимо да не стоят дълго време навън, когато има мъгла или дъжд. При точна диагноза алергията може да се лекува и с имунотерапия. Този метод е успешен при алергичните към акарите в домашния прах. Прилага се и при някои плесени, като лечението цели по кръвен път да се намали чувствителността към тези алергени.

Фокус: Какви съвети бихте дали, за да си подсилим имунната система през есента и зимата?

Д-р Надежда Таковска: На пациентите, които имат чувствителност към плесени препоръчвам да посетят алерголог, за да им се назначи профилактично лечение. При астматиците  е важно да използват инхалаторите, с които се поддържат. На по-възрастните пациенти, които имат бронхиална астма препоръчвам ваксина срещу грип, тъй като пациентите с алергия са по-податливи, особено ако тя не се лекува. Лигавицата на носа и дихателната система се възпалява от самата алергия и тези пациенти са по-склонни към вирусни инфекции. Грипът за астматиците е най-опасен, защото го изкарват по-тежко и често с усложнения, като могат да отключат тежки пристъпи. Октомври е най-подходящият месец за прилагане на ваксина против грип.

Денис НИКИФОРОВВ категории: Интервюта, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания
ЕВРОПА
Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2" Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"