Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В ГЕРБ разделени за министерските оставки


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник

Според 59 на сто от българите правителствените смени трябва да бъдат приети, сочат данни на "Галъп интърнешънъл"

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини „за“ и „против“.

    Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интърнешънъл", проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специалната панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Обществото поглежда с известно облекчение на това, че "Обединените патриоти" намалиха конфронтацията, която съпътстваше първите дни след оставките. В тази ситуация, като че ли с най-малко негатив излиза балансьорът Каракачанов, за сметка на по-острите Сидеров и Симеонов. Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, появиха се и нови скандали и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас. Заради това общо недоволство се подкрепят и всякакви действия срещу статуквото: подкрепят се акциите на прокуратурата срещу крупни бизнесмени, подкрепят се заявките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изявление и т. н., твърдят от "Галъп".

Появилите се опити за заден ход по отношение на оставките на министри не са повлияли решително на общественото мнение и то е видимо в полза на напускането на тримата.


59% казват, че оставките трябва да бъдат приети, а 32% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете „за“ и „против“ са равни: 46% са „за“, но 48% са „против“. Останалите се колебаят.


50% от анкетираните са доволни, че "патриотите" потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ, и остават заедно в управлението. 43 на сто не подкрепят това мнение. Две трети от привържениците на "Обединените патриоти" одобряват, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

От скандалите лидерът на Красимир Каракачанов - напоследък прочул се със синята каска, с която се появи на Коалиционен съвет, излиза с образа на умерен и балансьор.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на "Обединените патриоти" вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% харесват Симеонов, а най-непопулярен е 11% - Сидеров. Останалите се колебаят.

Общото недоволство на българите срещу статуквото обаче остава. То намира и нов израз - одобрението към активизацията на прокуратурата от последните седмици.

    49% намират обвиненията за обосновани, а 27% не. Близо една четвърт не могат да преценят.

Желанието за промяна на модела и търсене на алтернативи е все по-силно. Затова и критичното изказване на президента Румен Радев при откриването на новия парламентарен сезон, което беше в този дух, събира одобрение сред мнозинство от 72 на сто.
Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
5 години от трагедията в Аспарухово – споменът още горчи

400 млн.от 3,5 млрд.лв. нов дълг взе Горанов, защо при този излишък?

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ

Огнян Минчев: Намаляването на партийните субсидии води до все по-плътна олигархизация

"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия


НОВИНИТЕ
Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна

Австралийски щат узакони доброволната евтаназия Австралийски щат узакони доброволната евтаназия

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България