Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Тръмп иска ТВ рекламите на лекарства да показват цените им


Сподели:
16 Октомври 2018, Вторник

Американското правителство обяви, че иска да накара производителите на лекарства да разкриват в рекламите си по телевизията цените на лекарствата, отпускани с рецепта, съобщават американските медии.
Основната търговска група в лекарствената индустрия обяви, че фармацевтичните компании са готови само и единствено да оповестяват цените на сайтовете си, но не и в телевизионните реклами, и че те ще започнат да го правят през следващата пролет.

Министърът на здравеопазването и социалната политика Алекс Азар представи предложение, което ще се прилага за всички маркови лекарства, обхванати от програмите Medicare и Medicaid.

"Пациентите заслужават да знаят колко би струвало определено лекарство, когато им бъде казано за ползите и рисковете, които то може да има", коментира Азар, допълвайки: "Те заслужават да знаят, ако фармацевтичната компания злоупотребява с увеличението на цените си. И те заслужават да знаят това всеки път, когато видят лекарство, което им се рекламира по телевизията."

Повечето американци не плащат пълната цена за рецепти - една от причините фармацевтичните компании да се противопоставят на разкриването на цените, твърдейки, че това просто ще обърка обществеността. Ала застрахователните планове базират комисионните си на списъка с цените, определени от фармацевтичните компании. А пациентите с определени планове или без застраховка понякога плащат пълната цена.

Президентът на САЩ отдавна обеща да намали цените на наркотиците, а през май неговата администрация публикува "план" с неясни предложения за това, включително проучване на цените в телевизионни реклами.

Часове преди обявлението на Азар, търговската група "Фармацевтични изследвания и производители в Америка", известна като PhRMA, заяви, че 33-те държави са се съгласили да включат в рекламите сайт, в който да са уточнени цените на лекарствата, всякакви вероятни извънредни разходи и всяка налична финансова помощ. Групата също така планира своя собствена интернет страница, където пациентите биха могли да търсят лекарства по име и да намерят подобна информация.

"Оценяваме усилията им", коментира Азар и добави: "Но публикуването на информация на даден сайт не е същото като публикуването ѝ в реклама."


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания
ЕВРОПА
Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2" Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"