Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В ГЕРБ разделени за министерските оставки


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник

Според 59 на сто от българите правителствените смени трябва да бъдат приети, сочат данни на "Галъп интърнешънъл"

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини „за“ и „против“.

    Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интърнешънъл", проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специалната панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Обществото поглежда с известно облекчение на това, че "Обединените патриоти" намалиха конфронтацията, която съпътстваше първите дни след оставките. В тази ситуация, като че ли с най-малко негатив излиза балансьорът Каракачанов, за сметка на по-острите Сидеров и Симеонов. Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, появиха се и нови скандали и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас. Заради това общо недоволство се подкрепят и всякакви действия срещу статуквото: подкрепят се акциите на прокуратурата срещу крупни бизнесмени, подкрепят се заявките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изявление и т. н., твърдят от "Галъп".

Появилите се опити за заден ход по отношение на оставките на министри не са повлияли решително на общественото мнение и то е видимо в полза на напускането на тримата.


59% казват, че оставките трябва да бъдат приети, а 32% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете „за“ и „против“ са равни: 46% са „за“, но 48% са „против“. Останалите се колебаят.


50% от анкетираните са доволни, че "патриотите" потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ, и остават заедно в управлението. 43 на сто не подкрепят това мнение. Две трети от привържениците на "Обединените патриоти" одобряват, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

От скандалите лидерът на Красимир Каракачанов - напоследък прочул се със синята каска, с която се появи на Коалиционен съвет, излиза с образа на умерен и балансьор.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на "Обединените патриоти" вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% харесват Симеонов, а най-непопулярен е 11% - Сидеров. Останалите се колебаят.

Общото недоволство на българите срещу статуквото обаче остава. То намира и нов израз - одобрението към активизацията на прокуратурата от последните седмици.

    49% намират обвиненията за обосновани, а 27% не. Близо една четвърт не могат да преценят.

Желанието за промяна на модела и търсене на алтернативи е все по-силно. Затова и критичното изказване на президента Румен Радев при откриването на новия парламентарен сезон, което беше в този дух, събира одобрение сред мнозинство от 72 на сто.
Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт