Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Бояна и Никол: Изкуственият интелект ще ни помогне да водим по-добър живот


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Бояна Димитрова и Никол Методиева са ученички в 11. клас в СУ „Васил Левски”, гр. Елин Пелин. От 9. клас проявяват интерес към информационните технологии. Миналата година създадоха сайт за обмяна на учебници в родния си град. С него участваха в състезание, организирано от СофтУни.

След конкурс те бяха избрани сред 15-те момичета от 6 български гимназии, които взеха участие в първата международна конференция Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world („Алиса предвижда бъдещето – как изкуственият интелект може да повлияе на начина, по който виждаме света“), която се проведе в Атина през септември т.г.

Събитието, организирано от „Майкрософт”, събра 160 участнички на възраст между 15 и 17 г. от региона на Централна и Източна Европа. Чрез международни лектори, интерактивни игри и работилници с този семинар компанията цели да насърчи интереса сред момичетата към бъдещето на технологиите и изкуствения интелект (ИИ).

Според последните проучвания на „Майкрософт”, въпреки че технологиите се развиват и създават изключителни възможности за професионално развитие, едва 42% от момичетата заявяват, че обмислят кариера в т.нар. STEM дисциплини (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технологии, инженерство и математика). Друго проучване на компанията сочи, че броят на момичетата, които развиват интерес към STEM, почти се удвоява, когато имат модел за подражание.

Никол и Бояна, разкажете ни повече за участието си в семинара. 
Никол Методиева:  На семинара имахме възможността да се запознаем по-подробно с новите технологии и по-специално с изкуствения интелект, но най-хубавата част беше, че бяхме заобиколени с хора, чиито интереси са сходни с нашите.

При работата си с Microsoft Azure успяхме да разработим chatbot, да създадем проекти и да включим machine learning в разработките си. Други теми, които бяха включени в обучението, бяха разработка на проекти с micro:bit, lego mindstorms и направата на 3D изображения. Научихме доста интересни неща, свързани с начина и сферите, в които ИИ се използва днес.

Защо Ви интересува темата за ИИ?
Бояна Димитрова: Намирам темата за ИИ интересна. Мисля, че ИИ е бъдещето. И колкото по-рано навлезеш в нещата, в същността на ИИ и в това, с какво може да ни е от полза той, толкова по-лесно ще ти бъде в бъдеще.

Никол Методиева: Ако се замислим, ИИ вече присъства почти навсякъде в нашето ежедневие, все пак днес почти всеки телефон има вграден ИИ в себе си, няма значение дали ще използваме Siri, Bixby, Alexa, или търсачката в Google. Самата тема вече е навлязла толкова навътре в различните сфери, че няма как да не привлече вниманието на човек.

Според Вас ИИ ще ни помогне ли да решим проблемите си или ще убие човечеството?
Б. Д.: Мисля, че ИИ ще ни помогне да решим проблемите си, даже смея да кажа, че вече е започнал да ни помага. На една от лекциите споменаха за мъж, изгубил зрението си на 7-годишна възраст. Малко след това започнал да се занимава усилено с компютри и да прави неща, които да подобрят живота на хората, включително такива в неговото положение.

Така му дошла идеята за очила, които чрез едно движение на пръста върху сензор, поставен в рамките на очилата, да правят снимка на случващото се пред човека и през слушалка, поставена в едното ухо, ИИ да му казва мъж или жена стои пред него, на колко години е, какво действие извършва и други. Това е само едно от доказателствата, че ИИ ни помага да водим един по-добър живот.

Н. М.: Във всеки случай ИИ ще има някаква полза в живота на всеки един от нас и не смятам, че нещо пагубно може да се случи на човечеството, стига да не се злоупотреби с него.

Какво е мястото на жените в науката, технологиите и техническите професии? Има ли дискриминация към тях?
Н. М.: В технологичната сфера със сигурност е имало и ще се проявява някакъв вид дискриминация към жените. Това може да го види всеки от нас днес и се надявам подобни ситуации да не се срещат в следващите години. Със сигурност всяка жена, която е достатъчно амбицирана и креативна, може да направи своя път към едно светло и проспериращо бъдеще в подобни видове професии.

Б. Д.: Не мисля, че може да кажем, че един мъж е по-добър в науката, технологиите, техническите професии или в каквото и да било друго отношение от една жена. Аз преценявам хората по умствения им капацитет, а не по пола им. За съжаление, много хора, да не кажа повечето, в днешно време мислят точно обратното. Дори заплатите на жените в България са с около 15,4% по-ниски от тези на мъжете.

Дискриминация, но не разбирам на какво се основава тя. Образованието е еднакво за всички. С каквито знания и умения ще излезе от университета един мъж, със същите ще излезе и една жена. Също така мисля, че деленето на професиите на мъжки и женски е грешно.

Къде е казано, че една жена не може да стане програмист, а пък един мъж – фризьор? Всеки е свободен сам да направи избора си в живота. Можеш да бъдеш какъвто поискаш! Един стереотип не трябва да те спира да следваш мечтите си!

Как виждате бъдещето и себе си в него след 10 – 20 години?
Б. Д.: Труден въпрос, понеже още не съм съвсем сигурна с какво точно ще се занимавам в бъдеще. Със сигурност мога да кажа, че ще е нещо, свързано с технологиите, но какво – ще разбера, когато му дойде времето. Този лагер ми показа, че трябва да вярваме в себе си.

Да можем да се справяме с всичко, изпречило се по пътя ни, и никога, никога да не се отказваме от мечтите и целите си! Както е казала Коко Шанел: „Ако си роден без криле, не им пречи да израснат!“.

Н. М.: Нямам точна представа как ще се устроя в бъдещия свят, но се надявам да заема своето място в IT сферата.

Помолихме за коментар и учителката Мариета Филипова, която от 10 години преподава информатика и информационни технологии и беше ръководител на българската група на семинара.

Защо е важно да има такива семинари по тази тема?
На първо място, семинари като Alice envisions the future са важни, защото показват новите технологии, как бихме ги използвали в бъдеще, и доказват, че науката не е страшна, а даже напротив – забавна. На второ място, лекциите и личните истории на лекторите са добър пример за младежите и в случая за момичета в тази възраст.

Те ги окуражиха, че трябва да бъдат любопитни, да бъдат себе си, да не се страхуват от грешки, да не спират да експериментират. И на трето място, събрани на едно място толкова много момичета от Централна и Източна Европа, им даде възможност да създадат приятелства, да обменят идеи, заедно да експериментират. Което е безценно!

Полезно ли беше за децата и какъв е смисълът, какъв е резултатът?

Категорично – да. Има много изследвания, които показват, че жените, завършващи бакалавърска или по-висока степен компютърни науки, непрекъснато намаляват. Целта на събитието беше да запознае момичетата с новите технологии и достижения в областта на изкуствения интелект, безбройните възможности, по които информационните технологии могат да участват в обучението по различни науки, и да насърчи интереса към науката и инженерството.

Мисля, че събитието, организирано от „Майкрософт”, успя да мотивира момичетата, защото Бояна и Никол преди това имаха по-голям интерес към хуманитарните науки, но в момента са изключително запалени и продължават да правят експерименти с micro:bit, четат много по темата за изкуствения интелект, интересуват се от програмиране. Нещо повече – по-уверени са в себе си и собствените си възможности.


Източник: http://uspelite.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Извънредно: "Още днес обявяват грипна ваканция във Варна " Извънредно: "Още днес обявяват грипна ваканция във Варна "

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"