Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Васил Василев: Родители, бъдете нащрек! Истанбулската конвенция, не е изчезнала!


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник"Разни фондации се опитват да отделят младите цигани, да ги отчуждят и противопоставят на българите. А те искат да са като всички останали, да успяват заедно с българчетата". Това заяви  Валери Найденов в предаването на Васил Василев “ Не се страхувай “ по телевизия Евроком.

Валери Найденов е създал цяла школа в българската журналистика. “ Училището – това е възпитание “, каза той, след като водещияят Васил Василев  заключи, че училището е престанало да възпитава децата. Не само да казват “ Добър ден “ и да не говорят с пълна уста, но и да бъдат отговорни граждани в едно взаимно свързано общество, да знаят, че правата идват със задълженията.

Централната тема в предаването, излъчено в понеделник вечерта по ТВ Евроком, бе образованието. Това е най-великата тема за обществото, въпрос на бъдещето му, първостепенна грижа на всяка държава. От това, доколко е образован народа, зависи колко е развита държавата, дали върви напред или запада.

Ние поне не вървим напред, смята Василев. Според него образованието е престанало да просвещава, откакто е станало стока. То се движи от пари, измерва се с пари и се купува с пари. То вече не е жизнено необходимо условие, без което не можеш да живееш прилично. По-престижно стана да имаш пари без образование, отколкото образование без пари, отбеляза той.

Според него много деца, особено циганчета, не ходят на училище, защото то не е достатъчно привлекателно. Проблемът е много сложен, отговори му Найденов, той е трудно решим, дълбоко социален и не зависи само от привлекателността на училището.

Василев предупреди, че лобистите на Истанбулската конвенция не са се отказали от опитите си да натрапят джендърските практики В Стара Загора някакво НПО се опитвало да пробута конкурс “ Училище без насилие и стереотипи, основани на пола “. Родители, бъдете нащрек, предупреди Василев. Покварата, която извира от Истанбулската конвенция, не е изчезнала. Само се е спотаила и чака удобен момент да изпълзи.

Основните приходи за планираното увеличение на заплатите на държавните служители идват от инфлацията – 3.5 % за последните 12 месеца, стана ясно от предаването. Тези пари трябва да се върнат на хората, за които тази инфлация означава няколко хляба и кофички кисело мляко по-малко – пенсионерите.

Ако държавата иска да увеличи с 10 % заплатите на своите служители, нека първо намали администрацията с 20 %. Нека  да даде повече пари първо на редовите полицаи, на офицерите и войниците в поделенията,  на учителите, които пряко работят с децата и чак след това на административните шефове и чиновниците.  Освен това нито държавата, нито нейните служители внасят осигуровки за здраве и пенсия, което изкривява социалната система и кара бюрокрацията непрестанно да се размножава.

Планираните нови здравни застраховки са нож с две остриета, посочи водещият. Тези 12 лева месечно, за които се говори, са химера. Допълнителната застраховка за здраве за един възрастен и болнав човек може да отиде към 50 лева. Как ще ги плати една баба, която живее с 200 лева пенсия, запита той.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли

Татяна Дончева: "Борисов не е американски човек, Пеевски е руско прокси"

Земята е на път да достигне нива на въглероден диоксид, невиждани от 56 милиона години

Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни"

Карадайъ: "Управлението на ГЕРБ е провал. Страната е в политическа криза!"

Липсва системен подход за намаляване на жертвите на пътя


НОВИНИТЕ
ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти

7 дни ЧЕЗ ще спира тока в София-град и София-област - вижте кога е ваш ред 7 дни ЧЕЗ ще спира тока в София-град и София-област - вижте кога е ваш ред

Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев

Китай разработва оръжейна система, базирана на микровълнов радар Китай разработва оръжейна система, базирана на микровълнов радар

Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша