Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО


Сподели:
25 Септември 2018, ВторникЕдна широкомащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс.

Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение между Китай и Съединените щати, Азеведо посочи: "Предупредителните светлини мигат. Продължаваща ескалация на напрежението би представлявала по-голяма заплаха за стабилността, за работните места и за икономическия растеж, на който сме свидетели днес".

Според него мащабна глобална търговска война с произтичащо от нея разпадане на международното търговско сътрудничество би намалила ръста на световната търговия с около 70% и би забавила икономическия растеж с 1,9 на сто.

"При такъв сценарий няма да има победители, като всеки регион в света ще бъде засегнат", посочи Азеведо и допълни, че подобен негативен сценарий ще отнеме 1,9% от БВП на Европейския съюз.

"Очевидно не можем да допуснем това да се случи", подчерта той. В тази връзка Роберто Азеведо посочи няколко предложения за реформи, които да адресират изкривяването на търговските практики и съществуващите механизми на СТО за разрешаване на търговски спорове, като добави, че членовете на организацията трябва да се споразумеят за реформите, върху които искат да се съсредоточат.

"Ясно е, че този дебат набира значителен импулс и това е положително", посочи шефът на СТО, отбелязвайки, че срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес през ноември ще бъде от решаващо значение за постигане на споразумение за следващите стъпки за запазване на базираната на правила свободна търговия.

Отправеното от Роберто Азеведо предупреждение е факт в момент на продължаваща ескалация на напрежението в световната търговия, след като в понеделник (24-ти септември) влезе в сила последният цикъл на високи мита, наложени от САЩ и върху китайски стоки (за 200 млрд. долара) и ответните мита на Пекин върху вноса на американски стоки (за 60 млрд. долара). Освен това властите в Пекин обвиниха Вашингтон в "търговско насилие" и че държи "нож, опрян до шията", вместо да се водят преговори. В същото време търговският съветник в Белия дом Питър Наваро обвини Китай за "хищнически практики и икономическа агресия".


Източник: bnr.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "

Двама братя от богато семейство в основата на атаките в Шри Ланка

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Проф. Димитър Иванов: "30 години сме последни по стандарт в ЕС, а стандартът на политиците ни се вдига!"

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Емилия Милчева: "За властта - и за стандартите, които й позволяваме"


НОВИНИТЕ
Отчетоха първото марсотресение Отчетоха първото марсотресение

Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда 18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда

Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра

Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив
ЕВРОПА
Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Новаков с жалба до европейския омбудсман заради санкции за български превозвачи Новаков с жалба до европейския омбудсман заради санкции за български превозвачи

Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи