Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Тръмп иска ТВ рекламите на лекарства да показват цените им


Сподели:
16 Октомври 2018, Вторник

Американското правителство обяви, че иска да накара производителите на лекарства да разкриват в рекламите си по телевизията цените на лекарствата, отпускани с рецепта, съобщават американските медии.
Основната търговска група в лекарствената индустрия обяви, че фармацевтичните компании са готови само и единствено да оповестяват цените на сайтовете си, но не и в телевизионните реклами, и че те ще започнат да го правят през следващата пролет.

Министърът на здравеопазването и социалната политика Алекс Азар представи предложение, което ще се прилага за всички маркови лекарства, обхванати от програмите Medicare и Medicaid.

"Пациентите заслужават да знаят колко би струвало определено лекарство, когато им бъде казано за ползите и рисковете, които то може да има", коментира Азар, допълвайки: "Те заслужават да знаят, ако фармацевтичната компания злоупотребява с увеличението на цените си. И те заслужават да знаят това всеки път, когато видят лекарство, което им се рекламира по телевизията."

Повечето американци не плащат пълната цена за рецепти - една от причините фармацевтичните компании да се противопоставят на разкриването на цените, твърдейки, че това просто ще обърка обществеността. Ала застрахователните планове базират комисионните си на списъка с цените, определени от фармацевтичните компании. А пациентите с определени планове или без застраховка понякога плащат пълната цена.

Президентът на САЩ отдавна обеща да намали цените на наркотиците, а през май неговата администрация публикува "план" с неясни предложения за това, включително проучване на цените в телевизионни реклами.

Часове преди обявлението на Азар, търговската група "Фармацевтични изследвания и производители в Америка", известна като PhRMA, заяви, че 33-те държави са се съгласили да включат в рекламите сайт, в който да са уточнени цените на лекарствата, всякакви вероятни извънредни разходи и всяка налична финансова помощ. Групата също така планира своя собствена интернет страница, където пациентите биха могли да търсят лекарства по име и да намерят подобна информация.

"Оценяваме усилията им", коментира Азар и добави: "Но публикуването на информация на даден сайт не е същото като публикуването ѝ в реклама."


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев: "Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Кольо Колев: "Градската десница е големият победител от изборите за ЕП"


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП
ЕВРОПА
При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон" Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави