Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европарламентът ще обсъди убийството на журналиста Джамал Хашокжи


Сподели:
22 Октомври 2018, ПонеделникЕвропейският парламент ще обсъди утре убийството на журналиста Джамал Хашокжи в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Това се посочва в програмата на започващата тази вечер сесия в Страсбург, предаде БТА.


Късно в петък Саудитска Арабия призна, че журналистът и известен критик на управляващите е умрял в консулството на страната в Истанбул. Вчера в обща декларация правителствата на Франция, Великобритания и Германия заявиха, че има спешна нужда от внасяне на яснота относно обстоятелствата, свързани с "неприемливата" смърт на саудитския журналист.


"Фейсбук", мигранти, вредни емисии

Също утре евродепутатите ще разгледат предложение за резолюция по случая със злоупотребата с данни на потребители на "Фейсбук". Предвижда се в документа, чието гласуване е насрочено за четвъртък, социалната мрежа да бъде призована да съобрази съществуването си с правилата на ЕС за сигурност на личните данни. Европарламентът ще обсъди също мерки за предотвратяване на намесата в избори чрез социалните мрежи.


Европарламентът ще се запознае с доклад за използването на Шенгенската информационна система за обмен на данни по решенията за връщане на незаконно пребиваващи в ЕС мигранти. В документа е записано, че политиката на връщане досега далеч не е ефективна, както и че системата, по която тези данни може да се обменят, съществува, но не се използва.


През 2015 г. на 533 395 незаконно пребиваващи мигранти е било разпоредено да напуснат, но едва около 42 на сто действително са били изведени от ЕС. Ако не бъдат взети предвид случаите на връщане на мигранти в страни от Западните Балкани, делът на връщанията спада до 27 на сто.


В сряда и четвъртък евродепутатите ще обсъдят доклади за мерките за намаляване на замърсяването на въздуха от превозните средства. В единия доклад се предлага ЕС да финансира обществени поръчки за "чисти" превозни средства (на ток или водород). Предлага се до тези обществени поръчки достъп да нямат производители от държави извън ЕС.


Вторият доклад отчита, че 94 на сто от превозите в ЕС са зависими от петрола, а 90 на сто от това гориво е внос, "включително от някои политически нестабилни държави". Допълва се, че батериите за електрическите превозни средства се произвеждат почти изцяло в Азия.


Очакваният разход за изграждането на мрежи за зареждане с алтернативни горива е 25 милиарда евро до 2025 година. Предлага се 10 на сто от тези средства да бъдат осигурени от бюджета на ЕС, а останалите - от производителите и доставчиците на превозни средства и горива.


Отбелязва се, че пътните превози са източник на една четвърт от замърсяването на въздуха с въглероден диоксид и този дял продължава да нараства. Според европарламента най-късно до 2050 г. автомобилните превози трябва да спрат отделянето му. Отчита се, че днес превозните средства на алтернативно гориво са по-скъпи от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, липсват места за зареждане с ток. Премиите и данъчните облекчения доказано ускоряват навлизането на пазара на "чисти" превозни средства, се посочва в доклада.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Други теми, Европа, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания