Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник

Полското правителство отхвърли критиките на Европейската комисия към спорното законодателство за Върховния съд, като заяви, че Брюксел не може да оценява правосъдието на държавите членки.

"В петък изтече срокът, който комисията определи за Полша, за да направи страната промени в закона за Върховния съд. През следващата седмица е възможна още една стъпка в процедурата – жалба в Съда на ЕС", заяви в края на миналата седмица адвокатът Михал Ваврикевич от инициативата "Свободни съдилища". Неправителствената организация е една от тези, които призовават Европейската комисия да защити Върховния съд.

Малко по-рано в писмо до еврокомисията полското правителство застана зад закона. Според Варшава Брюксел няма правомощията да оценява правосъдната система в държавите членки, а промените в закона няма да имат никакви негативни последици върху работата на съдиите.

Започнатата от еврокомсията през юли наказателна процедура може скоро да навлезе в решителна фаза с официална жалба в Съда на ЕС, обвиняваща Полша, че нарушава договорите на ЕС. Брюксел обяви тази възможност през август, когато официално призова Полша да въведе подходящи мерки и предупреди, че ако това не стане, ще отнесе случая до Съда на ЕС. Комисията смята, че законът "не е съвместим с европейското законодателство, защото нарушава принципа за независимост на правосъдната система, включително за несменяемост на съдиите".

През август Комисията даде на Варшава един месец, за да внесе промени в законодателството, но срокът бе игнориран, а междувременно правителството поиска наказателната процедура да бъде преустановена, защото според него организирането на съдебната система е от правомощията единствено на националните власти.

Промяната във възрастта за пенсиониране (от 70 на 65), влязла в сила в началото на юли, засяга 27 съдии във Върховния съд, в това число неговия председател Малгожата Герсдорф. Тя отказа да напусне поста, позовавайки се на конституцията, според която мандатът й е шестгодишен - до 2020 г.

В началото на август полският Върховен съд обяви, че временно преустановява пенсионирането на съдии на възраст на и над 65 години, наложено от новия закон, и отправи към Съда на ЕС пет "предварителни въпроса" по темата. Без да се съобрази с това, Националният съдебен съвет (НСС), който има задачата да изслушва кандидатите за освободените по силата на новия закон места, реши да ускори номинирането на нови съдии, чието назначение след това трябва да бъде утвърдено от президента Анджей Дуда.

Междувременно вчера полският Национален съвет на магистратурата (НСМ) бе изключен от Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), тъй като вече не отговаря на изискването за независимост след оспорваната съдебна реформа в Полша, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. По силата на съдебната реформа членовете на Съвета на магистратурата ще бъдат избирани от парламента, а не от колегите си.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт
ЕВРОПА
Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед" Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система " Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават! Левица, десница и "жълтите жилетки" недоволни от мерките на Макрон. Протестите продължават!

Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген

Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка. Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка.