Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Дългият път на Западните Балкани към ЕС


Сподели:
12 Октомври 2018, Петък


 Повече от десет години ЕС обещава на Западните Балкани някога да ги приеме в своите редици. Само че от това досега нищо не излезе. Главното препятствие за това е, че жителите на страните-членки на ЕС след стремителното разширяване на изток в началото на новото хилядолетие се умориха да приемат в своите редици все нови и нови участници. Но доколкото не трябва да се допуска шест страни от Западните Балкани да попаднат в сферата на влияние на Русия, Китай или Турция, Еврокомисията се опитва да вдъхне нов живот в процеса на тяхното влизане в ЕС. Оптимистичният сценарий на Брюксел предвижда, че Сърбия и Черна гора биха могли да станат членове на ЕС още през 2025 г. първи от тези шест държави. Между другото, в региона, както и преди, има множество препятствия по пътя на тези страни към единна Европа. Един от последните примери в тази посока е Македония.

Македония

По-миналата неделя дойде печална вест: в рамките на референдума, призван по мнението на премиера Зоран Заев да спомогне за примирие с Гърция, за гласуване към урните дойдоха едва 37% от гражданите с право на глас. По такъв начин необходимият кворум не беше постигнат – и сега на Заев ще му се наложи доста да се напъне и да мисли какво да направи, така че планираните за следващата година преговори за присъединяване към ЕС все пак да започнат.

Препъникамък е спорът между Македония и Гърция във връзка с името на балканската страна, която стана независима през 1991 г. Атина блокира влизането на Македония в ЕС заради името ѝ, съвпадащо с името на провинция в Северна Гърция, считана за родина на Александър Велики. Като компромис Заев се договори с гръцкия си колега Алексис Ципрас за името Република Северна Македония“.

Урегулирането на териториалния спор за Македония е главното условие за бъдещо присъединяване към Европейския съюз. И макар на референдума, чийто резултат не е задължителен за изпълнение от страна на властта, да взе участие недостатъчно количество граждани, премиерът Заев има намерението да внесе въпроса за смяна на името в парламента. Впрочем за взимането на съответното решение са необходими две трети от депутатските гласове, с които Заев така или инаме не разполага. Изход от тази ситуация биха могли да станат предсрочни избори през ноември.Рязко против тях е лидерът на опозицията Християн Мицкоски, чиято националистическа партия /ВМРО-ДПМНЕ/ настоява за запазване на името „Македония“.

Албания

От 2009 г. Албания е член на НАТО, но до влизането ѝ в ЕС на нея ѝ предстои дълъг път. На среща с немски журналисти, състояла се в Тирана преди седмица,  премиерът Еди Рама не ожа да скрие разочарованието си. Социалистът сравни съмнителните перспективи за влизане в С със сключването на брак:“Много искаме тази сватба – но тя все не може да се състои“. Политиците в Тирана, независимо от партийната принадлежност,  смятат влизането в ЕС /дори и в далечна перспектива/ за важен фактор в борбата срещу „изтичане на моъзци“  от страната – емиграцията на талантливата младеж.

Все пак на юнската среща на върха на ЕС на Албания, както и на Македония, ѝ беше казано, че преговори за нейното влизане в ЕС могат да започнат в края на 2019 г. Само че премиерът Рама се оплаква, че поради скептичната настройка на някои страни от ЕС реалното влизане в съюза на неговата страна „не се представя за възможно“. Макар Еврокомисията , по неговите думи, да знае по-добре способностите на Албания да влезе в ЕС, отколкото Берлин или Париж, някои страни „имат съвсем друга програма“. По този начин Рама завоалирано разкритикува условията, които някои депутати от фракцията на ХДС/ХСС в немския Бундестаг поставиха за начало на преговорите с Албания.

Тези условия се отнасят на първо място до борбата с организираната престъпност и корупцията. На свой ред Рама възразява, че Албания се е придвижила по-напред в реформата на своята съдебна система, отколкото която и да е друга страна от Западните Балкани. По данни на министерство на правосъдието създадената през миналата година комисия за проверка на финансовото състояние на 800 съдии и прокурори вече е взла 41 решения. В 22 от случаите се стигна до оставки на съдии и прокурори. ПрВ 13 случая те подадоха оставка по собствена инициатива.

Сърбия

Преговорите за приемане на Сърбия в ЕС се водят още от 2014 г. Впрочем експертите се съмняват, че тази страна действително може да стане член на Европейския съюз през 2025 г. Основно препятствие за това е конфликтът със съседно Косово. Доколко са дълбоки противоречията между Белград и неговата бивша провинция стана очевидно по време на неотдавнашното Световно първенство по футбол в Русия: по време на мача между отборите на Швейцария и Сърбия швейцарските играчи Гранит Чака и Чердан Шакири, имащи албански корени, радвайки се на вкарани голове, поставиха ръцете си във формата на орела от герба на Албания. В Сърбия тези жестове бяха приети като провокация.

Както в Сърбия, така и в Косово сега вървят разгорещени дебати във връзка с граничната линия между двете страни. Неотдавнашната инициатива за размяна на територии беше възприета отрицателно от Австрия в ролята ѝ на действащ председател на ЕС. Между другото Еврокомисията даде сигнал за готовност за обсъждане на такова решение. Напрегнатите отношения между Косово и Сърбия сега са главен проблем да целите Балкани. Ако с поддръжката на ЕС се удаде те да бъдат нормализирани, Сърбия сериозно ще се приближи към членството си в ЕС. Но има и един друг проблем: в спора с Косово сръбският президент Александър Вучич търси сближаване не само с С, но и с Русия, която не признава суверенитета на бившата провинция.

Черна гора

Наред със Сърбия, Черна гора има най-добри шансове за влизане в ЕС в обозримо бъдеще. Както и в случая със Сърбия, Еврокомисията изхожда от възможността за присъединяването ѝ към ЕС през 2025 г. Впрочем чиновници в Брюксл дадоха да се разбере, че тази дата не е окончателна.. На първо място в повечето от тях предизвиква съмнение личността на черногорския президент Мило Джуканович, който от 1998 г. е заемал длъжности ту на държавен глава, ту на глава  на правителството. Неговите критици го упрекнат, че е позволил на мафията да управлява територията на страната. На свой ред Джуканович постоянно отрича твърденията, че благодарение на съмнителни дела той е натрупал милиони.

Но дори ерата на Джуканович в Черна гора, която вече е член на НАТО, рано или късно да приключи, влизането в ЕС не трябва да се разглежда като нещо, разбиращо се от само себе си. През април тази година Еврокомисията стигна до извода, че съдебната система на Черна гора още не е „достатъчно готова“ за влизането на страната в ЕС.

Босна и Херцеговина

След приключването на Балканските войни през 90-те години на миналия век политиците в Сараево се надяваха на 2014 г. Би било символично, ако Босна и Херцеговина влезеха в Европейския съюз точно 100 години след атентата в Сараево, станал причина за началото на Първата световна война. Но това не се случи: страната както и преди е смятана само за потенциален кандидат за влизане в С, при това за съответните преговори засега не става и дума. Впрочем през февруари ЕС публикува новата си стратеги за Западните Балкани, от която следва, че в Брюксел не са забравили Босна и Херцеговина. В документа се говори, че вратите на ЕС остават отворени за всички страни от Западните Балкани без изключение, стига те да отговарят на необходимите критерии. В случая с Босна и Херцеговиня главно препятствие за реформи е един човек: Милорад Додик, президентът на сръбската част от тази страна, чиято личност предизвиква сериозни спорове. Додик възпрепятства всички опити за укрепването на крехкото единство на мюсюлманите-бошняци, православните сърби и хърватите католици.

Косово

По официални данни безработицата в Косово е 35% - повече отколкото в която и да е страна на Западните Балкани. По такъв начин перспективата за влизане в ЕС на придобилата независимост страна се явява спасителна перспектива.  Между другото икономиката на Косово е твърде слаба, за да издържи конкурентната борба в рамките на Съюза. Против влизането в Евросъюза говори и фактът, че в страната както и преди има напрежение между албанското мнозинство и сръбското малцинство. Освен това не трябва да се забравя, че независимостта на Косово и досега не е призната от някои страни от ЕС: Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания. По такъв начин Косово е с най-лошите шансове в обозримо бъдеще да стане член на Европейския съюз. Това се потвърди на срещата на върха на Западните Балкани през май тази година в София. Тогавашният премиер  на Испания Мариано Рахой, чиято страна е против сепаратистките стремежи на  Каталуния, пренебрегна срещата. Причината беше  в това, че на срещата на върха участваше президентът на Косово Хашим Тачи./БГНЕС

………….

Албрехт Майер, „Тагесшпигел“


В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с учебниците и истината за комунизма

Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите


НОВИНИТЕ
Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания

Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание

Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20 Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20

Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие
ЕВРОПА
Тереза Мей се оттегля от премиерския пост Тереза Мей се оттегля от премиерския пост

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата" Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа

Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна