Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Прокуратурата дава на съд шефа на БТА


Сподели:
19 Октомври 2018, Петък

Минчев е обвинен за сключване на неизгодна сделка, ощетила агенцията с близо 94 хиляди лева.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу генералния директор на Българска телеграфна агенция (БТА) за сключване на неизгодни сделки.

Той е предаден на съд за това че в периода от 08.02.2016 - 10.01.2017 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 лева.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията - предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти. При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това, се казва в официалното съобщение на прокуратурата.

На Минчев е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 1 до 6 години затвор, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена обществена или държавна длъжност.

Малко след съобщението на прокуратурата БТА публикува изявление, в което се казва:

"Във връзка с днешна информация за образувано дело в Софийски градски съд срещу Максим Минчев по обвинение, че съзнателно е сключил "неизгодни сделки с фирма за доставка на вода през 2016/17 година", генералният директор на БТА заявява: "Става дума за огромно недоразумение, тъй като така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства".

"Става дума за договори с Минерална вода "Хисар" - техни рекламни табла стояха в Пресклуба на БТА, за което те плащаха с бутилки вода. Така служителите и гостите на агенцията пиеха безплатно. За каква щета може да става дума, след като не е платен нито един лев от агенцията? Фактурите са без пари. Нещо повече - от няколко месеца, след като започна разследването, БТА вече няма безплатна вода и бърка в изтънелия си бюджет, за да купува на пазарни цени", уточни пред Dir.bg Минчев.

По думите му от прокуратурата направили проверка на агенцията и не открили нищо нередно, но се хванали за това. След това започнали разпити.


Източник: dir.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

Георгиев, Гешев и още безобразия: вече не им пука какво ще кажат хората

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Компютри и компоти. Плановете на Марияна Николова за киберсигурността

Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


НОВИНИТЕ
„Любовта е лудост“ за 27-и път „Любовта е лудост“ за 27-и път

Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани