Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Връщат Марин Райков и Ради Найденов в България


Сподели:
15 Октомври 2018, Понеделник

Меглена Плугчиева напуска посолството в Берн, за да стане посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков.
Посланиците ни в Италия и Германия Марин Райков и Ради Найденов се завръщат в България. Засега за тях няма нови назначения, става ясно от решения на Министерски съвет.В последния работен ден на миналата седмица правителството, което провежда редовните си заседания в сряда, е изпратило 5 предложения до президента за назначаване на посланици.Ето какви рокади предлага Министерски съвет в дипломатическите ни мисии:Меглена Плугчиева напуска посолството в Берн, за да стане посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков. Тя бе заместник министър-председател на Република България, отговарящ за усвояването на европейските фондове в Тройната коалиция, била e и посланик в Германия.Тодор Стоянов ще наследи Марин Райков като посланик в Италия, Малта и Сан Марино. Стоянов понастоящем е заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г. е бил посланик в Португалия, а преди това е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано.


Елена Шекерлетова поема мисията в Германия от Ради Найденов. До 2016 г. тя бе посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Преди това е била ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон и пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин. Владее немски, испански, английски, руски и китайски език.


Любомир Тодоров е новият посланик на България в Кипър, след като приключи мандата на Христо Георгиев. Тодоров е дипломат от кариерата, работил е в представителствата на България в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, като до 2016 г. е бил посланик във Финландия. През 2015 г. посолството в Хелзинки е определено за посолство за контакт на НАТО.


Йордан Първанов ще замести Лъчезар Петков като посланик в Чехия. Сега Първанов е директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.


В предложенията на Министерски съвет до президента не присъства името на началника на кабинета на премиера – Румяна Бъчварова, която сама обяви, че е възможно да бъде назначена за български посланик в Израел.


Според източници на Епицентър.бг  бившият служебен премиер Марин Райков, който сам се назначи за шеф на мисията ни в Рим, е искал да замине директно за Лондон, без да се връща в България. Той упражнявал натиск върху премиера Бойко Борисов с мотива, че връщайки се в България за него нямало да има подходящ престижен пост. Неговото уреждане е и едната от конфликтните точки на напрежение между президента и изпълнителната власт за дипломатическите кадрили. Прави впечатление и директното заминаване на Меглена Плугчиева от Швейцария за Черна гора, което е в нарушение на закона за дипломатическата служба. По същия начин Димитър Абаджиев стана посланик в Саудитска Арабия директно от същия пост в Словакия.

Преди време обаче Плугчиева си взе официално довиждане с дипломатическата мисия в Берн и известно време бе в София, твърдят дипломатически източници. После бе върната в Швейцария заради Европредседателството. Плугчиева бе спрягана и за посланик в Москва, но за руската столица замина Атанас Кръстин, който бе секретар по външната политика към президентството.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Михаил Константинов: "Данните за избирателната активност са нереалистични"

Според италианците: " ЕС не дава решения за двата тежки проблема - миграцията и закъсалата икономика"

Изборите в Бремен носят риск от разпадане на коалицията на Меркел

В Румъния гласуват за избори за Европейски парламент и референдум.


НОВИНИТЕ
Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП

Прокуратурата разследва 18 изборни нарушени Прокуратурата разследва 18 изборни нарушени

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

26.22% е избирателната активност в страната към 17.00 часа 26.22% е избирателната активност в страната към 17.00 часа
ЕВРОПА
Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

Първи прогнозни резултати на "Алфа рисърч": ГЕРБ вкарва 7 евродепутати, БСП - 5 Първи прогнозни резултати на "Алфа рисърч": ГЕРБ вкарва 7 евродепутати, БСП - 5