Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти


Сподели:
21 Септември 2018, Петък

Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров са единствените трима български студенти, които пишат и разпространяват позиви срещу агресията и смазването на Пражката пролет през 1968 г. Това става точно преди 50 години - на 21 септември.
Само тримата дръзват да се противопоставят у нас на инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет през есента на 1968 година.
Историкът Димитър Атанасов смята, че направените позиви са около 230. Всички те са разпространени. В следственото дело срещу тримата са запазени 21 екземпляра, каза Атанасов.

"Голямата част от тези позиви са навярно унищожени от хората, които са ги получили. Някои казват - фактът, че само десетина процента са предадени на народната милиция, показва, че не сме народ от предатели", каза Атанасов.
Според него действията както на тримата студенти, така и на хората, които не са предали позивите, е борба на клишета - предатели ли сме, или не сме. Българският народ не е нито добър, нито лош. Голяма част от тези позиви навярно никой не си е държал до сърцето в умиление.

По думите на историка хората, получавайки тези позиви, с треперещи ръце, са отивали в банята и са ги накъсвали на малки парчета.

Припомняме, вечерта на 20 август 1968 г. бившият СССР и съюзниците му от Полша, България, Унгария и Източна Германия преминават чехословашката граница, за да сложат край на революционното движение "Пражка пролет".


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт
ЕВРОПА
Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед" Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система " Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават! Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават!

Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген

Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка. Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка.