Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ще спасят ли изборите в Бавария Меркел от свободното падане


Сподели:
11 Октомври 2018, Четвъртък

Баварските избори обикновено са скучни.

Най-често единственият реален въпрос е колко ще бъде голямо мнозинството на Християнсоциалния съюз (ХСС). И, както повечето неща в Бавария, акцентът в предизборната кампания включва щедри количества бира и бретцели. Но не и тази година.


С тези думи "Политико" описва сложната ситуация, в която ще се озове сестринската партия на канцлера Ангела Меркел след изборите в Бавария в неделя, които ще изпратят политически тръпки от Мюнхен до Берлин.


Не само позицията на ХСС в Бавария е заложена на карта. Като ключов играч в управляващата коалиция, неделните избори може да послужат за тест за влиянието на партията в националната политика, а резултатите или ще помогнат на Меркел, или ще задълбочат още повече нестабилността на кабинета й.


На последните избори през 2013 г. ХСС спечели почти 48%, с което си осигури мнозинство, но според проучване от миналата седмица сега подкрепата за нея е паднала до едва 33%. В по-голямата част от Европа за друга управляваща центристка партия този резултат би бил мечта. Предвид дългата власт на ХСС обаче на подобен вот се гледа като на катастрофа.


"Лаптопи и кожени бричове"

Агенция "Ройтерс" отбелязва, че основната причина за спада в подкрепата за ХСС е възходът на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която разцепи електората. В отговор лидерите на ХСС опитват да съживят усещането, че тяхната партия представлява същността на Бавария: отличителна идентичност, подкрепена от икономически успех, който доведе до най-ниската безработица сред германските провинции - 2.9%.


Според скорошно проучване консерваторите (ХСС и Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел) получават рекордно ниска подкрепа, а "Алтернатива за Германия" за пръв път е по-популярна от някоя от двете традиционни партии в страната.


Някога бедна, Бавария премина през забележителна следвоенна икономическа модернизация при управлението на ХСС, запазвайки в същото време регионалната си идентичност - формулата "Лаптопи и кожени бричове", която спечели на партията уникалната роля на мощна консервативна сила в националната политика. Сега тази изключителност е в опасност.


Икономическата сила на Бавария наскоро позволи на ХСС да окаже влияние диспропорционално на нейния размер в съюза с християндемократите на Меркел. Въпреки потъващия рейтинг на ХСС, желанието на Манфред Вебер (който е от партията) да се кандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер получи подкрепата на Меркел.


Християндемократите обаче са недоволни от смятаното от тях за враждебно и разделено ръководство на ХСС, който пък е изнервен от намаляващата си подкрепа в Бавария. Някои фигури от ХДС се опасяват, че слабо представяне на изборите на ХСС може да доведе до още повече търкания със съюзника им.


В същото време поддръжниците на ХСС също са разделени. Някои умерени, недоволни от придвижването на партията на дясно по въпроса за имиграцията, се обръщат към Зелените, а по-твърдите са привлечени от "Алтернатива за Германия".


Неочаквани ползи за Меркел?

В статия за "Дойче веле" Джеферсън Чейс коментира, че лошият резултат на баварските консерватори в краткосрочен план може да се окаже от полза за Ангела Меркел. Притеснен, че бива изпреварен от крайнодесните, ХСС започна да се дистанцира от Меркел по ключови въпроси, включително политиката за мигрантите. На баварските избори щеше да се гледа като на референдум за Меркел, но благодарение на тази стратегия на ХСС, вотът е своеобразен референдум за реакцията на баварските консерватори към "Алтернатива за Германия" и Меркел. Ето защо не е изключен сценарият канцлерът всъщност да извлече ползи от поражението на консерваторите, посочва анализаторът.


Според Якоб Киркегаард, старши сътрудник в института "Питърсън", когато ХСС загуби пълната власт в Бавария, партията ще търси изкупителна жертва и това ще бъде опасно за коалицията, защото ХСС може да обвини Меркел непосредствено след поражението. Пред "Дневник" той коментира, че след няколко месеца партията все пак ще трябва да заеме по-умерени позиции, защото ще трябва да намери коалиционен партньор, с който да сформира ново правителство в Бавария.


Дан Хамилтън, преподавател в университета "Джон Хопкинс", също смята, че ХСС ще загуби доминиращата си позиция в Бавария, което означава, че партията ще е по-слаб, но в същото време и по-труден коалиционен партньор за канцлера Меркел.


Грешка ли беше антиимигрантската реторика

Пред "Дневник" Хамилтън отбелязва, че антиимигрантската реторика на Зеехофер не е помогнала на ХСС след срива на подкрепата за нея и възхода на "Алтернатива за Германия". По думите му ХСС е оставил впечатление за непостоянство у избирателите и много от традиционните поддръжници на партията вероятно ще гласуват за "Алтернатива за Германия" или дори за Зелените.


Киркегаард също е на мнение, че антиимигрантската реторика на Зеехофер е била голяма грешка за партията. Тя не е спечелила нищо, а вместо това е показала, че "Алтернатива за Германия", а не ХСС, определя политическия дневен ред в Бавария, и е засилила позициите на Зелените, защото центристките избиратели са били отблъснати от антиимигрантската реторика.


Киркегаард прогнозира, че след изборите ХСС ще трябва да потърси подкрепа сред центристките партии, евентуално Зелените или Свободната демократическа партия/Свободните избиратели (вторите са малка евроскептична група, която иска връщане на правомощия към местните власти), което означава, че ще трябва да смекчи дясната си реторика. Много ще зависи и от неизбежната смяна на хора по върха на партията след поражението на изборите. Може би Меркел ще извлече полза от това, че е преживяла още една атака от дясно срещу нейната центристка линия в ХДС.


Според Матиас Дилинг, експерт по християндемократическите партии в Оксфордския университет, антиимигрантската реторика е била важен фактор, допринасящ за резкия спад в подкрепата за ХСС. Той припомня, че партията е имала подкрепа от над 40% преди да ескалира конфликтът между Зеехофер и Ангела Меркел заради имиграцията.


За да се разбере защо антиимигрантската стратегия на ХСС бе във вреда на партията, трябва да имаме предвид, че ХСС традиционно не е подкрепяна само от консерватори, а също от либерали, фермери, католици и хора със засилено чувство за баварската регионална идентичност, отбелязва Дилинг пред "Дневник". Фокусът на партията върху антиимигрантската реторика в предизборната кампания цели да подсигури гласовете на консерваторите и на гласувалите за "Алтернатива за Германия" в Бавария на последните федерални избори. Кампанията обаче не успя да предложи много на останалите традиционни поддръжници на ХСС, смята Дилинг.


Той прогнозира, че много умерени привърженици на ХСС ще гласуват за Зелените и за Свободните избиратели, а антиимигрантската реторика вероятно ще й върне подкрепата на предпочитащите твърда позиция за имиграцията.


Според скорошни проучвания единствената опция за двупартийна коалиция със стабилно мнозинство в Бавария може да бъде т.нар. черно-зелен съюз между ХСС и партията на Зелените. В такъв случай ХСС няма да има никакъв шанс да прокара твърдия си дневен ред. Всички други варианти включват коалиции с множество партии, което също прави слаба вероятността ХСС да успее да придвижи политиката значително на дясно. В същото време изборите вероятно ще превърнат "Алтернатива за Германия" в ключов играч в баварската политика.


Три сценария

Според Матиас Дилинг има три възможни сценария за последиците от изборите в Бавария, като първият е най-вероятен.


В него ХСС ще загуби толкова, колкото предвиждат социологическите проучвания и ще получи между 31 и 37 процента, но ще продължи да ръководи правителството. Макар това да бъде най-лошият изборен резултат за ХСС в Бавария от 1954 г. и партията да трябва да състави коалиционно правителство, тя все пак ще остане най-силната в Бавария и ще продължи да ръководи правителството. Дилинг отбелязва, че при този вариант е вероятно ХСС да се върне към по-малко предизвикателната си стратегия на федерално ниво.При втория сценарий ХСС ще загуби повече от прогнозираното и подкрепата за нея ще падне под 30%, което ще я доближи до най-лошия резултат в историята й (27.4% през 1950 г.). В този случай според Дилинг ХСС ще бъде изместена от управлението от четири-партийна коалиция, а за Зеехофер ще бъде трудно да запази поста си във федералния кабинет.


В третия и най-малко вероятен според анализатора сценарий ХСС ще се представи по-добре от очакваното и ще получи около и дори повече от 40% от гласовете. Тогава Зеехофер и премиерът на провинцията Маркус Зьодер ще могат да твърдят, че стратегията им е била успешна. Така те ще могат да продължат да настояват за по-твърда позиция за имиграцията. Този сценарий би имал сериозни последици за коалицията в Берлин.


По-голямата заплаха

През последните месеци авторитетът на Меркел бе поставен под съмнение в собствената й парламентарна група в много по-голяма степен, отколкото през изминалите 13 години на власт. Баварски консервативни политици, като вътрешния министър Хорст Зеехофер, публично критикуваха Меркел, че е отишла твърде наляво, особено за миграцията. През юли Зеехофер настоя за правото на Бавария да депортира мигранти с отхвърлени молби за убежище, което доведе до спор, заплашил стабилността на голямата коалиция в Германия.


По думите на Якоб Киркегаард Меркел бавно започва да губи власт в Германия и Европа, но е много вероятно да изкара сегашния си мандат и да изиграе голяма роля при определянето на наследник. Тя все още не е бита карта – нито социалдемократите, нито нейният Християндемократически съюз имат каквато и да било алтернатива на голямата коалиция, което обаче ще се промени с наближаването на изборите.Матиас Дилинг поставя два въпроса – колко влияние ще има Ангела Меркел при избора на свой наследник и дали коалицията ще оцелее до 2021 г. Според него няма непосредствена заплаха за стабилността на коалицията, освен ако ХСС не се справи много по-добре на баварските избори, отколкото се очаква.


Той смята, че изборните резултати на ХСС няма да засегнат Меркел в голяма степен, защото това е основно въпрос за самата партия. Не така стоят нещата с предстоящите избори в Хесен, където изглежда вероятно водената от ХДС коалиция да загуби властта. Ако християндемократите се представят зле в Хесен, както подсказват проучванията, Меркел ще бъде подложена на натиск от собствената си партия. Тя ще я предизвика да взима в по-голяма степен предвид предпочитанията на парламентарната й група и на провинциалните организации и да комуникира решенията си в партията по-добре, отколкото през последните години, ако иска да запази позицията си и да има влияние върху избора на свой наследник в ХДС и потенциален канцлер.

Facebook


Автор: Гергана Станчева
Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
5 години от трагедията в Аспарухово – споменът още горчи

400 млн.от 3,5 млрд.лв. нов дълг взе Горанов, защо при този излишък?

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ

Огнян Минчев: Намаляването на партийните субсидии води до все по-плътна олигархизация

"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия


НОВИНИТЕ
Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна

Австралийски щат узакони доброволната евтаназия Австралийски щат узакони доброволната евтаназия

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България
ЕВРОПА
"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС "Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия

Отлагането на Brexit - основна тема в дебата за лидер на торите Отлагането на Brexit - основна тема в дебата за лидер на торите

Съдът на ЕС обяви за незаконна германската схема за пътни такси Съдът на ЕС обяви за незаконна германската схема за пътни такси