Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник

Полското правителство отхвърли критиките на Европейската комисия към спорното законодателство за Върховния съд, като заяви, че Брюксел не може да оценява правосъдието на държавите членки.

"В петък изтече срокът, който комисията определи за Полша, за да направи страната промени в закона за Върховния съд. През следващата седмица е възможна още една стъпка в процедурата – жалба в Съда на ЕС", заяви в края на миналата седмица адвокатът Михал Ваврикевич от инициативата "Свободни съдилища". Неправителствената организация е една от тези, които призовават Европейската комисия да защити Върховния съд.

Малко по-рано в писмо до еврокомисията полското правителство застана зад закона. Според Варшава Брюксел няма правомощията да оценява правосъдната система в държавите членки, а промените в закона няма да имат никакви негативни последици върху работата на съдиите.

Започнатата от еврокомсията през юли наказателна процедура може скоро да навлезе в решителна фаза с официална жалба в Съда на ЕС, обвиняваща Полша, че нарушава договорите на ЕС. Брюксел обяви тази възможност през август, когато официално призова Полша да въведе подходящи мерки и предупреди, че ако това не стане, ще отнесе случая до Съда на ЕС. Комисията смята, че законът "не е съвместим с европейското законодателство, защото нарушава принципа за независимост на правосъдната система, включително за несменяемост на съдиите".

През август Комисията даде на Варшава един месец, за да внесе промени в законодателството, но срокът бе игнориран, а междувременно правителството поиска наказателната процедура да бъде преустановена, защото според него организирането на съдебната система е от правомощията единствено на националните власти.

Промяната във възрастта за пенсиониране (от 70 на 65), влязла в сила в началото на юли, засяга 27 съдии във Върховния съд, в това число неговия председател Малгожата Герсдорф. Тя отказа да напусне поста, позовавайки се на конституцията, според която мандатът й е шестгодишен - до 2020 г.

В началото на август полският Върховен съд обяви, че временно преустановява пенсионирането на съдии на възраст на и над 65 години, наложено от новия закон, и отправи към Съда на ЕС пет "предварителни въпроса" по темата. Без да се съобрази с това, Националният съдебен съвет (НСС), който има задачата да изслушва кандидатите за освободените по силата на новия закон места, реши да ускори номинирането на нови съдии, чието назначение след това трябва да бъде утвърдено от президента Анджей Дуда.

Междувременно вчера полският Национален съвет на магистратурата (НСМ) бе изключен от Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), тъй като вече не отговаря на изискването за независимост след оспорваната съдебна реформа в Полша, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. По силата на съдебната реформа членовете на Съвета на магистратурата ще бъдат избирани от парламента, а не от колегите си.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Петкова нямала отношение към продажбата на ЧЕЗ

Цената на златото на световните пазари – най-висока от 6 години насам

Ердоган: "Ще продължим със сондажите край Кипър, независимо от това какво казва Ципрас"

Проф. Николова от САЩ:"Авторите на фалшифицираните учебници по история трябва да бъдат третирани като криминални престъпници"

"Фолксваген“ за новия завод: "Сърбия и Македония отпадат, България и Турция остават"

КПКОНПИ - формални проверки и политическа зависимост


НОВИНИТЕ
Порой в Русе Порой в Русе

Кабинетът ще одобри създаването на Център за безопасно движение по пътищата Кабинетът ще одобри създаването на Център за безопасно движение по пътищата

Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив

ДСБ чакат дарения, за да върнат около 50 000 лева надвзети субсидии ДСБ чакат дарения, за да върнат около 50 000 лева надвзети субсидии

САЩ: "Поредна оставка в администрацията" САЩ: "Поредна оставка в администрацията"
ЕВРОПА
Дания с правителство на малцинството и най-младия премиер в историята си Дания с правителство на малцинството и най-младия премиер в историята си

Борис Джонсън: "Ще изведа Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без сделка" Борис Джонсън: "Ще изведа Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без сделка"

Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие" Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие"

Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш