Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Емил Радев: Европа трябва да бъде лидер в цифровата революция


Сподели:
25 Септември 2018, Вторник„Европа трябва да се конкурира с други световни сили, за да бъде лидер в цифровата революция, а инвестициите в цифровите капацитети трябва да устойчиво да се увеличат както в бюджета на ЕС, така и в националните и регионалните бюджети“, заяви българският евродепутат Емил Радев, докладчик от страна на ЕНП, по време на представяне на новата програма на Европейската комисия „Цифрова Европа“, което се проведе в правната комисия на Европейския парламент, информираха от пресцентъра на ГЕРБ.

Новата програма „Цифрова Европа“, ще бъде създадена за периода 2021 - 2027 г. и е посветена на разширяването и увеличаването до максимум на ползите от цифровата трансформация за всички европейски граждани, публични администрации и предприятия, като предложеният бюджет е 9.3 милиарда евро.

В нея се определят няколко водещи приоритета като укрепването на капацитета на Европа в областта на високопроизводителните изчислителни технологии (суперкомпютрите), изкуствения интелект, киберсигурността и задълбочените цифрови умения, както и върху гарантирането на тяхното широко използване в икономиката и обществото. Насърчавани едновременно, те ще спомогнат за създаването на процъфтяваща европейска икономика и ще повишат конкурентоспособността на Европа в бързо развиващия се дигитален свят.

Ще бъде поставен акцент върху областите, в които публичните разходи оказват най-силно въздействие, а именно подобряването на ефективността и качеството на услугите в области от обществен интерес като здравеопазването, правосъдието, защитата на потребителите и публичните администрации, както и върху подпомагането на малките и средните предприятия да се адаптират към промените в цифровите технологии.

Емил Радев обърна особено внимание на въпросите, свързани с изкуствения интелект. Според него трябва да се гарантира високо ниво на защита на интелектуалната собственост, на данните, цифровите права и етичните и правни въпроси, които са свързани най-вече с въпросите на отговорността.


Източник: faktor.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион