Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Амбивалентните връзки - разрушителни за психичното здраве


Сподели:
31 Август 2018, Петък

За амбивалентна връзка приемаме такава, в която партньорите се разделят и събират систематично през определени периоди от време. Някои изследвания са изчислили, че повече от 60% от възрастните са участвали в подобен тип взаимоотношения и повече от 1/3 от двойките, които са живели заедно, в даден момент са прекратили връзката си и по-късно са се събрали отново.

За да изследват феномена и ефектите му върху психичното здраве на ангажираните партньори, Браян Оголски, Рамона Осуалд и Кейл Монк събират данни от 545 лица, между които 266 в двуполови връзки и 279 в еднополови.

Един от по-интересните резултати е, че като цяло степента на „късане“ и „събиране“ е сходна за различните типове двойки.

Kолкото повече продължава да съществува на амбивалентен принцип, толкова по-негативни следствия има за психологичното здраве на участниците.

В сравнение с по-последователните двойки, амбивалентните такива страдат от по-високи степени на тормоз, липса на комуникация и вярност. Не е случайно при това положение, че участниците в подобни отношения развиват състояния на депресия и тревожност.

Временното прекъсване на една връзка не е задължително лошо нещо, намеква Кейл Монк, защото партньорите могат да осъзнаят важността на това, което са имали, и съответно да се постараят да го направят по-стабилно. От друга страна, систематичните раздели и събирания са индикатор именно за невъзможността за изграждане на стабилна и отговорна връзка.

Изследователите добавят, че амбивалентните връзки съществуват поради много различни причини, включително финансови или поради усещане, че двойката вече е ангажирала прекалено много заедно, за да продължи по отделно.

"Ако партньорите са честни пред себе си за този модел, те могат да предприемат необходимите стъпки, за да продължат връзкате си или да й сложат край. И двата случая са от жизненоважно значение за запазването на собственото им благосъстояние", споделя Монк.


Източник: puls.bg

В категории: СЕКС И ЗДРАВЕ, ПСИХОЛОГИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с учебниците и истината за комунизма

Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите


НОВИНИТЕ
Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания

Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание

Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20 Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20

Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие