Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

97 години от смъртта на Иван Вазов


Сподели:
21 Септември 2018, Петък

Роднини на поета Иван Вазов се събраха на панихида на гроба на поета.

На 22.09.2018 г. се навършват 97 години от смъртта на автора на "Опълченците на Шипка". Инициативата е на Националният литературен клуб.

Наследникът на Иван Вазов доц. Григорий Вазов каза:

"Непрекъснато го опознават. Беше казал, че, за да се промени нещо в българина, всяка година, задължително със закон, всеки един българин трябва да прочете по един път "Чичовци". Там четейки, виждайки себе си, виждайки сатирата, виждайки народопсихологията и оттам ще тръгне и ще започне  някаква формула на промяна".

----

22 септември 1921 г. - датата, на която умира големият поет, писател, драматург, обществен и културен деец Иван Вазов, наричан "Патриарха на българската литература".

Председател е на Научно-книжовното дружество в Пловдив и главен редактор на сп. "Наука" (1881-1884). През 1885 г. с Константин Величков основава сп. "Зора". Двамата съставят "Българска христоматия или Сборник от избрани образци по всичките родове съчинения" (2ч., 1884).

Редактор е на сп. "Денница" (1890-1891). Депутат е в 8-ото и 9-ото Обикновено народно събрание (1894-1897). Министър на просветата (7 септември 1897- 30 януари 1899). Творчеството му е отражение на две исторически епохи: Възраждането и следосвобожденска България.

Първите му стихосбирки са "Пряпарец и гусла", "Тъгите на България (1877) и "Избавление" (1878). Още през 80-те години на 19 в. той създава най-големите си постижения в областта на художествената проза - повестите "Немили-недраги" и "Чичовци" и романа "Под игото", свързани с борбите на българския народ преди освобождението от османско иго.

Популярност му донасят драмите "Хъшове", "Към пропаст", "Борислав и Ивайло" и комедията "Службогонци". Произведенията на Иван Вазов са преведени са на повече от 50 езика.В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Борисов приема поканата на Радев

Ренета Инджова: Народът най-сетне започва да се събужда.

Шест вероятни сценария за Брекзит сделката на Тереза Мей

Мартин Димитров: Държавата е виновна за високите цени на горивата, удари малките бензиностанции

Депутатите от НФСБ се обявиха за жертви на фалшива новина

Господин Борисов, разрушете модела “Пеевски”


НОВИНИТЕ
Стефан Бакалов: "Децата купуват наркотици не от дилъри, а по интернет" Стефан Бакалов: "Децата купуват наркотици не от дилъри, а по интернет"

Викат още свидетели за взрива край Петолъчката почти 7 г. след инцидента Викат още свидетели за взрива край Петолъчката почти 7 г. след инцидента

Убийството във влака заради забележка за силна чалга! Убийството във влака заради забележка за силна чалга!

Бенямин Нетаняху обяви провеждането на предсрочни избори в Израел Бенямин Нетаняху обяви провеждането на предсрочни избори в Израел

Държавата поиска отнемане на 2 400 000 лева от Трайчо Трайков Държавата поиска отнемане на 2 400 000 лева от Трайчо Трайков