Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Има ръст на руските туристи във Варна


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник6% ръст на пътниците от Руската федерация отчита Летище Варна за тази година спрямо 2017 г. Това стана ясно на Втория форум на побратимените български и руски градове, който бе открит в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. В община Варна туристите от Русия до август са били 25 500, а реализираните от тях нощувки – над 197 000, бе съобщено на събитието, посветено на 110-та годишнина от създаването на най-стария български морски курорт.

Според статистиката 336 000 руски граждани са посетили България през първите седем месеца на 2018 г.  Само за периода юни-юли Русия е на трето място след Румъния и Германия по входящ туризъм, като са отчетени над 266 000 посещения. Това сочат данните, цитирани от Министерството на туризма.

На форума, организиран от Община Варна, Националното сдружение на общините в Република България, Руския културно-информационен център в България и Генералното консулство на Руската федерация във Варна, присъстваха представители на 20 руски и 8 български града. Домакин на събитието бе кметът Иван Портних, а сред официалните гости бяха посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, заместник-председателят на Националното сдружение на общините Донка Михайлова, консулите на Руската федерация във Варна и Русе. Поздравителен адрес от името на министъра на туризма Николина Ангелкова прочете Албена Методиева – директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма”.

„Радвам се, че този форум се превръща в традиция и дава възможност за обсъждане на теми, които ще са от полза за развитието на нашите градове“, изтъкна в приветствието си Иван Портних. „Нашите амбиции са да покажем Варна като прекрасна дестинация за четири сезона. Бележим ръст на руските туристи през летище Варна, но вярвам, че в края на годината ще отчетем още по-добри резултати“, допълни кметът. По думите му днешното събитие ще бъде вдъхновение за още съвместни инициативи, които ще са от полза за развитието на българските и руските градове.

Според посланика на Руската федерация в България Анатолий Макаров 83 са били доскоро побратимените градове, а техният брой вече е около 100. „Това не може да не ни радва. Днешният форум е перспективна платформа за създаване на нови контакти между Русия и България“, изтъкна дипломатът. По негови данни 13% повече български туристи са посетили Русия през 2017 г. спрямо предходната година.

Участниците във форума изразиха надежда, че с общи усилия добрите резултати ще бъдат надградени в бъдеще. А за разширяване и обогатяване на партньорството безспорен принос имат побратимените градове между двете страни.В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт
ЕВРОПА
Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед" Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система " Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават! Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават!

Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген

Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка. Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка.