Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Д-р Надежда Таковска, алерголог: През есента се засилва алергията към домашен прах


Сподели:
22 Октомври 2018, ПонеделникФокус: Д-р Таковска, какви алергии се проявяват през есента?

Д-р Надежда Таковска: През есента се засилва алергията към домашния прах. Причините са акарите в него, които представляват невидими за нашите очи малки буболечки.  Те започват да се размножават през септември и октомври, като поради тази причина количеството им в домашния прах се засилва. Те са най-много в матраците, дюшеците, тапицериите и килимите. Освен към акарите в домашния прах се засилва и алергията към плесените, като причината е повишената влажност във въздуха. До този момент през есента времето е топло и слънчево, но с появата на мъглите и дъждовете плесените ще започнат да ни влияят. Влажният въздух ще бъде причина за поява на дихателни алергии.

Фокус: Какви са симптомите, които се проявяват при тези алергии?

Д-р Надежда Таковска: Най-честата симптоматика е от страна на носа, като се проявява алергичен ринит. Възможна е и проявата на хрема, кихане, сърбеж в носа, сълзене и сърбеж в очите. Ако заболяването е в по-тежка форма може да се прояви и алергична астма, която да е съпроводена с пристъпи на кашлица, свиркащо дишане и чувство на задух.

Фокус: До какво може да доведе една нелекувана алергия?

Д-р Надежда Таковска: Бронхиалната астма е едно от усложненията на нелекуваната алергия, защото обикновено тя започва да се проявява с алергичен ринит и по-рядко направо с астма. Нелекуваният алергичен ринит често е причина за проявата на бронхиална астма. Важно е да се изследва към  какво е алергичен пациентът. Нелекуваната бронхиална астма е рискова за болния и може да доведе до внезапен задух, а това от своя страна да застраши живота му.

Фокус: Възможно ли е една нелекувана алергия да бъде причина за проява на друга?

Д-р Надежда Таковска: И това се случва. Моите наблюдения са, че  пациентите, които имат алергия към полени и не се лекуват, стават алергични често и към домашен прах. Има случаи, когато алергията изчезва и това се случва, когато пациентът смени жилището или местоживеенето, отивайки да живее на друг климат. Има шансове да изчезне алергията, но е необходимо да се докаже, че това се е случило.

Фокус: Какъв е съветът Ви към всички, които имат някакъв вид алергия?

Д-р Надежда Таковска: Алергичните е необходимо да посетят специалист, за да им назначи лечение спрямо типа чувствителност, който имат. Специално алергията към акарите в домашния прах изисква добра хигиена на жилището и е важен начинът на обзавеждане, който да не позволява размножаването на алергените. Необходимо е да се почиства редовно, също така докато е топло времето е желателно да се изпере всичко на 60 градуса, защото прането на тази температура и слънцето, унищожават причинителите на алергия към домашния прах. Съществуват и специални препарати за напръскване и почистване на матраците с максимално мощни прахосмукачки. Проблемът по отношение на плесените е, ако те са в жилището и тогава чувствителността към тях е силно  изразена. Необходимо е да се вземат мерки да няма конденз през зимните месеци, за да не се образуват плесени в жилището. Алергичните пациенти и особено астматиците е необходимо да не стоят дълго време навън, когато има мъгла или дъжд. При точна диагноза алергията може да се лекува и с имунотерапия. Този метод е успешен при алергичните към акарите в домашния прах. Прилага се и при някои плесени, като лечението цели по кръвен път да се намали чувствителността към тези алергени.

Фокус: Какви съвети бихте дали, за да си подсилим имунната система през есента и зимата?

Д-р Надежда Таковска: На пациентите, които имат чувствителност към плесени препоръчвам да посетят алерголог, за да им се назначи профилактично лечение. При астматиците  е важно да използват инхалаторите, с които се поддържат. На по-възрастните пациенти, които имат бронхиална астма препоръчвам ваксина срещу грип, тъй като пациентите с алергия са по-податливи, особено ако тя не се лекува. Лигавицата на носа и дихателната система се възпалява от самата алергия и тези пациенти са по-склонни към вирусни инфекции. Грипът за астматиците е най-опасен, защото го изкарват по-тежко и често с усложнения, като могат да отключат тежки пристъпи. Октомври е най-подходящият месец за прилагане на ваксина против грип.

Денис НИКИФОРОВВ категории: Интервюта, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев коментира големия шамар на евроизборите и опитите да го "пакетират"

Калоян Методиев: "Тези избори са триумф на застоя"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП
ЕВРОПА
Ципрас свиква предсрочни парламентарни избори Ципрас свиква предсрочни парламентарни избори

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон" Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента