Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Искат укрепване на архитектурен паметник във Варна с 12 собственици


Сподели:
27 Август 2018, Понеделник

Общо 12 собственици на архитектурен паметник в центъра на Варна трябва да се погрижат за укрепването на зданието, което се намира в лошо техническо състояние.

Това става ясно от писмо на главния архитект с указания за действията, които трябва да предприемат стопаните, за да съхранят сградата на бул. „Княз Борис I” 84.

Това не е първият път, в които притежателите, получават разпореждане на укрепване на постройката в определен срок. Указания за взимане на нужните мерки са дадени още през май 2017-та. При проверка през юли тази година е установено, че препоръките не са изпълнени. Последната инспекция е резултат от подаден сигнал през март за лошото състояние на сградата.

Сградата е с предварителна категория „ансамблово значение“, ансамбъл „Търговска академия (ВИНС)- Френски колеж „Сент Андре“. Зданието с компрометиран външен облик. Общото техническо състояние на фасадите е лошо. Мазилката е обрушена в големи участъци. Налице са дефекти и повреди, дължащи се на продължителна експлоатация, метеорологични влияния и непостоянна поддръжка. Запазената оригинална дограма е амортизирана и в лошо състояние. Оформлението на рекламните табели, разположени по повърхността на фасадата по бул. „Княз Борис I”, е в противоречие с автентичния облик на обекта. Констатирани са множество течове във вътрешността на сградата и по фасадите, дължащи се на нарушения по покривното покритие от керамични керемиди и увреждащи недвижимата културна ценност.

На стопаните е указано поради влошеното техническо състояние на покрива в срок до две седмици да се възложи изготвянето на конструктивна експертиза, която да установи състоянието на дървената покривна конструкция и да предпише вида на необходимите ремонтни работи на покрива.

Поради влошеното техническо състояние на сградата в срок до шест месеца трябва да се извършат консервационно-реставрационни дейности, след изработването на инвестиционен проект за фасадна консервация и реставрация и ремонт на покрива.


Източник: moreto.net

В категории: Новините, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "

Двама братя от богато семейство в основата на атаките в Шри Ланка

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Проф. Димитър Иванов: "30 години сме последни по стандарт в ЕС, а стандартът на политиците ни се вдига!"

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Емилия Милчева: "За властта - и за стандартите, които й позволяваме"


НОВИНИТЕ
Отчетоха първото марсотресение Отчетоха първото марсотресение

Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда 18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда

Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра

Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив