Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО


Сподели:
25 Септември 2018, ВторникЕдна широкомащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс.

Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение между Китай и Съединените щати, Азеведо посочи: "Предупредителните светлини мигат. Продължаваща ескалация на напрежението би представлявала по-голяма заплаха за стабилността, за работните места и за икономическия растеж, на който сме свидетели днес".

Според него мащабна глобална търговска война с произтичащо от нея разпадане на международното търговско сътрудничество би намалила ръста на световната търговия с около 70% и би забавила икономическия растеж с 1,9 на сто.

"При такъв сценарий няма да има победители, като всеки регион в света ще бъде засегнат", посочи Азеведо и допълни, че подобен негативен сценарий ще отнеме 1,9% от БВП на Европейския съюз.

"Очевидно не можем да допуснем това да се случи", подчерта той. В тази връзка Роберто Азеведо посочи няколко предложения за реформи, които да адресират изкривяването на търговските практики и съществуващите механизми на СТО за разрешаване на търговски спорове, като добави, че членовете на организацията трябва да се споразумеят за реформите, върху които искат да се съсредоточат.

"Ясно е, че този дебат набира значителен импулс и това е положително", посочи шефът на СТО, отбелязвайки, че срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес през ноември ще бъде от решаващо значение за постигане на споразумение за следващите стъпки за запазване на базираната на правила свободна търговия.

Отправеното от Роберто Азеведо предупреждение е факт в момент на продължаваща ескалация на напрежението в световната търговия, след като в понеделник (24-ти септември) влезе в сила последният цикъл на високи мита, наложени от САЩ и върху китайски стоки (за 200 млрд. долара) и ответните мита на Пекин върху вноса на американски стоки (за 60 млрд. долара). Освен това властите в Пекин обвиниха Вашингтон в "търговско насилие" и че държи "нож, опрян до шията", вместо да се водят преговори. В същото време търговският съветник в Белия дом Питър Наваро обвини Китай за "хищнически практики и икономическа агресия".


Източник: bnr.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Извънредно: "Още днес обявяват грипна ваканция във Варна " Извънредно: "Още днес обявяват грипна ваканция във Варна "

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия

Среднощна гонка в София. Мъж потроши 7 коли в опит да избяга от крадци Среднощна гонка в София. Мъж потроши 7 коли в опит да избяга от крадци