Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа


Сподели:
17 Октомври 2018, Сряда

Русия „няма да достави радост“ на тези, които искат да я изключат от Съвета на Европа и ще напусне сама, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за телевизия „Евронюз“.

"Ние влязохме в Съвета на Европа, изхождайки от това, че той гарантира сигурността на общоевропейското, универсално правно хуманитарно пространство. Тези, които сега рушат устоите на това пространство, погазвайки устава с нелегитимните си действия по лишаване на руската делегация от равни с останалите делегации права, съм сигурен, че знаят какво вършат“, посочи Лавров.Министърът призова „тези, които разбират цялата провокативност на този замисъл от страна на една неголяма, но много шумна групичка страни, да поработят с тези страни“."Защото е неприемливо да се руши една европейска организация заради удовлетворяването на амбициите на разни политикани в няколко столици на Европа“, подчерта той.Лавров изрази надежда, че повечето хора „ще намерят смелост и сила да не позволят това да се случи“."Не мисля, че за Русия участието в Съвета на Европа е по-важно, отколкото участието на Русия в Съвета на Европа за европейските страни. Това е твърдата ми позиция“, заключи Лавров.Отношенията между Русия и Съвета на Европа преживяват труден период. Конфликтът се задълбочи след 2014-2015 г., когато руските парламентаристи бяха лишени от ред права заради позицията им по Крим. Москва заяви, че не може да работи при подобни условия и прекрати участието си в заседанията на ПАСЕ.В края на юни миналата година противоречията се задълбочиха. Москва замрази изплащането на част от вноската си в бюджета на организацията, докато не бъдат напълно възстановени правата на нейните представители в ПАСЕ.През март от ПАСЕ признаха, че руските ответни мерки са създали финансови затруднения на организацията и бюджетът й бе орязан с 9 процента заради дефицит от 1,5 млн. евро.През октомври генералният секретар Туберн Ягланд заяви, че Русия може да бъде изключена от участие в ръководните органи на Съвета на Европа, ако не възобнови плащанията си в общия бюджет до средата на 2019 г.

Източник: РИА НовостиВ категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия