Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мълчанието е злато, но камъните се трупат


Сподели:
19 Септември 2018, СрядаТихо. Тихичко. Тишина. Пълна тишина. Така животът е по-лесен. По-прост. По-сладък. Въобще – по-по-най! Особено за тези, които носят отговорност срещу нашите пари – парите ни като данъкоплатци.

Колко къщи са ремонтирани в Хитрино? Как са ремонтирани? За колко пари? Колко още време ще продължават ремонтите? Резонни въпроси, ако сте един от пострадалите при зловещия инцидент отпреди 2 години с експлозията на влакова композиция, който сравни със земята половината шуменско село, уби 7 души и рани в различна степен физически 29 души, а психически – със сигурност всички живеещи в Хитрино, всички техни близки, приятели, роднини, а и много непознати с добри сърца. Защото хора с добри сърца все още се намират, колкото и да е чудно на мнозина.

На всички горепосочени въпроси отговорът от отговорните е ... мълчание. Кметът на селото – Нуридин Исмаил от ДПС, е в отпуск и не коментира. Заместникът му Ахмед Ахмед обещава, че ще предостави на поискалите ги хора количествено-стойностните сметки за ремонтите на имотите. Обещава, но само пред камера ... И защо единствено на поискалите ги хора, а не на всички, на които са правени, се правят и ще трябва да се правят ремонти?

Това безумно нахалство обаче си остава от ден до пладне. Кметът, който заема поста и получава заплата заради данъците, които плащат съселяните му, го няма. И единственият логичен извод за това е, че няма какво смислено да каже. Или по-точно има, но слова с такъв смисъл се изричат в съдебни зали – дори понякога и в наши съдебни зали, макар и от хора, които нямат чадър да ги пази. А г-н Исмаил поне засега го пазят.


Във Варна пък общинарите решили пак така, тихомълком, да разкарат грамадата от камъни, които варненци струпаха пред Общината заради смъртта на Мартин Чикалов. Млад мъж, загинал нелепо, прегазен докато спазва правилата на движение с колело - бута го в пешеходна зона! Неофициално има информация, че на носили камъни за „паметника” хора са съставяни актове за замърсяване на общинска собственост. Официално Варненска община не обелва и думичка.

Недостойно е минимум дума за ситуацията и в Хитрино, и във Варна. Защото тези две ситуации описват фундаментите на държавата. Първо – сигурността на хората, че когато изпаднат в бедствие, ще могат да разчитат на заслужена помощ. Второ – че помощта ще дойде при тях възможно най-бързо и без да се окаже, че в нея има липси. Трето – че ако първо и второ липсват, поне ще могат да изразят мъката си, да покажат недоволството си, да поискат промяна.

Камък върху камък не остана за мнозина в Хитрино. Камък върху камък не остана и от една благородна инициатива във Варна. И в двата случая – заради чиновници. Чиновници, на които ние плащаме. Чиновници, които е време да се разбудят. Защото реденето на камъни е по-малко страшната стъпка. Камъните имат и свойството да хвърчат! А грамадите пак почват да се трупат!

Автор: Ивайло АчевИзточник: actualno.com

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Петкова нямала отношение към продажбата на ЧЕЗ

Цената на златото на световните пазари – най-висока от 6 години насам

Ердоган: "Ще продължим със сондажите край Кипър, независимо от това какво казва Ципрас"

Проф. Николова от САЩ:"Авторите на фалшифицираните учебници по история трябва да бъдат третирани като криминални престъпници"

"Фолксваген“ за новия завод: "Сърбия и Македония отпадат, България и Турция остават"

КПКОНПИ - формални проверки и политическа зависимост


НОВИНИТЕ
Порой в Русе Порой в Русе

Кабинетът ще одобри създаването на Център за безопасно движение по пътищата Кабинетът ще одобри създаването на Център за безопасно движение по пътищата

Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив

ДСБ чакат дарения, за да върнат около 50 000 лева надвзети субсидии ДСБ чакат дарения, за да върнат около 50 000 лева надвзети субсидии

САЩ: "Поредна оставка в администрацията" САЩ: "Поредна оставка в администрацията"
ЕВРОПА
Дания с правителство на малцинството и най-младия премиер в историята си Дания с правителство на малцинството и най-младия премиер в историята си

Борис Джонсън: "Ще изведа Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без сделка" Борис Джонсън: "Ще изведа Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без сделка"

Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие" Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие"

Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш