Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Търговската война вече засяга китайските производители


Сподели:
04 Септември 2018, Вторник

Поръчките за износ към китайски заводи намаляват за пети пореден месец

Производственият растеж на китайските фабрики се свива през август, достигайки най-ниските си стойности от над година, пише CNN. Това сочат данните от изследване, проведено сред стотици китайски компании. Резултатите от проучването бяха обявени в понеделник.

Последното проучване за индекса на поръчките на мениджърите, проведено от медийната група Caixin и изследователската компания Markit, показва понижение на стойността му от 50.8 пункта през юли до 50.6 пункта през август. Стойности от над 50 пункта са индикации за растеж, но август е месецът с най-бавен темп на ускорение за индекса от 14 месеца насам.

Традиционно китайската икономика е една от най-бързо растящите икономики в световен мащаб. По-рано тази година темповете ѝ на ръст значително се забавиха и изглежда този процес продължава да се задълбочава.

Поръчките за износ към китайски заводи намаляват за пети пореден месец според данните на изследването. Спадът на поръчките съвпада с ескалациите в търговския спор между Китай и САЩ, изострил се в края на март.

Търговската война се отразява и на общото инвеститорско доверие към страната според данните на изследването за август.

Към момента САЩ и Китай взаимно са си наложили мита върху вносни стоки на стойност над 50 млрд. долара, а заплахите помежду им за въвеждане на още не спират.

Още тази седмица администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да наложи нови 25% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара, а Китай се зарече да отговори с мита в размер на 60 млрд. долара върху американски износ.

Китайското правителство има още много икономически предизвикателства, с които трябва да се справи. Производственият сектор в страната също страда от забавяне на инвестициите в инфраструктура и свиване на кредитния ръст, смятат анализатори.

Пекин се опитва да спре рисковото кредитиране след множество предупреждения за необичайно високите нива на задлъжнялост на китайските компании.

Китайският капиталов пазар и валутата на страната също претърпяха загуби вследствие на инвеститорските опасения за икономическата стабилност.

Китайските власти търсят начини да стимулират ръста на икономиката, включително чрез намаляване на данъците, увеличаване на разходите в инфраструктурата и по-отхлабена парична политика. Това би могло да смекчи забавянето на ръста на икономиката, твърдят анализатори, но непосредствен обрат в икономиката изглежда малко вероятно.

Според Джулиан Евънс-Причард, старши икономист в изследователската фирма Capital Economics, и следващата година растежът на китайската икономика вероятно ще остане в низходяща траектория.
Предстои да видим дали американската администрация ще изпълни заканите си за налагане на нови мита и какъв ще бъде отговорът на Пекин.


Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Волен Сидеров спря сам партийната си телевизия „Алфа“

Цацаров: Беше задействан "сценарий", според който в България се убиват журналисти

Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Залогът в последната фаза на преговорите за Брекзит: четири ключови въпроса


НОВИНИТЕ
Тръмп иска ТВ рекламите на лекарства да показват цените им Тръмп иска ТВ рекламите на лекарства да показват цените им

Порошенко: Разривът на Русия с Константинопол означава, че Украйна е на прав път Порошенко: Разривът на Русия с Константинопол означава, че Украйна е на прав път

НАП пусна още 8 електронни услуги НАП пусна още 8 електронни услуги

Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка

САЩ включиха „Хизбула“ в черния списък на престъпните организации САЩ включиха „Хизбула“ в черния списък на престъпните организации
ЕВРОПА
Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка

Залогът в последната фаза на преговорите за Брекзит: четири ключови въпроса Залогът в последната фаза на преговорите за Брекзит: четири ключови въпроса

Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС

ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп