Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Община Варна с "нулева година" по отношение почетни звания и отличия


Сподели:
13 Август 2018, Понеделник

Неясно защо Общински съвет- Варна гласува на ИЗВЪНРЕДНО заседание почетни звания и отличия на града.

По традиция тази дискусия се води на редовно заседание в навечерието на Деня на Варна – 15 август.

Както бе извънредно заседанието, така бяха извънредни и решенията.

В началото на заседанието общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на своя колега д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.

На сесията бе разгледана една-единствена точка, относно удостояване на граждани с почетни звания и отличия на община Варна.

Даниела Димова, председател на комисията по култура и духовно развитие:

"Колеги, на комисията по култура бяха разгледани подробно всички 9 предложения за почетни граждани. След гласуване, те не бяха подкрепени. По-различна беше ситуацията с почетните знаци „За заслуги към Варна”. От всички предложения, ние гласувахме Атанас Друмев Пеев и  Николай Савов да получат почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, а
Франциска Йорданова, Кирил Аспарухов и Петър Пасев – почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен. Председателският съвет също заседава и даде отрицателно становище относно всички предложения."

Ивайло Митковски:

"До голяма степен съм съгласен с решенията на комисията и на Председателския съвет. В последните години тези почетни награди се дават с лека ръка. Но според мен, има хора, които са заслужили това призвание и ние трябва да им го дадем. Говоря конкретно за проф. Димитър Камбуров, който заслужава да бъде удостоен с почетно звание. Той изгради школа по ортопедия и е международно признат специалист."

Христо Атанасов:

"Колеги, искам да подчертая, че званието "почетен гражданин" е най-висшето призвание за изключителен принос в развитието на града ни. Това е основното, което трябва да запомним. Всеки от предложените има някакъв принос и не бива никой да се чувства засегнат или обиден. Но ние трябва сериозно да преценим какъв е приносът и как всеки е представил Варна пред света. В един следващ етап смятам дори да направя предложение за промяна на този статут. Трябва да се знае, че както може да бъде дадена една награда, така може да бъде отнемана. Това е една отговорност и всеки трябва да покаже, че заслужава призванието."

Янко Станев:

“За мен днешните решения не могат да отменят авторитета на тези, които заслужават да бъдат почетни граждани, но не могат да създадат все още авторитет на това звание, което е свързано с изключителния принос, като под изключителен нашите предци са имали предвид – градеж. Какво е построено? И построеното не е само в смисъл на строителство; построеното е в различни сфери на обществения живот. Затова, част от тези аргументи, които чух тук, не ги приемам. Не съм съгласен!
Но съм съгласен с това, че последните години девалвират наградата.
Затова аз съм против раздаването на значки. Смятам, че това е една нулева година. За съжаление, не мога да си позволя да агитирам за хората, за които бих гласувал с удоволствие, защото това би означавало да обидя и тях, и тези, за които не смятам да гласувам.
Надявам, че през следващата година да не се извършва това тривиално събиране на групи от хора, които по различни причини, част от тях много почтени даже, да издигат кандидатури, да ги защитават, да ги предлагат в зала и ние да ги гласуваме."

Божидар Чапаров:

"Има неща, с които не съм съгласен. Това звание е за изключителни заслуги, така е, но аз смятам, че има хора, които го заслужават. Такава е г-жа Елка Няголова, която е предложена от много видни хора и дори почетни граждани. Колеги, Варна е вторият по големина град, с 5 университета, болници, спортни клубове и какво ли още не, а ние да нямаме нито един почетен гражданин. Това, според мен, е липса на самочувствие."

Григор Григоров:

"Аз казах своето мнение на комисия, че хората, които се предлагат, трябва наистина да имат изключителни заслуги за града ни. С това, което правим през последните години, даваме лоши сигнали на нашите деца и внуци. Трябва да бъдем много внимателни към преценката си, когато става дума за "почетен гражданин". И не смятам, че това показва ниско самочувствие, а напротив - говори само за високата стойност на наградите."

В крайна сметка съветниците не подкрепиха нито една от номинациите и така Община Варна остава с "нулева година" по отношение почетни звания и отличия.В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
България губи над 11 млрд. евро годишно заради корупция, твърди доклад

Жирардели: Придобих мажоритарния дял на „Юлен” през 2016 г.

Експерти: След глобата за газовия монопол – риск от дела срещу България

Четири сценария за Брекзит

Десислава Иванчева: В България няма да имаме справедливо решение на делото

Алекс Алексиев: Американците ще спрат и „Турски поток 2“, и „Северен поток 2“ !


НОВИНИТЕ
ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г. ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г.

Прокуратурата поиска арест за Ценко Чоков след снимките в ресторант Прокуратурата поиска арест за Ценко Чоков след снимките в ресторант

Алексис Ципрас и Зоран Заев ще бъдат предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г. Алексис Ципрас и Зоран Заев ще бъдат предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г.

Почина операторът на "Оркестър без име" Виктор Чичов Почина операторът на "Оркестър без име" Виктор Чичов

Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа
ЕВРОПА
ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г. ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г.

Стефан Тафров: Сега е моментът европейските лидери да отправят послание към британците Стефан Тафров: Сега е моментът европейските лидери да отправят послание към британците

Четири сценария за Брекзит Четири сценария за Брекзит

Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа

Споразумението за Брекзит ще се гласува между 14 и 18 януари, обяви Мей Споразумението за Брекзит ще се гласува между 14 и 18 януари, обяви Мей