Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Искат укрепване на архитектурен паметник във Варна с 12 собственици


Сподели:
27 Август 2018, Понеделник

Общо 12 собственици на архитектурен паметник в центъра на Варна трябва да се погрижат за укрепването на зданието, което се намира в лошо техническо състояние.

Това става ясно от писмо на главния архитект с указания за действията, които трябва да предприемат стопаните, за да съхранят сградата на бул. „Княз Борис I” 84.

Това не е първият път, в които притежателите, получават разпореждане на укрепване на постройката в определен срок. Указания за взимане на нужните мерки са дадени още през май 2017-та. При проверка през юли тази година е установено, че препоръките не са изпълнени. Последната инспекция е резултат от подаден сигнал през март за лошото състояние на сградата.

Сградата е с предварителна категория „ансамблово значение“, ансамбъл „Търговска академия (ВИНС)- Френски колеж „Сент Андре“. Зданието с компрометиран външен облик. Общото техническо състояние на фасадите е лошо. Мазилката е обрушена в големи участъци. Налице са дефекти и повреди, дължащи се на продължителна експлоатация, метеорологични влияния и непостоянна поддръжка. Запазената оригинална дограма е амортизирана и в лошо състояние. Оформлението на рекламните табели, разположени по повърхността на фасадата по бул. „Княз Борис I”, е в противоречие с автентичния облик на обекта. Констатирани са множество течове във вътрешността на сградата и по фасадите, дължащи се на нарушения по покривното покритие от керамични керемиди и увреждащи недвижимата културна ценност.

На стопаните е указано поради влошеното техническо състояние на покрива в срок до две седмици да се възложи изготвянето на конструктивна експертиза, която да установи състоянието на дървената покривна конструкция и да предпише вида на необходимите ремонтни работи на покрива.

Поради влошеното техническо състояние на сградата в срок до шест месеца трябва да се извършат консервационно-реставрационни дейности, след изработването на инвестиционен проект за фасадна консервация и реставрация и ремонт на покрива.


Източник: moreto.net

В категории: Новините, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион
ЕВРОПА
Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия