Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Бивш офицер от КГБ: Отровителите на Скрипал ще легнат на дъното и ще се заровят в тинята


Сподели:
02 Октомври 2018, Вторник

Опозиционният политик и бивш офицер от КГБ Генадий Гудков коментира пред интервюто с "туристите" Петров и Боширов, обвинени за отравянето ня Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Интервю на Voice of Amerika

- Какви са вашите впечатления от интервюто, което руска телевизия излъчи с Петров и Баширов, обвинени като отровители на Скрипал и дъщеря му? Проясни ли в някаква степен картината на случилото се?

Генадий Гудков: Иска ми се да се смея, макар че трябва да плачем. Това, което са измислили нашите специалисти не прилича дори на третокласен спектакъл, защото актьорите не издържат никаква критика. Разбира се, все още има надежда, че хората, които се представиха като Петров и Боширов, ще се появят в някое предаване и то в режим "на живо", а не на запис, със семействата си - жени, деца, родители, приятели, колеги и ще ни разкажат всичко, ще обяснят. А след това задължително ще се посипят писма, обаждания от хора, които ги познават добре и, с които те работят, сътрудничат си...

До този момент излиза, че те живеят в абсолютно изолирано от външния свят пространство, в запечатана колба, без каквато и да било връзка с останалия свят. За тях не е известно нищо - нито в каква фирма работят, нито семейното им положение. Нито един детайл, който може да бъде проверен. Всичко това сочи, че "легендата" им е зле подготвена. Но интервюто вкара ситуацията в задънена улица, в самия ъгъл. И как Кремъл ще се измъкне оттам, ми е напълно непонятно.

- Нима мислехте, че нещата може да се развият по друг сценарии?

- За мен беше тревожен сигнал появяването на Дмитрий Песков на втория ден след като Тереза Мей обвини Кремъл в причастност към престъплението и заяви, че "ние никого няма да издирваме, доколкото няма официално искане от британска страна". Но явно в Кремъл са решили, че този вариант е неработещ. И изведнъж президентът казва - ама ние знаем кои са тези хора, познаваме ги и те скоро ще се появят в ефир.

И ето тук се замислих. Наистина ли всичко е било инспирирано против Русия? Ето, сега хората ще се покажат и всичко ще си дойде на мястото. Защото Москва наистина няма никакъв друг аргумент, освен да покаже хората, заснети от британците. И това беше великолепна възможност. Ако действително никой не е изпращал агенти да отровят Скрипал, а ГРУ и Службата за външно разузнаване нямат нищо общо с това, тогава - пълен напред!

И се появяват тези двамата, макар, че "не съответстват" на лицата от снимката и дрънкат всякакви глупости за каквото се сетите освен за това кои са те всъщност и освен за факти, които могат реално да бъдат проверени.

Това само влошава ситуацията. Някои вече бяха започнали да забравят, че Русия е обвинена в използването на бойно отровно вещество на територията на Великобритания, страна-член на НАТО. Руското общество изобщо много забравя. И, разбира се, хиляди журналисти и блогъри ще издирват тези "Петров-и-Боширов". Даже не си представям къде трябва да се скрият, за да не ги намери никой. С една дума - за Кремъл всичко стана още по-зле.

- А защо, според вас, интервюто беше само за RT, и никъде другаде? Все пак тази телевизия не е насочена към вътрешната публика?

- Това наистина е изненада за всеки, който има представа от руската реалност. Защо не отидоха поне в "Първи канал" или в някоя друга от държавните телевизии? С радост щяха да ги вземат във всяко предаване. Но! На живо не е изключено да стане някоя "издънка", което в никакъв случай не е трябвало да бъде допуснато. Затова и "туристите" се озоваха в "Раша Тудей", която в много страни не възприемат като медия, а като пропагандно оръдие на Кремъл. На всички, освен това, са известни позициите на Маргарита Симонян, която е неразривно свързана с Кремъл.

И видяхме едно измъчено интервю, при това не научихме нищо за тези хора. При това интервюто е на запис, тоест, би могло да се монтира, да се махнат някои неща. Всичко това ме кара да се замисля.

- Интересно е и това, че руската роднина на Скрипал, Виктория, която също получи работа в една руска държавна телевизия, заяви още преди интервюто, че познава и двамата "туристи". И то при условие, че никой, дори срещу заплащане, не можеше да ги открие или да разкаже нещо за тях...

- Това влошава нещата още повече. В интервюто тези двамата твърдяха, че нищо не са чували за Скрипал, но ако тя ги познава (въпросът е – откъде?), то и те трябва да я познават. И следователно, са чували за Скрипал. Пак разминаване. И такива в интервюто има предостатъчно. Например, от кого и от какво се страхуват? Страх ги е от това, че хората искат да ги видят, да ги погледнат в лицата ли? Версията им е съвършено неубедителна.

- Как, според Вас, ще се развиват събитията по-нататък?

- Мисля, че ще бъде избрана проста тактика. Те ще продължават да твърдят, че се страхуват за себе си, за живота и бизнеса си. След това ще легнат на дъното, ще се заровят в тинята. Не им остава нищо друго.

Превод: Faktor.bgВ категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат
ЕВРОПА
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС… ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС…