Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Амбивалентните връзки - разрушителни за психичното здраве


Сподели:
31 Август 2018, Петък

За амбивалентна връзка приемаме такава, в която партньорите се разделят и събират систематично през определени периоди от време. Някои изследвания са изчислили, че повече от 60% от възрастните са участвали в подобен тип взаимоотношения и повече от 1/3 от двойките, които са живели заедно, в даден момент са прекратили връзката си и по-късно са се събрали отново.

За да изследват феномена и ефектите му върху психичното здраве на ангажираните партньори, Браян Оголски, Рамона Осуалд и Кейл Монк събират данни от 545 лица, между които 266 в двуполови връзки и 279 в еднополови.

Един от по-интересните резултати е, че като цяло степента на „късане“ и „събиране“ е сходна за различните типове двойки.

Kолкото повече продължава да съществува на амбивалентен принцип, толкова по-негативни следствия има за психологичното здраве на участниците.

В сравнение с по-последователните двойки, амбивалентните такива страдат от по-високи степени на тормоз, липса на комуникация и вярност. Не е случайно при това положение, че участниците в подобни отношения развиват състояния на депресия и тревожност.

Временното прекъсване на една връзка не е задължително лошо нещо, намеква Кейл Монк, защото партньорите могат да осъзнаят важността на това, което са имали, и съответно да се постараят да го направят по-стабилно. От друга страна, систематичните раздели и събирания са индикатор именно за невъзможността за изграждане на стабилна и отговорна връзка.

Изследователите добавят, че амбивалентните връзки съществуват поради много различни причини, включително финансови или поради усещане, че двойката вече е ангажирала прекалено много заедно, за да продължи по отделно.

"Ако партньорите са честни пред себе си за този модел, те могат да предприемат необходимите стъпки, за да продължат връзкате си или да й сложат край. И двата случая са от жизненоважно значение за запазването на собственото им благосъстояние", споделя Монк.


Източник: puls.bg

В категории: СЕКС И ЗДРАВЕ, ПСИХОЛОГИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Важно ново решение за ТЕЛК-овете! Точките вече ще се дават според...

Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов

Тома Биков: "Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици"

Явор Божанков: "Г-н Борисов, не е светнала „синя“ лампа, а заря е гръмнала с апартамента на Цветанов!"

Кисьов за Лукарски: "Хора с наколенки и с его за власт днес пишат за подлоги!"

Небостъргачът на "Артекс", който можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ


НОВИНИТЕ
Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души. Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души.

Два тира се блъснаха на "Тракия" Два тира се блъснаха на "Тракия"

Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Регистрациите в КАТ са възобновени Регистрациите в КАТ са възобновени

Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ