Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вера Иванова: Геноцидът към хората с увреждания расте с пълна сила


Сподели:
04 Октомври 2018, Четвъртък

Геноцидът расте с пълна сила. Нито една стотинка, която се отпуска за хората с увреждания, не стига до тях.

Парите отиват за луксозни сгради, секретарки и екскурзии. Ние не искаме пари. Искаме само закони, за да живеем нормално. Това каза пред Фрог нюз Вера Иванова-майка на дете с увреждане.


-Вера, премиерът Бойко Борисов  каза, че е изпълнил поетите ангажименти към хората с увреждания, като е отпуснал 150 млн. лв. повече от миналата година. Това означава ли, че ще спрете с протестите?

- Премиерът отново излъга. Никакви  ангажименти не са изпълнени. Реформа няма, закон за личната помощ няма. Това беше поредната огромна лъжа към нас. За пореден път ни унизиха.  Ще повторя за незнам кой път: Ние пари никога не сме искали и не искаме.

- А от какво имате нужда?

 - Искаме закон за личната помощ.

 - Но нали вие се видяхте с премиера.  За какво се разбрахте на срещаа с министър-председателя?

 - Това, за което се разбрахме е да изчакаме трите закона да станат факт и тогава накуп да се гласуват в парламента. Това са законът за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.  Пред премиера настояхме и за нещо много важно- да се спре  безразборното  харчене на пари в социалната система.


- Каква част от парите, които се заделят за деца с увреждания, достига до тях?


- Нищо не достига. Вярно е, че има много пари, но те се харчат по разни  други схеми. Тези средства по никакъв начин не достигат до нас. Отиват за  субсидиране на национално представителните  организации. Това е и една от причините да не се случват реформите.

- Какво точно ви каза Борисов на срещата? Откъде се появиха тези 150 млн. лв. в общественото пространство. Той ли ги обеща на срещата? 


- Това бяха думи на Борисов. Каза, че ще даде. Но  кой ги дава и къде ги дава, това изобщо не ни  е ясно. Нещата стават все по-зле. Нито една стотинка не е достигнала  до хората с увреждания. Протестираме не за пари, а за закон. Ние искаме  хората с увреждания  да отидат на работа, да живеят по нормален начин, доколкото това е възможно.

- Защо управляващите не искат тези закони?

- Защото за тях хората с увреждания нямат никаква стойност. Те не значат нищо. Депутатите четири месеца ни го казват, като си обръщат главите, минавайки покрай нас. Всеки Божи ден ни показват отвращението си. Геноцидът към нас расте с пълна сила. Ние трябва да си приберем нещастните деца от улицата. Това искат властимащите.  


- Вера, не се ли измори, не се ли отчая, че промените не се случват?


- Нямаме избор. Те на това разчитат, но ние нямаме избор. Заложен е живота над 1 млн. души. Ние за тях се борим. Хората с увреждания са около  600-700 хиляди. Но всеки има семейство и близки. Те също страдат.Интервю на Катя Илиева


Източник: frognews.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нинова: Борисов си отива, но остава разрушена държава. Години ще я възстановяваме

България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.

"Локо София" върху мемориала в Хирошима - фалшива новина

Медведев: Санкциите срещу банковия сектор на Русия са „обявяване на война“

Голямата беда е, че такива хора изобщо са фактор в България

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа


НОВИНИТЕ
САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз

Косово ще има своя армия Косово ще има своя армия

Силни сме! Медал след медал за България от световното по канадска борба Силни сме! Медал след медал за България от световното по канадска борба

Македония започва преговорите за членство в НАТО Македония започва преговорите за членство в НАТО

Медиацията - ефективeн способ за разрешаване на спорове. Специфика на медиацията при търговски спорове Медиацията - ефективeн способ за разрешаване на спорове. Специфика на медиацията при търговски спорове