Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ЕЦБ тества първите шест банки у нас


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Със сигурност първите три банки ще са "Уникредит Булбанк", ДСК и ОББ

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които ще преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т. нар. задълбочена оценка на банковия сектор в България, съобщи "Капитал". Това ще е втори преглед, след извършения по поръчка на БНБ такъв през 2016 г.

Това е част от процедурата за влизане на страната в Европейския банков съюз и Механизма на обменните курсове (ERM II, т.нар. чакалня за еврото). Банката на еврозоната има право на преценка за обхвата на проверката.

Според публикацията прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които след това ще минат автоматично под надзора на ЕЦБ - "Уникредит Булбанк", Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ).

В списъка вай-вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с предписания за попълване на капиталовите буфери.

Разходите за консултантите, които ще провеждат проверките по методологията на ЕЦБ - без специални модификации за българските условия, ще бъдат поети от Европейската централна банка.

Преди България да влезе в "тясно сътрудничество" с ЕЦБ, Франкфурт е длъжен да направи "задълбочена оценка" на банковата система, като има право да прецени кои и колко банки извън първите три да преглежда. Очакванията са представители на Единния надзорен механизъм (SSM) да посетят България през ноември, пише "Капитал".

Според приет от правителството план за действие, включващ конкретни мерки и срокове за изпълнение, подготовката за нова оценка на активите на банките, водена от ЕЦБ, ще започне най-късно през октомври. Крайният срок за обявяване на резултатите е юли 2019 г.
Българските управляващи се надяват присъединяването към Банковия съюз и ERM II да е факт до следващия юли - година след подаване на молбата.


Източник: clubz.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия

Среднощна гонка в София. Мъж потроши 7 коли в опит да избяга от крадци Среднощна гонка в София. Мъж потроши 7 коли в опит да избяга от крадци

Търговската война със САЩ забави икономическия растеж на Китай Търговската война със САЩ забави икономическия растеж на Китай
ЕВРОПА
Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"