Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Д-р Надежда Таковска, алерголог: През есента се засилва алергията към домашен прах


Сподели:
22 Октомври 2018, ПонеделникФокус: Д-р Таковска, какви алергии се проявяват през есента?

Д-р Надежда Таковска: През есента се засилва алергията към домашния прах. Причините са акарите в него, които представляват невидими за нашите очи малки буболечки.  Те започват да се размножават през септември и октомври, като поради тази причина количеството им в домашния прах се засилва. Те са най-много в матраците, дюшеците, тапицериите и килимите. Освен към акарите в домашния прах се засилва и алергията към плесените, като причината е повишената влажност във въздуха. До този момент през есента времето е топло и слънчево, но с появата на мъглите и дъждовете плесените ще започнат да ни влияят. Влажният въздух ще бъде причина за поява на дихателни алергии.

Фокус: Какви са симптомите, които се проявяват при тези алергии?

Д-р Надежда Таковска: Най-честата симптоматика е от страна на носа, като се проявява алергичен ринит. Възможна е и проявата на хрема, кихане, сърбеж в носа, сълзене и сърбеж в очите. Ако заболяването е в по-тежка форма може да се прояви и алергична астма, която да е съпроводена с пристъпи на кашлица, свиркащо дишане и чувство на задух.

Фокус: До какво може да доведе една нелекувана алергия?

Д-р Надежда Таковска: Бронхиалната астма е едно от усложненията на нелекуваната алергия, защото обикновено тя започва да се проявява с алергичен ринит и по-рядко направо с астма. Нелекуваният алергичен ринит често е причина за проявата на бронхиална астма. Важно е да се изследва към  какво е алергичен пациентът. Нелекуваната бронхиална астма е рискова за болния и може да доведе до внезапен задух, а това от своя страна да застраши живота му.

Фокус: Възможно ли е една нелекувана алергия да бъде причина за проява на друга?

Д-р Надежда Таковска: И това се случва. Моите наблюдения са, че  пациентите, които имат алергия към полени и не се лекуват, стават алергични често и към домашен прах. Има случаи, когато алергията изчезва и това се случва, когато пациентът смени жилището или местоживеенето, отивайки да живее на друг климат. Има шансове да изчезне алергията, но е необходимо да се докаже, че това се е случило.

Фокус: Какъв е съветът Ви към всички, които имат някакъв вид алергия?

Д-р Надежда Таковска: Алергичните е необходимо да посетят специалист, за да им назначи лечение спрямо типа чувствителност, който имат. Специално алергията към акарите в домашния прах изисква добра хигиена на жилището и е важен начинът на обзавеждане, който да не позволява размножаването на алергените. Необходимо е да се почиства редовно, също така докато е топло времето е желателно да се изпере всичко на 60 градуса, защото прането на тази температура и слънцето, унищожават причинителите на алергия към домашния прах. Съществуват и специални препарати за напръскване и почистване на матраците с максимално мощни прахосмукачки. Проблемът по отношение на плесените е, ако те са в жилището и тогава чувствителността към тях е силно  изразена. Необходимо е да се вземат мерки да няма конденз през зимните месеци, за да не се образуват плесени в жилището. Алергичните пациенти и особено астматиците е необходимо да не стоят дълго време навън, когато има мъгла или дъжд. При точна диагноза алергията може да се лекува и с имунотерапия. Този метод е успешен при алергичните към акарите в домашния прах. Прилага се и при някои плесени, като лечението цели по кръвен път да се намали чувствителността към тези алергени.

Фокус: Какви съвети бихте дали, за да си подсилим имунната система през есента и зимата?

Д-р Надежда Таковска: На пациентите, които имат чувствителност към плесени препоръчвам да посетят алерголог, за да им се назначи профилактично лечение. При астматиците  е важно да използват инхалаторите, с които се поддържат. На по-възрастните пациенти, които имат бронхиална астма препоръчвам ваксина срещу грип, тъй като пациентите с алергия са по-податливи, особено ако тя не се лекува. Лигавицата на носа и дихателната система се възпалява от самата алергия и тези пациенти са по-склонни към вирусни инфекции. Грипът за астматиците е най-опасен, защото го изкарват по-тежко и често с усложнения, като могат да отключат тежки пристъпи. Октомври е най-подходящият месец за прилагане на ваксина против грип.

Денис НИКИФОРОВВ категории: Интервюта, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова след среща с КНСБ: Внасяме предложение за отпадане на данъка върху старите автомобили

МАЕ: Петролът е застрашен от електромобилите и по-чиститата енергия

Докога ще търпим безобразията на КФН?

Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров

Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие :

Борисов: Защо президентът приема Нинова, а на Менда отказва? Извинявам се, ако не съм бил разбран!


НОВИНИТЕ
Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката

Хванаха телефонни измамници, задигнали 11 000 лева Хванаха телефонни измамници, задигнали 11 000 лева

Поетапно чистят охранителните канали и дерета във Варна Поетапно чистят охранителните канали и дерета във Варна

Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата
ЕВРОПА
Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров Изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българския дипломат Атанас Буров

Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие : Христо Иванов за доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие :

Кристоф Гилюи и Дейвид Гудхарт:“Народът от някъде” срещу “хората отвсякъде” Кристоф Гилюи и Дейвид Гудхарт:“Народът от някъде” срещу “хората отвсякъде”

Британците ще пътуват в Европа без визи след брекзит Британците ще пътуват в Европа без визи след брекзит