Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Светият синод и правителството се разбраха за оспорваните от духовниците промени в Закона за вероизповеданията


Сподели:
04 Октомври 2018, Четвъртък

Вече толкова изпаднаха с долните си интриги, че не ми се говори, отговори той на въпрос дали е получавал смс-и от депутати на БСП

"Заплатите на свещенослужителите от различните вероизповедания ще получават заплати от държавата. Те ще бъдат приравнени с месечните възнаграждения на учителите".

Това заяви премиерът Бойко Бирисов след спешна среща с владиците от Светия Синод, на която присъстваха и  политици от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти.

Повод за спешната реакция от страна на политиците се оказа гневната декларация на Синода срещу новия проектозакон за вероизповеданията. Духовниците вчера дори присъстваха на правната комисия, а после излязоха с декларация от името на Светия Синод, в която се възмутиха, че не е бил консултиран с тях. Те недоволстват, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвил промените и възразяват срещу намесата на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата.


"Срещата премина в един добър тон. Като човешки закон винаги има някакви пропуски и недоглеждания, но постигнахме консенсус", сподели след срещата Западноевропейския митрополит Антоний.

"Благодаря на патриарха, следобед в парламента ще бъдат петима митрополити. Благодаря на колегите от Патриотичния фронт и ГЕРБ, че дойдоха. Много е направено, оценява се това, което правим. Никой никога не е мислил техните доходи, това което държавата дава целево, ще му държим контрол и те нямат против това. Относно анонимните дарения говорихме как да им дадат праг, тук не става въпрос за българската църква, горният праг ще е 15 млн. лв. плюс инфлацията за годината", каза премиерът Бойко Борисов.


Заплатите на свещенослужителите от различните вероизповедания ще получават заплати от държавата. Те ще бъдат приравнени с месечните възнаграждения на учителите.


"Следобед ще има възможност да говорите, между първо и второ четене, тази работна група, да отрегулираме всичко това, което сме се разбрали. Г-н Цонев от 90-а година се мъчи да направят държавата да си поеме грижата за вероизповеданията. Неслучайно приравняваме заплатите с учителските", отговори Борисов на настойчивите питания на медиите.Преди да се присъедини към премиера за срещата в Синода, Цветан Цветанов проведе разговор с председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и направиха второ поред съвместно изявление. "Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“, каза Карадайъ."В Закона за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали. Критиките от Светия Синод ние внимателно ще ги изслушаме“, допълни той."Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в Правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод“, допълни от своя страна Цветан Цветанов.На края на изявлението си пред медиите, в отговор на въпрос за СМС-ите, които е пращал на Нинова, Борисов отговори: Вече толкова изпаднаха с долните си интриги, че не ми се говори".


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
5 години от трагедията в Аспарухово – споменът още горчи

400 млн.от 3,5 млрд.лв. нов дълг взе Горанов, защо при този излишък?

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ

Огнян Минчев: Намаляването на партийните субсидии води до все по-плътна олигархизация

"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия


НОВИНИТЕ
Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна

Австралийски щат узакони доброволната евтаназия Австралийски щат узакони доброволната евтаназия

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България