Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мълчанието е злато, но камъните се трупат


Сподели:
19 Септември 2018, СрядаТихо. Тихичко. Тишина. Пълна тишина. Така животът е по-лесен. По-прост. По-сладък. Въобще – по-по-най! Особено за тези, които носят отговорност срещу нашите пари – парите ни като данъкоплатци.

Колко къщи са ремонтирани в Хитрино? Как са ремонтирани? За колко пари? Колко още време ще продължават ремонтите? Резонни въпроси, ако сте един от пострадалите при зловещия инцидент отпреди 2 години с експлозията на влакова композиция, който сравни със земята половината шуменско село, уби 7 души и рани в различна степен физически 29 души, а психически – със сигурност всички живеещи в Хитрино, всички техни близки, приятели, роднини, а и много непознати с добри сърца. Защото хора с добри сърца все още се намират, колкото и да е чудно на мнозина.

На всички горепосочени въпроси отговорът от отговорните е ... мълчание. Кметът на селото – Нуридин Исмаил от ДПС, е в отпуск и не коментира. Заместникът му Ахмед Ахмед обещава, че ще предостави на поискалите ги хора количествено-стойностните сметки за ремонтите на имотите. Обещава, но само пред камера ... И защо единствено на поискалите ги хора, а не на всички, на които са правени, се правят и ще трябва да се правят ремонти?

Това безумно нахалство обаче си остава от ден до пладне. Кметът, който заема поста и получава заплата заради данъците, които плащат съселяните му, го няма. И единственият логичен извод за това е, че няма какво смислено да каже. Или по-точно има, но слова с такъв смисъл се изричат в съдебни зали – дори понякога и в наши съдебни зали, макар и от хора, които нямат чадър да ги пази. А г-н Исмаил поне засега го пазят.


Във Варна пък общинарите решили пак така, тихомълком, да разкарат грамадата от камъни, които варненци струпаха пред Общината заради смъртта на Мартин Чикалов. Млад мъж, загинал нелепо, прегазен докато спазва правилата на движение с колело - бута го в пешеходна зона! Неофициално има информация, че на носили камъни за „паметника” хора са съставяни актове за замърсяване на общинска собственост. Официално Варненска община не обелва и думичка.

Недостойно е минимум дума за ситуацията и в Хитрино, и във Варна. Защото тези две ситуации описват фундаментите на държавата. Първо – сигурността на хората, че когато изпаднат в бедствие, ще могат да разчитат на заслужена помощ. Второ – че помощта ще дойде при тях възможно най-бързо и без да се окаже, че в нея има липси. Трето – че ако първо и второ липсват, поне ще могат да изразят мъката си, да покажат недоволството си, да поискат промяна.

Камък върху камък не остана за мнозина в Хитрино. Камък върху камък не остана и от една благородна инициатива във Варна. И в двата случая – заради чиновници. Чиновници, на които ние плащаме. Чиновници, които е време да се разбудят. Защото реденето на камъни е по-малко страшната стъпка. Камъните имат и свойството да хвърчат! А грамадите пак почват да се трупат!

Автор: Ивайло АчевИзточник: actualno.com

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт