Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Биоразградим имплант: пример за биоелектронна медицина


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Биоелектронната медицина е нов подход в лечението и диагностиката на заболяванията и нараняванията. Нервната система използва електрически сигнали едновременно да следи и регулира останалите органи. Почти всяка клетка и орган на тялото се управлява пряко или непряко от невронни сигнали. Биоелектронната медицина изучава „езика“ на тези сигнали, така че да може да ги модулира (записва, стимулира и блокира) и съответно да лекува състояния като ревматоиден артрит, диабет, парализа, кървене и дори рак.
Важно е да се уточни, че поради иновативния си характер, подобни техники се намират в изпитателна фаза и се тестват основно върху животински модели. Импликациите за човешкото здраве обаче са обещаващи. Понастоящем първият по-съществен успех на тази област от медицината е изработен от учени от Northwestern University и Washington University School of Medicine: имплантируемо, биоразградимо и безжично устройство, което ускорява възстановяването на нервите и подобрява тяхното лечение.


Устройството, чиито ползи са описани в журнала Nature Medicine, доставя регулярни електрически импулси до увредени периферни нерви в краката, ускорявайки възстановителния процес след хирургическа намеса и подобрявайки крайния резултат в мускулната сила и контрол."Знаем, че електрическата стимулация по време на хирургична намеса помага, но след като операцията свърши, прозорецът за допълнителна намеса се затворя", споделят авторите на проекта. С размера на стотинка и с дебелината на лист хартия, безжичното устройство функционира около две седмици, преди да се абсорбира естествено в тялото. Способността на устройството да се разгражда в тялото елиминира нуждата от втора операция, в случай че устройството не беше разградимо.


Учените смятат, че такива преходни инженерни технологии един ден могат да допълнят или заменят напълно някои фармацевтични лечения, понеже осигуряват терапия и лечение при клинично значим период от време и се прилагат директно към мястото, където е необходимо. Плюсът е, че подобна техника би намалила страничните ефекти или рисковете, свързани с традиционните постоянни импланти. Допълнително, устройството притежава впечатляващо приложение, тъй като може да се употребява както като временно сърдечно устройство, така и като интерфейс за гръбначния мозък.

Източник: puls.bg

В категории: Новините, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова: Борисов си отива, но остава разрушена държава. Години ще я възстановяваме

България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.

"Локо София" върху мемориала в Хирошима - фалшива новина

Медведев: Санкциите срещу банковия сектор на Русия са „обявяване на война“

Голямата беда е, че такива хора изобщо са фактор в България

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа


НОВИНИТЕ
САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз

Косово ще има своя армия Косово ще има своя армия

Силни сме! Медал след медал за България от световното по канадска борба Силни сме! Медал след медал за България от световното по канадска борба

Македония започва преговорите за членство в НАТО Македония започва преговорите за членство в НАТО

Медиацията - ефективeн способ за разрешаване на спорове. Специфика на медиацията при търговски спорове Медиацията - ефективeн способ за разрешаване на спорове. Специфика на медиацията при търговски спорове
ЕВРОПА
Македония започва преговорите за членство в НАТО Македония започва преговорите за членство в НАТО

България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г. България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.

Тереза Мей е съгласна да се удължи преходният период Тереза Мей е съгласна да се удължи преходният период

Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка