Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Биоразградим имплант: пример за биоелектронна медицина


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Биоелектронната медицина е нов подход в лечението и диагностиката на заболяванията и нараняванията. Нервната система използва електрически сигнали едновременно да следи и регулира останалите органи. Почти всяка клетка и орган на тялото се управлява пряко или непряко от невронни сигнали. Биоелектронната медицина изучава „езика“ на тези сигнали, така че да може да ги модулира (записва, стимулира и блокира) и съответно да лекува състояния като ревматоиден артрит, диабет, парализа, кървене и дори рак.
Важно е да се уточни, че поради иновативния си характер, подобни техники се намират в изпитателна фаза и се тестват основно върху животински модели. Импликациите за човешкото здраве обаче са обещаващи. Понастоящем първият по-съществен успех на тази област от медицината е изработен от учени от Northwestern University и Washington University School of Medicine: имплантируемо, биоразградимо и безжично устройство, което ускорява възстановяването на нервите и подобрява тяхното лечение.


Устройството, чиито ползи са описани в журнала Nature Medicine, доставя регулярни електрически импулси до увредени периферни нерви в краката, ускорявайки възстановителния процес след хирургическа намеса и подобрявайки крайния резултат в мускулната сила и контрол."Знаем, че електрическата стимулация по време на хирургична намеса помага, но след като операцията свърши, прозорецът за допълнителна намеса се затворя", споделят авторите на проекта. С размера на стотинка и с дебелината на лист хартия, безжичното устройство функционира около две седмици, преди да се абсорбира естествено в тялото. Способността на устройството да се разгражда в тялото елиминира нуждата от втора операция, в случай че устройството не беше разградимо.


Учените смятат, че такива преходни инженерни технологии един ден могат да допълнят или заменят напълно някои фармацевтични лечения, понеже осигуряват терапия и лечение при клинично значим период от време и се прилагат директно към мястото, където е необходимо. Плюсът е, че подобна техника би намалила страничните ефекти или рисковете, свързани с традиционните постоянни импланти. Допълнително, устройството притежава впечатляващо приложение, тъй като може да се употребява както като временно сърдечно устройство, така и като интерфейс за гръбначния мозък.

Източник: puls.bg

В категории: Новините, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново