Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Връщат Марин Райков и Ради Найденов в България


Сподели:
15 Октомври 2018, Понеделник

Меглена Плугчиева напуска посолството в Берн, за да стане посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков.
Посланиците ни в Италия и Германия Марин Райков и Ради Найденов се завръщат в България. Засега за тях няма нови назначения, става ясно от решения на Министерски съвет.В последния работен ден на миналата седмица правителството, което провежда редовните си заседания в сряда, е изпратило 5 предложения до президента за назначаване на посланици.Ето какви рокади предлага Министерски съвет в дипломатическите ни мисии:Меглена Плугчиева напуска посолството в Берн, за да стане посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков. Тя бе заместник министър-председател на Република България, отговарящ за усвояването на европейските фондове в Тройната коалиция, била e и посланик в Германия.Тодор Стоянов ще наследи Марин Райков като посланик в Италия, Малта и Сан Марино. Стоянов понастоящем е заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г. е бил посланик в Португалия, а преди това е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано.


Елена Шекерлетова поема мисията в Германия от Ради Найденов. До 2016 г. тя бе посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Преди това е била ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон и пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин. Владее немски, испански, английски, руски и китайски език.


Любомир Тодоров е новият посланик на България в Кипър, след като приключи мандата на Христо Георгиев. Тодоров е дипломат от кариерата, работил е в представителствата на България в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, като до 2016 г. е бил посланик във Финландия. През 2015 г. посолството в Хелзинки е определено за посолство за контакт на НАТО.


Йордан Първанов ще замести Лъчезар Петков като посланик в Чехия. Сега Първанов е директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.


В предложенията на Министерски съвет до президента не присъства името на началника на кабинета на премиера – Румяна Бъчварова, която сама обяви, че е възможно да бъде назначена за български посланик в Израел.


Според източници на Епицентър.бг  бившият служебен премиер Марин Райков, който сам се назначи за шеф на мисията ни в Рим, е искал да замине директно за Лондон, без да се връща в България. Той упражнявал натиск върху премиера Бойко Борисов с мотива, че връщайки се в България за него нямало да има подходящ престижен пост. Неговото уреждане е и едната от конфликтните точки на напрежение между президента и изпълнителната власт за дипломатическите кадрили. Прави впечатление и директното заминаване на Меглена Плугчиева от Швейцария за Черна гора, което е в нарушение на закона за дипломатическата служба. По същия начин Димитър Абаджиев стана посланик в Саудитска Арабия директно от същия пост в Словакия.

Преди време обаче Плугчиева си взе официално довиждане с дипломатическата мисия в Берн и известно време бе в София, твърдят дипломатически източници. После бе върната в Швейцария заради Европредседателството. Плугчиева бе спрягана и за посланик в Москва, но за руската столица замина Атанас Кръстин, който бе секретар по външната политика към президентството.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
НАП дава данъчни облекчения за деца чрез работодател

Абсурдно и недопустимо е да се иска прокурорска проверка срещу гражданин, търсил информация от институциите

Ген. Атанасов: "Бил ли е министърът на МВР охрана на Мето Илиянски?"

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Борисов към БСП: "Ще изпълним всички ваши мерки за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това!"

"Галъп": "70% от българите подкрепят протестите срещу управлението"


НОВИНИТЕ
Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция

Парламентът ратифицира търговското споразумение СЕТА между държавите от ЕС и Канада Парламентът ратифицира търговското споразумение СЕТА между държавите от ЕС и Канада

Подготвяме визитата на папа Франциск през май 2019 г. Подготвяме визитата на папа Франциск през май 2019 г.

Бомбена заплаха срещу централата на CNN в Ню Йорк Бомбена заплаха срещу централата на CNN в Ню Йорк

Без дебат Корбин-Мей на 9 декември? Без дебат Корбин-Мей на 9 декември?
ЕВРОПА
Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция

Европарламентът ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген Европарламентът ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген

Без дебат Корбин-Мей на 9 декември? Без дебат Корбин-Мей на 9 декември?

Лавров: "Действията на ЕС и НАТО на Балканите дестабилизират Европа" Лавров: "Действията на ЕС и НАТО на Балканите дестабилизират Европа"

Социалистическата партия внася вот на недоверие срещу кабинета на Макрон Социалистическата партия внася вот на недоверие срещу кабинета на Макрон