Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Васил Василев: Родители, бъдете нащрек! Истанбулската конвенция, не е изчезнала!


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник"Разни фондации се опитват да отделят младите цигани, да ги отчуждят и противопоставят на българите. А те искат да са като всички останали, да успяват заедно с българчетата". Това заяви  Валери Найденов в предаването на Васил Василев “ Не се страхувай “ по телевизия Евроком.

Валери Найденов е създал цяла школа в българската журналистика. “ Училището – това е възпитание “, каза той, след като водещияят Васил Василев  заключи, че училището е престанало да възпитава децата. Не само да казват “ Добър ден “ и да не говорят с пълна уста, но и да бъдат отговорни граждани в едно взаимно свързано общество, да знаят, че правата идват със задълженията.

Централната тема в предаването, излъчено в понеделник вечерта по ТВ Евроком, бе образованието. Това е най-великата тема за обществото, въпрос на бъдещето му, първостепенна грижа на всяка държава. От това, доколко е образован народа, зависи колко е развита държавата, дали върви напред или запада.

Ние поне не вървим напред, смята Василев. Според него образованието е престанало да просвещава, откакто е станало стока. То се движи от пари, измерва се с пари и се купува с пари. То вече не е жизнено необходимо условие, без което не можеш да живееш прилично. По-престижно стана да имаш пари без образование, отколкото образование без пари, отбеляза той.

Според него много деца, особено циганчета, не ходят на училище, защото то не е достатъчно привлекателно. Проблемът е много сложен, отговори му Найденов, той е трудно решим, дълбоко социален и не зависи само от привлекателността на училището.

Василев предупреди, че лобистите на Истанбулската конвенция не са се отказали от опитите си да натрапят джендърските практики В Стара Загора някакво НПО се опитвало да пробута конкурс “ Училище без насилие и стереотипи, основани на пола “. Родители, бъдете нащрек, предупреди Василев. Покварата, която извира от Истанбулската конвенция, не е изчезнала. Само се е спотаила и чака удобен момент да изпълзи.

Основните приходи за планираното увеличение на заплатите на държавните служители идват от инфлацията – 3.5 % за последните 12 месеца, стана ясно от предаването. Тези пари трябва да се върнат на хората, за които тази инфлация означава няколко хляба и кофички кисело мляко по-малко – пенсионерите.

Ако държавата иска да увеличи с 10 % заплатите на своите служители, нека първо намали администрацията с 20 %. Нека  да даде повече пари първо на редовите полицаи, на офицерите и войниците в поделенията,  на учителите, които пряко работят с децата и чак след това на административните шефове и чиновниците.  Освен това нито държавата, нито нейните служители внасят осигуровки за здраве и пенсия, което изкривява социалната система и кара бюрокрацията непрестанно да се размножава.

Планираните нови здравни застраховки са нож с две остриета, посочи водещият. Тези 12 лева месечно, за които се говори, са химера. Допълнителната застраховка за здраве за един възрастен и болнав човек може да отиде към 50 лева. Как ще ги плати една баба, която живее с 200 лева пенсия, запита той.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт
ЕВРОПА
Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед" Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система " Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават! Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават!

Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген

Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка. Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка.