Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Искат укрепване на архитектурен паметник във Варна с 12 собственици


Сподели:
27 Август 2018, Понеделник

Общо 12 собственици на архитектурен паметник в центъра на Варна трябва да се погрижат за укрепването на зданието, което се намира в лошо техническо състояние.

Това става ясно от писмо на главния архитект с указания за действията, които трябва да предприемат стопаните, за да съхранят сградата на бул. „Княз Борис I” 84.

Това не е първият път, в които притежателите, получават разпореждане на укрепване на постройката в определен срок. Указания за взимане на нужните мерки са дадени още през май 2017-та. При проверка през юли тази година е установено, че препоръките не са изпълнени. Последната инспекция е резултат от подаден сигнал през март за лошото състояние на сградата.

Сградата е с предварителна категория „ансамблово значение“, ансамбъл „Търговска академия (ВИНС)- Френски колеж „Сент Андре“. Зданието с компрометиран външен облик. Общото техническо състояние на фасадите е лошо. Мазилката е обрушена в големи участъци. Налице са дефекти и повреди, дължащи се на продължителна експлоатация, метеорологични влияния и непостоянна поддръжка. Запазената оригинална дограма е амортизирана и в лошо състояние. Оформлението на рекламните табели, разположени по повърхността на фасадата по бул. „Княз Борис I”, е в противоречие с автентичния облик на обекта. Констатирани са множество течове във вътрешността на сградата и по фасадите, дължащи се на нарушения по покривното покритие от керамични керемиди и увреждащи недвижимата културна ценност.

На стопаните е указано поради влошеното техническо състояние на покрива в срок до две седмици да се възложи изготвянето на конструктивна експертиза, която да установи състоянието на дървената покривна конструкция и да предпише вида на необходимите ремонтни работи на покрива.

Поради влошеното техническо състояние на сградата в срок до шест месеца трябва да се извършат консервационно-реставрационни дейности, след изработването на инвестиционен проект за фасадна консервация и реставрация и ремонт на покрива.


Източник: moreto.net

В категории: Новините, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

Георгиев, Гешев и още безобразия: вече не им пука какво ще кажат хората

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Компютри и компоти. Плановете на Марияна Николова за киберсигурността

Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


НОВИНИТЕ
„Любовта е лудост“ за 27-и път „Любовта е лудост“ за 27-и път

Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани