Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Георги Карасимеонов: Европа на отечествата срещу федерална Европа или линията на Орбан срещу тази на Макрон ще доминира евроизборите


Сподели:
17 Октомври 2018, Сряда

Интервю с проф. Георги Карасимеонов, преподавател в Катедрата по политология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“

- Баварските съюзници на канцлера Ангела Меркел преживяха в неделя най-неприятните изборни резултати от 1950 година насам, за сметка на крайнодесните и Зелените. Християнсоциалният съюз загуби абсолютното си мнозинство за втори път от 1962 година. Второ място заемат по резултат проимигрантски настроените Зелени. Но изненадите за тези местни избори в Бавария са: третото място за крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която влиза за първи път в Баварския парламент, и наполовина стопилата се подкрепа за Социалдемократите. Това означава, че Християнсоциалният съюз ще трябва да създава коалиция. Очаквани, но шокиращи резултати – изразът от снощи се превърна в клише в коментарите на наблюдатели и анализатори. Защо се стигна до тях? Въпросът е към проф. Георги Карасимеонов, преподавател в Катедрата по политология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Проф. Карасимеонов, колегите в германските медии не пестят острите си думи: катастрофа, унижение, политическо земетресение, ерозия на една народна партия. Как се стигна до тук и на какво се дължи?

- Аз не бих използвал тежки понятия от типа на „земетресение“, в смисъл, че това беше тренд, който се наблюдаваше последните може би година-две и се проявява в редица избори, не само на местно ниво, но и на национално ниво, имайки предвид възхода на „Алтернатива за Германия“ – тази дяснопопулистка партия. Дори се очакваше, че тя повече ще спечели в Бавария, но спечели очакваните около 11% от гласовете. По-изненадващо за мен е значимият резултат на Зелените. В сравнение с националното им представяне, тук те се представят значително по-добре, което е резултат, разбира се, на доброто използване на екологичната тематика и някои други екологични теми. И сравнително доброто представяне на една местна регионална партия – „Свободни баварци“, която също получава 11%, като дори сегашният министър-председател от Християнсоциалния съюз я вижда като бъдещ коалиционен партньор. Така че очаквано, но, разбира се, с много огорчение и за Християнсоциалния съюз, който губи много гласове, но особено тежък удар е за техния коалиционен партньор на национално ниво – Социалдемократите, които падат на унизителното равнище от 10%. Това бих казал относно резултатите.

- А на какво се дължат тези резултати и най-вече изненадите?

- Има причини от национално естество, свързани са правителството на голямата коалиция, общо недоволство от резултатите от дейността на тази коалиция и непосредствено от канцлерката Меркел, която губи все повече влияние на национален мащаб. Това се отрази върху т.нар. две народни партии – най-големите допреди няколко години – Социалдемократи и Християндемократи. Като Християнсоциалният съюз е техен партньор само в Бавария. Значи едната причина е дейността на голямата коалиция, и, разбира се, другата причина е имигрантският въпрос, който стана основна тема в германската политика, включително и в Бавария, и от това спечели най-вече гласове дяснопопулистката партия, която заложи изцяло на една антиимигрантска платформа. В смисъл, че се налагат засилени мерки на тяхното допускане, допускане само на много ограничен кръг от имигранти и слагане край на тази либерална политика на приемане на всички, които имат желание да дойдат в Германия. Между другото и националното правителство, и лично Меркел, също така доста ревизираха тази първоначална политика, която даде тласък на тази популистка вълна срещу имигрантите от 2015-та година. Другата, трета, причина може да се види вече на базата на регионално ниво, където има изхабяване от властта на Християнсоциалния съюз, който фактически след 1949-та година тук управлява в повечето време с абсолютно мнозинство. И това е реакция на населението, което търси някаква промяна. Това са трите причини.

- Проф. Карасимеонов, а как ще се усетят в Берлин резултатите от изборите в Бавария?

- Ами ще се усетят изключително силно, тъй като да не забравяме, че Бавария е най-голямата провинция във Федералната република, с най-много население, и нанесените удари по двете основни партии в коалиционното правителство ще се почувстват особено осезателно на национално ниво. Дори социалдемократите, аз следях в понеделник дискусиите, те ще изчакат изборите в Хесен след две седмици и ако там също се получи такъв тежък резултат за тях, почти сигурно е, че до Нова година ще напуснат коалицията, а това означава край на коалиционното правителство и нови избори в Германия.

- Можем ли да приемем, въз основа на резултатите от местните избори в Бавария, че има загуба на доверие в политическите елити в Германия и че избирателите търсят нещо ново, различно, свежо, неизхабено?

- Това винаги го има във всички избори. Въпросът е, че не така леко се намира нещо ново, неизхабено, както казвате. Може би лидерката на Зелените се представи като такова свежо, ново лице на изборите, може би тя е един пример за това. Но появата на „Алтернатива за Германия“, въпреки че са нови лица в политиката, едва ли представляват нещо свежо с техните преди всичко расистки и ксенофобски лозунги, нещо различно едва ли може да се нарече подобна политика. По-скоро реакция срещу тази по-либерална политика към имигрантите. И вярно е, че в тази партия има и антиелитни настроения, има призиви против всички партии – типични популистки призиви, които събраха определени гласове. Няма някаква рязка промяна към нещо ново, свежо, както вие казвате.

- Стана ясно, че Изпълнителният комитет на Християнсоциалния съюз е номинирал досегашния лидер на кабинета в Мюнхен пак за министър-председател на Бавария – Маркос Зьодер. Въпросът стои за коалиционните партньори или коалиционния партньор.

- Той се изказа по въпроса. Той смята, че най-вероятният коалиционен партньор е тази регионална партия – „Свободни баварци“, които имат над 11%. Те са отдавна в местната политика. И той смята, че те са вариант. Социалдемократите биха били друг вариант, заедно със свободните демократи, които получиха малко над 5%, ако направят трипартийна коалиция. Зелените, самите те не отказват участие, но са различни програмите им и едва ли ще се стигне до някакво разбирателство. Така че предстоят сериозни преговори, но смятам, че няма да е съществен проблем да намери той коалиционен партньор, въпреки че това ще е новост в Бавария, където те са свикнали да управляват самостоятелно в последните десетилетия.

- Тези избори дали са вече ясен знак, че свършва ерата на Меркел, тоест политическото оцеляване на германския канцлер под сериозен въпрос ли е?

- Ами още едно камъче, така да се каже, срещу нея и нейната политика. Нека не забравяме, че тя също вече поомръзна на германците и не е онази Меркел от преди десетина години, която предизвикваше все още одобрение. И, както ви казах, и социалдемократите след тези тежки удари, ако се повторят и в Хесен, почти сигурно ще я напуснат, тъй като считат, че коалиционната политика им вреди и не се правят достатъчно компромиси в посока на това, което те искат за политическа промяна. Така че може до Нова година Меркел да си отиде и то завинаги.

- Как ще се отрази така очертаващата се от баварските избори тенденция върху европейските избори догодина – изборите за Европейски парламент?

- Безспорно отсега можем да кажем, че националистическата вълна или т.нар. популистка вълна, основана на антиимигрантската, до известна степен антиевропейска линия, ще получи по-голяма подкрепа. Въпросът е колко по-голяма подкрепа. Дали тя ще бъде толкова драстична, че да размести съществено пластовете, аз лично се съмнявам. Но между 10 и 20% могат да получат, което ще бъде много голям резултат за тях, в сравнение с представянето им досега. Вие виждате, че тази вълна – Европа на отечествата, срещу федерална Европа, да я наречем, тази линия на Орбан срещу Макрон ще бъде доминираща тема на тези избори.

- И в крайна сметка до какъв ЕС това ще доведе и какво ще означава за България?

- Както казах, не смятам, че драстично ще бъде променена линията и присъствието все пак на най-големите партийни фамилии – консервативната, социалдемократическата и Зелените, които отстояват сегашното развитие на ЕС – едно по-федерално развитие, да го наречем. Но вероятно тази линия ще претърпи някакви промени, дотолкова, че тези партии ще трябва да се съобразяват, като имате предвид, че и в тях, да кажем Народната партия, Орбан, италиански партии, полската консервативна политическа формация си оказват също влияние. Така че не само отвън ще има натиск, ще има натиск и вътре в тези партии. При социалдемократите също ще има вътрешна битка. Така че да я наречем линията на Макрон, която иска повече федерална Европа, повече развитие на интеграционните процеси в Европа, ще се сблъска с много силната съпротива на обратната тенденция, на една Европа по-разхлабена, да я наречем, и повече отчитаща националните интереси, за сметка на интересите на централната бюрокрация в Брюксел.

Цоня Събчева


Източник: http://focus-radio.net

В категории: Европа, Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Михаил Константинов: "Данните за избирателната активност са нереалистични"

Според италианците: " ЕС не дава решения за двата тежки проблема - миграцията и закъсалата икономика"

Изборите в Бремен носят риск от разпадане на коалицията на Меркел

В Румъния гласуват за избори за Европейски парламент и референдум.


НОВИНИТЕ
Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП

Прокуратурата разследва 18 изборни нарушени Прокуратурата разследва 18 изборни нарушени

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

26.22% е избирателната активност в страната към 17.00 часа 26.22% е избирателната активност в страната към 17.00 часа
ЕВРОПА
Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

Първи прогнозни резултати на "Алфа рисърч": ГЕРБ вкарва 7 евродепутати, БСП - 5 Първи прогнозни резултати на "Алфа рисърч": ГЕРБ вкарва 7 евродепутати, БСП - 5