Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти


Сподели:
21 Септември 2018, Петък

Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров са единствените трима български студенти, които пишат и разпространяват позиви срещу агресията и смазването на Пражката пролет през 1968 г. Това става точно преди 50 години - на 21 септември.
Само тримата дръзват да се противопоставят у нас на инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет през есента на 1968 година.
Историкът Димитър Атанасов смята, че направените позиви са около 230. Всички те са разпространени. В следственото дело срещу тримата са запазени 21 екземпляра, каза Атанасов.

"Голямата част от тези позиви са навярно унищожени от хората, които са ги получили. Някои казват - фактът, че само десетина процента са предадени на народната милиция, показва, че не сме народ от предатели", каза Атанасов.
Според него действията както на тримата студенти, така и на хората, които не са предали позивите, е борба на клишета - предатели ли сме, или не сме. Българският народ не е нито добър, нито лош. Голяма част от тези позиви навярно никой не си е държал до сърцето в умиление.

По думите на историка хората, получавайки тези позиви, с треперещи ръце, са отивали в банята и са ги накъсвали на малки парчета.

Припомняме, вечерта на 20 август 1968 г. бившият СССР и съюзниците му от Полша, България, Унгария и Източна Германия преминават чехословашката граница, за да сложат край на революционното движение "Пражка пролет".


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Петкова нямала отношение към продажбата на ЧЕЗ

Цената на златото на световните пазари – най-висока от 6 години насам

Ердоган: "Ще продължим със сондажите край Кипър, независимо от това какво казва Ципрас"

Проф. Николова от САЩ:"Авторите на фалшифицираните учебници по история трябва да бъдат третирани като криминални престъпници"

"Фолксваген“ за новия завод: "Сърбия и Македония отпадат, България и Турция остават"

КПКОНПИ - формални проверки и политическа зависимост


НОВИНИТЕ
Порой в Русе Порой в Русе

Кабинетът ще одобри създаването на Център за безопасно движение по пътищата Кабинетът ще одобри създаването на Център за безопасно движение по пътищата

Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив

ДСБ чакат дарения, за да върнат около 50 000 лева надвзети субсидии ДСБ чакат дарения, за да върнат около 50 000 лева надвзети субсидии

САЩ: "Поредна оставка в администрацията" САЩ: "Поредна оставка в администрацията"