Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Татяна Дончева: В това Народно събрание могат да минат всякакви законодателни поправки


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

В това Народно събрание може да мине всичко. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Татяна Дончева, бивш депутат и настоящ адвокат, в коментар за задържания за убийството на журналиста Виктория Маринова и последвалите предложения за промени в НПК

„На тези хора каквито и средства да им дадете да събират доказателства, те не могат да се оправят. Единственото, което искат, е самопризнаващи си под натиск обвиняеми. Абсолютен произвол. Добрите следователи могат да събират доказателства във всякакви времена и при всякакъв НПК“, коментира тя и добави мнението си:

„Сегашният парламент е най-ниската форма на законодателни възможности, които са известни от демокрацията насам, не бих искала да коментирам тази импотентност. Хора, които не могат да разберат генезиса на нещата и смятат, че трябва да увековечат името си с безумни законодателни поправки, без да се занимават с това, че идеята какви фактори да влияят върху наказанието и по какъв начин – е въпрос на доктрина и практика от няколко века. Тя не е съчинена тук и не е съчинена от някой Веселинов, който смята, че това е ефективно оръжие за борба за нов мандат“.

Съкратеното екстрадиране, което тече в Германия като процедура, е нещо много различно от съкратеното съдебно следствие в българския наказателен процес, уточни Дончева.

„Най-логичният ход, независимо дали той ще се признава за виновен или не, е да поиска бърза процедура за връщане в България. Така или иначе той вече е хванат. А как ще тече съдебното следствие тук е нещо, което ще се случи след разследването. Първо разследването трябва да фиксира, че това е извършителят, да бъде разпитан, да се установят мотиви и т.н. Нужно е нещата да бъдат доизпипани. Това не може да се реши площадно и набързо“.

Самопризнанието винаги е смекчаващо вината обстоятелство, защото това улеснява в значителна степен процеса на събиране на доказателства, припомни Татяна Дончева и добави:

„В случаи, в които доказателствата са на кантар, едно такова отношение на подсъдимия може значително да облекчи процеса. Обстоятелството, че законодателят им дава възможност да получат намаление на наказанието с 1/3 е по тази причина. Има психопати, които винаги ще бъдат риск. Не можеш от един случай – рецидивист, който убил пак – такива случаи е имало, има и ще има. Това са редки случаи. Не може заради това ти да обречеш още не знам колко души на стоене в затвор по колкото се може повече години. Знае ли той какво е 15 години затвор, не 15 дни? По-добре ли ще е за семействата на жертвите, когато се затрудни максимално доказването“.


Източник: bnr.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат