Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ЕЦБ тества първите шест банки у нас


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Със сигурност първите три банки ще са "Уникредит Булбанк", ДСК и ОББ

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които ще преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т. нар. задълбочена оценка на банковия сектор в България, съобщи "Капитал". Това ще е втори преглед, след извършения по поръчка на БНБ такъв през 2016 г.

Това е част от процедурата за влизане на страната в Европейския банков съюз и Механизма на обменните курсове (ERM II, т.нар. чакалня за еврото). Банката на еврозоната има право на преценка за обхвата на проверката.

Според публикацията прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които след това ще минат автоматично под надзора на ЕЦБ - "Уникредит Булбанк", Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ).

В списъка вай-вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с предписания за попълване на капиталовите буфери.

Разходите за консултантите, които ще провеждат проверките по методологията на ЕЦБ - без специални модификации за българските условия, ще бъдат поети от Европейската централна банка.

Преди България да влезе в "тясно сътрудничество" с ЕЦБ, Франкфурт е длъжен да направи "задълбочена оценка" на банковата система, като има право да прецени кои и колко банки извън първите три да преглежда. Очакванията са представители на Единния надзорен механизъм (SSM) да посетят България през ноември, пише "Капитал".

Според приет от правителството план за действие, включващ конкретни мерки и срокове за изпълнение, подготовката за нова оценка на активите на банките, водена от ЕЦБ, ще започне най-късно през октомври. Крайният срок за обявяване на резултатите е юли 2019 г.
Българските управляващи се надяват присъединяването към Банковия съюз и ERM II да е факт до следващия юли - година след подаване на молбата.


Източник: clubz.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Борисов приема поканата на Радев

Ренета Инджова: Народът най-сетне започва да се събужда.

Шест вероятни сценария за Брекзит сделката на Тереза Мей

Мартин Димитров: Държавата е виновна за високите цени на горивата, удари малките бензиностанции

Депутатите от НФСБ се обявиха за жертви на фалшива новина

Господин Борисов, разрушете модела “Пеевски”


НОВИНИТЕ
Стефан Бакалов: "Децата купуват наркотици не от дилъри, а по интернет" Стефан Бакалов: "Децата купуват наркотици не от дилъри, а по интернет"

Викат още свидетели за взрива край Петолъчката почти 7 г. след инцидента Викат още свидетели за взрива край Петолъчката почти 7 г. след инцидента

Убийството във влака заради забележка за силна чалга! Убийството във влака заради забележка за силна чалга!

Бенямин Нетаняху обяви провеждането на предсрочни избори в Израел Бенямин Нетаняху обяви провеждането на предсрочни избори в Израел

Държавата поиска отнемане на 2 400 000 лева от Трайчо Трайков Държавата поиска отнемане на 2 400 000 лева от Трайчо Трайков