Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Здравната каса да плаща напълно само евтиното и базово лечение, планира новият управител


Сподели:
10 Август 2018, Петък

Всеки който иска по-скъпоструващи лекарства, терапии, лечение, да си доплаща, да се осигурява допълнително, а Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да определи ясни безови кртерии и цени, да покрива напълно базово лечение за всички болести.

Това е основната част от концепцията за управление на касата на новият ръководител на звеното д-р Дечо Дечев, която той описва в интервю.

"В момента за едни пациенти касата плаща определена сума, а за други, със същото заболяване, пет пъти по-висока. Идеята ми е сумата, която се полага на всеки пациент, реално да покрива ефективно лечение на дадената диагноза. Ако по някаква причина осигуреното лице желае друг вид терапия, то да има възможността да си доплати по съвсем прозрачни критерии и или да може да се осигури в надграждащо осигуряване или застраховане", обяснява визията си Дечев.

Преди време при избирането си от парламента той обеща до три месеца да е готов с цялостната си концепция, за принципите на която имал одобрение от здравния министър Кирил Ананиев.

"В България сме стигнали до парадокса за причина номер едно за смъртност – сърдечно-съдовите заболявания, да нямаме нито едно лекарство, което е напълно платено от касата, примерно за повишено кръвно налягане. В момента касата ги покрива 25% или 50% и хората, които нямат достатъчно средства, не могат да контролират кръвното си налягане. Затова ще ми бъде приоритет базовото лечение да бъде максимално покрито като процент, във всяка група да има поне един доказан препарат, който касата да покрива 100% и оттам нататък този, който иска нещо по-скъпо, да си доплаща или пък да се осигурява допълнително", продължава Дечев пред "Капитал".

Принципът за най-евтината възможна терапия ще залегне и при скъпо скруващите терапии, се разбира от думите на д-р Дечев. "При заболяванията, за които се изписва скъпо струваща терапия по протоколи, има голяма разлика в цената между различните лекарства. Идеята ми е, когато има едни и същи показания за дадено заболяване, но има разлика в цената, да се финансира напълно това, което е с най-добра ефикасност, тоест струва най-малко за фонда", казва управителят на здравната каса.

Отбелязва, че трябва да бъде абсолютно прозрачно и ясно изчислено за какво стигат парите и всеки да има право да го получи.

"В годините, гонейки някакви политически цели, политическата класа постоянно е разширявала пакета от дейности, които влизат в основния пакет. Срещу тях обаче няма адекватно финансиране и в момента вариантите са два – или да се намали този пакет, като не става въпрос да се изваждат определени заболявания, или те да останат, но да бъде гарантирано международно доказано базово лечение за даденото заболяване", аргументира се Дечо Дечев.

Новият управител на здравната каса смята също, че трябва да се върне предишната възможност касата сама да определя списъка лекарства, които заплаща.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Държавна власт, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли

Татяна Дончева: "Борисов не е американски човек, Пеевски е руско прокси"

Земята е на път да достигне нива на въглероден диоксид, невиждани от 56 милиона години

Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни"

Карадайъ: "Управлението на ГЕРБ е провал. Страната е в политическа криза!"

Липсва системен подход за намаляване на жертвите на пътя


НОВИНИТЕ
ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти

7 дни ЧЕЗ ще спира тока в София-град и София-област - вижте кога е ваш ред 7 дни ЧЕЗ ще спира тока в София-град и София-област - вижте кога е ваш ред

Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев

Китай разработва оръжейна система, базирана на микровълнов радар Китай разработва оръжейна система, базирана на микровълнов радар

Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша
ЕВРОПА
ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти

Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни" Галъп: "Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни"

Юбер Ведрин: "В свят на геополитически хищници европейците са последните вегетарианци" Юбер Ведрин: "В свят на геополитически хищници европейците са последните вегетарианци"

"Хонда" си тръгва, "Опел" остава. Още за хаоса на име Брекзит "Хонда" си тръгва, "Опел" остава. Още за хаоса на име Брекзит

В Италия ще позволяват на гражданите да предлагат закони В Италия ще позволяват на гражданите да предлагат закони