Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В ГЕРБ разделени за министерските оставки


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник

Според 59 на сто от българите правителствените смени трябва да бъдат приети, сочат данни на "Галъп интърнешънъл"

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини „за“ и „против“.

    Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интърнешънъл", проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специалната панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Обществото поглежда с известно облекчение на това, че "Обединените патриоти" намалиха конфронтацията, която съпътстваше първите дни след оставките. В тази ситуация, като че ли с най-малко негатив излиза балансьорът Каракачанов, за сметка на по-острите Сидеров и Симеонов. Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, появиха се и нови скандали и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас. Заради това общо недоволство се подкрепят и всякакви действия срещу статуквото: подкрепят се акциите на прокуратурата срещу крупни бизнесмени, подкрепят се заявките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изявление и т. н., твърдят от "Галъп".

Появилите се опити за заден ход по отношение на оставките на министри не са повлияли решително на общественото мнение и то е видимо в полза на напускането на тримата.


59% казват, че оставките трябва да бъдат приети, а 32% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете „за“ и „против“ са равни: 46% са „за“, но 48% са „против“. Останалите се колебаят.


50% от анкетираните са доволни, че "патриотите" потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ, и остават заедно в управлението. 43 на сто не подкрепят това мнение. Две трети от привържениците на "Обединените патриоти" одобряват, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

От скандалите лидерът на Красимир Каракачанов - напоследък прочул се със синята каска, с която се появи на Коалиционен съвет, излиза с образа на умерен и балансьор.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на "Обединените патриоти" вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% харесват Симеонов, а най-непопулярен е 11% - Сидеров. Останалите се колебаят.

Общото недоволство на българите срещу статуквото обаче остава. То намира и нов израз - одобрението към активизацията на прокуратурата от последните седмици.

    49% намират обвиненията за обосновани, а 27% не. Близо една четвърт не могат да преценят.

Желанието за промяна на модела и търсене на алтернативи е все по-силно. Затова и критичното изказване на президента Румен Радев при откриването на новия парламентарен сезон, което беше в този дух, събира одобрение сред мнозинство от 72 на сто.
Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли

Татяна Дончева: "Борисов не е американски човек, Пеевски е руско прокси"

Земята е на път да достигне нива на въглероден диоксид, невиждани от 56 милиона години

Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни"

Карадайъ: "Управлението на ГЕРБ е провал. Страната е в политическа криза!"

Липсва системен подход за намаляване на жертвите на пътя


НОВИНИТЕ
ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти

7 дни ЧЕЗ ще спира тока в София-град и София-област - вижте кога е ваш ред 7 дни ЧЕЗ ще спира тока в София-град и София-област - вижте кога е ваш ред

Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев

Китай разработва оръжейна система, базирана на микровълнов радар Китай разработва оръжейна система, базирана на микровълнов радар

Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша
ЕВРОПА
ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти

Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни" Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни"

Юбер Ведрин: "В свят на геополитически хищници европейците са последните вегетарианци" Юбер Ведрин: "В свят на геополитически хищници европейците са последните вегетарианци"

"Хонда" си тръгва, "Опел" остава. Още за хаоса на име Брекзит "Хонда" си тръгва, "Опел" остава. Още за хаоса на име Брекзит

В Италия ще позволяват на гражданите да предлагат закони В Италия ще позволяват на гражданите да предлагат закони