Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Бояна и Никол: Изкуственият интелект ще ни помогне да водим по-добър живот


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Бояна Димитрова и Никол Методиева са ученички в 11. клас в СУ „Васил Левски”, гр. Елин Пелин. От 9. клас проявяват интерес към информационните технологии. Миналата година създадоха сайт за обмяна на учебници в родния си град. С него участваха в състезание, организирано от СофтУни.

След конкурс те бяха избрани сред 15-те момичета от 6 български гимназии, които взеха участие в първата международна конференция Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world („Алиса предвижда бъдещето – как изкуственият интелект може да повлияе на начина, по който виждаме света“), която се проведе в Атина през септември т.г.

Събитието, организирано от „Майкрософт”, събра 160 участнички на възраст между 15 и 17 г. от региона на Централна и Източна Европа. Чрез международни лектори, интерактивни игри и работилници с този семинар компанията цели да насърчи интереса сред момичетата към бъдещето на технологиите и изкуствения интелект (ИИ).

Според последните проучвания на „Майкрософт”, въпреки че технологиите се развиват и създават изключителни възможности за професионално развитие, едва 42% от момичетата заявяват, че обмислят кариера в т.нар. STEM дисциплини (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технологии, инженерство и математика). Друго проучване на компанията сочи, че броят на момичетата, които развиват интерес към STEM, почти се удвоява, когато имат модел за подражание.

Никол и Бояна, разкажете ни повече за участието си в семинара. 
Никол Методиева:  На семинара имахме възможността да се запознаем по-подробно с новите технологии и по-специално с изкуствения интелект, но най-хубавата част беше, че бяхме заобиколени с хора, чиито интереси са сходни с нашите.

При работата си с Microsoft Azure успяхме да разработим chatbot, да създадем проекти и да включим machine learning в разработките си. Други теми, които бяха включени в обучението, бяха разработка на проекти с micro:bit, lego mindstorms и направата на 3D изображения. Научихме доста интересни неща, свързани с начина и сферите, в които ИИ се използва днес.

Защо Ви интересува темата за ИИ?
Бояна Димитрова: Намирам темата за ИИ интересна. Мисля, че ИИ е бъдещето. И колкото по-рано навлезеш в нещата, в същността на ИИ и в това, с какво може да ни е от полза той, толкова по-лесно ще ти бъде в бъдеще.

Никол Методиева: Ако се замислим, ИИ вече присъства почти навсякъде в нашето ежедневие, все пак днес почти всеки телефон има вграден ИИ в себе си, няма значение дали ще използваме Siri, Bixby, Alexa, или търсачката в Google. Самата тема вече е навлязла толкова навътре в различните сфери, че няма как да не привлече вниманието на човек.

Според Вас ИИ ще ни помогне ли да решим проблемите си или ще убие човечеството?
Б. Д.: Мисля, че ИИ ще ни помогне да решим проблемите си, даже смея да кажа, че вече е започнал да ни помага. На една от лекциите споменаха за мъж, изгубил зрението си на 7-годишна възраст. Малко след това започнал да се занимава усилено с компютри и да прави неща, които да подобрят живота на хората, включително такива в неговото положение.

Така му дошла идеята за очила, които чрез едно движение на пръста върху сензор, поставен в рамките на очилата, да правят снимка на случващото се пред човека и през слушалка, поставена в едното ухо, ИИ да му казва мъж или жена стои пред него, на колко години е, какво действие извършва и други. Това е само едно от доказателствата, че ИИ ни помага да водим един по-добър живот.

Н. М.: Във всеки случай ИИ ще има някаква полза в живота на всеки един от нас и не смятам, че нещо пагубно може да се случи на човечеството, стига да не се злоупотреби с него.

Какво е мястото на жените в науката, технологиите и техническите професии? Има ли дискриминация към тях?
Н. М.: В технологичната сфера със сигурност е имало и ще се проявява някакъв вид дискриминация към жените. Това може да го види всеки от нас днес и се надявам подобни ситуации да не се срещат в следващите години. Със сигурност всяка жена, която е достатъчно амбицирана и креативна, може да направи своя път към едно светло и проспериращо бъдеще в подобни видове професии.

Б. Д.: Не мисля, че може да кажем, че един мъж е по-добър в науката, технологиите, техническите професии или в каквото и да било друго отношение от една жена. Аз преценявам хората по умствения им капацитет, а не по пола им. За съжаление, много хора, да не кажа повечето, в днешно време мислят точно обратното. Дори заплатите на жените в България са с около 15,4% по-ниски от тези на мъжете.

Дискриминация, но не разбирам на какво се основава тя. Образованието е еднакво за всички. С каквито знания и умения ще излезе от университета един мъж, със същите ще излезе и една жена. Също така мисля, че деленето на професиите на мъжки и женски е грешно.

Къде е казано, че една жена не може да стане програмист, а пък един мъж – фризьор? Всеки е свободен сам да направи избора си в живота. Можеш да бъдеш какъвто поискаш! Един стереотип не трябва да те спира да следваш мечтите си!

Как виждате бъдещето и себе си в него след 10 – 20 години?
Б. Д.: Труден въпрос, понеже още не съм съвсем сигурна с какво точно ще се занимавам в бъдеще. Със сигурност мога да кажа, че ще е нещо, свързано с технологиите, но какво – ще разбера, когато му дойде времето. Този лагер ми показа, че трябва да вярваме в себе си.

Да можем да се справяме с всичко, изпречило се по пътя ни, и никога, никога да не се отказваме от мечтите и целите си! Както е казала Коко Шанел: „Ако си роден без криле, не им пречи да израснат!“.

Н. М.: Нямам точна представа как ще се устроя в бъдещия свят, но се надявам да заема своето място в IT сферата.

Помолихме за коментар и учителката Мариета Филипова, която от 10 години преподава информатика и информационни технологии и беше ръководител на българската група на семинара.

Защо е важно да има такива семинари по тази тема?
На първо място, семинари като Alice envisions the future са важни, защото показват новите технологии, как бихме ги използвали в бъдеще, и доказват, че науката не е страшна, а даже напротив – забавна. На второ място, лекциите и личните истории на лекторите са добър пример за младежите и в случая за момичета в тази възраст.

Те ги окуражиха, че трябва да бъдат любопитни, да бъдат себе си, да не се страхуват от грешки, да не спират да експериментират. И на трето място, събрани на едно място толкова много момичета от Централна и Източна Европа, им даде възможност да създадат приятелства, да обменят идеи, заедно да експериментират. Което е безценно!

Полезно ли беше за децата и какъв е смисълът, какъв е резултатът?

Категорично – да. Има много изследвания, които показват, че жените, завършващи бакалавърска или по-висока степен компютърни науки, непрекъснато намаляват. Целта на събитието беше да запознае момичетата с новите технологии и достижения в областта на изкуствения интелект, безбройните възможности, по които информационните технологии могат да участват в обучението по различни науки, и да насърчи интереса към науката и инженерството.

Мисля, че събитието, организирано от „Майкрософт”, успя да мотивира момичетата, защото Бояна и Никол преди това имаха по-голям интерес към хуманитарните науки, но в момента са изключително запалени и продължават да правят експерименти с micro:bit, четат много по темата за изкуствения интелект, интересуват се от програмиране. Нещо повече – по-уверени са в себе си и собствените си възможности.


Източник: http://uspelite.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"