Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вера Иванова: Геноцидът към хората с увреждания расте с пълна сила


Сподели:
04 Октомври 2018, Четвъртък

Геноцидът расте с пълна сила. Нито една стотинка, която се отпуска за хората с увреждания, не стига до тях.

Парите отиват за луксозни сгради, секретарки и екскурзии. Ние не искаме пари. Искаме само закони, за да живеем нормално. Това каза пред Фрог нюз Вера Иванова-майка на дете с увреждане.


-Вера, премиерът Бойко Борисов  каза, че е изпълнил поетите ангажименти към хората с увреждания, като е отпуснал 150 млн. лв. повече от миналата година. Това означава ли, че ще спрете с протестите?

- Премиерът отново излъга. Никакви  ангажименти не са изпълнени. Реформа няма, закон за личната помощ няма. Това беше поредната огромна лъжа към нас. За пореден път ни унизиха.  Ще повторя за незнам кой път: Ние пари никога не сме искали и не искаме.

- А от какво имате нужда?

 - Искаме закон за личната помощ.

 - Но нали вие се видяхте с премиера.  За какво се разбрахте на срещаа с министър-председателя?

 - Това, за което се разбрахме е да изчакаме трите закона да станат факт и тогава накуп да се гласуват в парламента. Това са законът за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.  Пред премиера настояхме и за нещо много важно- да се спре  безразборното  харчене на пари в социалната система.


- Каква част от парите, които се заделят за деца с увреждания, достига до тях?


- Нищо не достига. Вярно е, че има много пари, но те се харчат по разни  други схеми. Тези средства по никакъв начин не достигат до нас. Отиват за  субсидиране на национално представителните  организации. Това е и една от причините да не се случват реформите.

- Какво точно ви каза Борисов на срещата? Откъде се появиха тези 150 млн. лв. в общественото пространство. Той ли ги обеща на срещата? 


- Това бяха думи на Борисов. Каза, че ще даде. Но  кой ги дава и къде ги дава, това изобщо не ни  е ясно. Нещата стават все по-зле. Нито една стотинка не е достигнала  до хората с увреждания. Протестираме не за пари, а за закон. Ние искаме  хората с увреждания  да отидат на работа, да живеят по нормален начин, доколкото това е възможно.

- Защо управляващите не искат тези закони?

- Защото за тях хората с увреждания нямат никаква стойност. Те не значат нищо. Депутатите четири месеца ни го казват, като си обръщат главите, минавайки покрай нас. Всеки Божи ден ни показват отвращението си. Геноцидът към нас расте с пълна сила. Ние трябва да си приберем нещастните деца от улицата. Това искат властимащите.  


- Вера, не се ли измори, не се ли отчая, че промените не се случват?


- Нямаме избор. Те на това разчитат, но ние нямаме избор. Заложен е живота над 1 млн. души. Ние за тях се борим. Хората с увреждания са около  600-700 хиляди. Но всеки има семейство и близки. Те също страдат.Интервю на Катя Илиева


Източник: frognews.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат