Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Спекулациите за убийството изпревариха разследването


Сподели:
09 Октомври 2018, Вторник
- Г-н Безлов, МВР обяви, че работи по всички възможни версии за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. В същото време в социалните мрежи вече е пълно с хипотези. Каквое вашето обяснение за това настървение да се
импровизира с възможните мотиви за смъртта на
тв водещата ?

- Категорично не бива да се спекулира със смъртта на една жена и майка при положение, че знаем толкова малко за убийството. Аз разбирам, че някои имат благородни мотиви да обявят една смърт за жертва на организирана престъпност, корупция и т.н. Това, което имаме до момента обаче, е първо недостатъчно, и второ, някак си, ми изглеждат много крайни някои хипотези за мотивите на убийството.
- Най-честият въпрос е доколко е вероятно убийството да е свързано с професионалната работа на Виктория ?
- От това, което се коментира, става ясно, че журналистката е имала едно светско предаване -"Подиум", и всъщност го е преобразувала в "Детектор" . Въпросното предаване за предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, за което се говори в публичното пространство, е било първото, което е било социално -политическо. А и за самата телевизия, в която е работила, никой до този момент не беше чувал, вероятно с изключение на хората в Русе. Така че, ако някой е търсел някакъв политически или сплашващ ефект, би било доста странно усилие да поръчва убийство на журналистката. По-скоро би заплашил близките на авторите на разследването, ако иска да ги плаши. Затова версиите в тази насока са чисто спекулативни, ние нямаме факти, а просто някакви логични връзки - кое ни изглежда повече или по-малко реалистично, но не знаем нищо в конкретика.
Ако все пак хипотетично свържем убийството с работата й, по скоро бих си представил версия за нейно разследване, което да засяга някакъв местен проблем в Русе. Но засега ние не знаем дали има такова нещо. Не виждам обаче какъв ще е мотивът да се извърши такова тежко престъпление.
Иначе явно Виктория е била достатъчно смела журналистка за да направи последното си предаване, в което е поканила и румънски журналист заради съмненията за далавери с еврофондове.
- Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович поиска разследването за убийството да се провежда под международен контрол, защото последната й работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС ?
- Няма проблем да има международен контрол, не виждам някакви вътрешни пречки. Естествено, че темата е интересна за чуждите медии, защото самият образ на страната ни редовно е свързван и с някакви корупционни съмнения. Проблемът е, че каквото и да покаже разследването, то ще остави един негативен нюанс, че в България е убит журналист.
- БСП не се ли опита да експлоатира случая, излизайки със специална позиция ?
- Не мисля, че е нещо неочаквано като реакция. Нормално е всеки, който е в опозиция да излезе с някаква позиция, когато имаме убийство на журналист. Засега не виждам някой рязко да политизира случилото се. Всички чакат да излезе повече информация. В същото време разследващите се опитват да не изтичат подробности, защото пък от това може да се възползва извършителят на убийството.
- Виждате ли някакво сходство между сегашното убийство и това на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново преди години ?
- При убийството на Виктория Маринова има и сексуално насилие. Оставените следи
водят към извода, че не би следвало престъплението да е резултат от някакъв заговор или поръчка. Извършителят е оставил прекалено много възможности да се намерят улики и доказателства срещу него. Става дума преди всичко за ДНК-то. За разлика от търновския случай, където беше типично убийство, свързано с грабеж, тук имаме брутално изнасилване.
Което на практика отхвърля повечето конспиративни теории.
- Значи според вас имаме по-скоро посегателство срещу Виктория като жена, а не като журналистка ?
- На мен по-скоро така ми изглежда. Гледах жертвата на снимки, тя наистина е привлекателна жена. Целият проблем е, че след толкова много шум, убиецът, ако има малко здрав разум, вероятно много яко ще се покрие.
- Според премиера намереното ДНК на убиеца много скоро ще доведе до разкриването му. Споделяте ли неговия оптимизъм ?
- На пръв поглед е така, но ако убиецът не е криминално регистриран и разследващите не разполагат с негово ДНК ? Защото има всякакви насилници и не всички са в полезрението на полицията. Така или иначе разследващите вероятно ще започнат да търсят хората с такъв профил, защото това убийство е много специфично като извършване, не всеки е способен да го
направи. Малък процент хора са склонни към такава жестокост. Обикновено се прави оценка кой може да е потенциален убиец. Не бих се учудил вече да има заподозрян, както твърдят някои медии, но все още да няма достатъчно доказателства срещу него.
- Експерти твърдят, че ако до 48 часа не стане ясно кой е извършил престъплението, шансовете убиецът да бъде разкрит и заловен намаляват с 30-40 %. Споделяте ли тази констатация ?
- Такъв тип примитивно убийство е разкриваемо, особено, когато разследващите разполагат с ДНК на убиеца. Ако си припомним случая със сестрите Белнейски, които също бяха убити жестоко, там
по някаква причина уликите от мястото на престъплението бяха съсипани.
От хора в МВР знам, че добре подготвените експерти за такъв тип разследвания са много малко. Съвременните модерни методи са скъпи, а Институтът по криминалистика и криминология трябва да разполага с доста техника, която липсва. С други думи МВР не притежава достатъчно технически и човешки капацитет. А това е проблем, който трябва да бъде решен.


standartnews.comВ категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя
ЕВРОПА
Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости" Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!" Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!"

Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС