Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон


Сподели:
10 Август 2018, Петък

Лидерите на държавите членки обмислят да направят компромис за Великобритания

Европейският съвет обмисля на своя глава и в разрез с преговорната стратегия за Brexit на Европейската комисия да предложи на Лондон оставане в единния пазар, пише британското издание на Business Insider.

Съветът, който се състои от лидерите на страните членки на ЕС, е на път да предложи на Великобритания да остане в единния пазар, но без гражданите ѝ да се придвижват свободно в рамките на Блока.

Разбира се, тази възможност няма да е безвъзмездна. Излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС беше червена линия в преговорния план за Brexit на ЕК и ако някои страни членки са съгласни да се предложи на Тереза Мей страната ѝ да остане в единния пазар, то със сигурност ще е срещу отстъпки от страна на Лондон.

В замяна на британското оставане в единния пазар на стоки и услуги въпросните страни членки ще поискат от Мей в британското законодателство да бъдат въведени европейските екологични, социални и митнически правила. Възможната сделка между Брюксел и Лондон ще бъде обсъдена на специална среща на всички 28 държавни лидери в Залцбург другия месец.

Възможното предложение на ЕС към Мей е първото голямо разделение между Европейския съвет, който е съставен от лидерите на страните членки, и Европейската комисия. Главният преговарящ по Brexit от името на ЕК Мишел Барние вече даде знак, че ще противопостави на опитите на Лондон да си запази членството в единния пазар на стоки. Той предупреди, че едно такова решение би подкопало единния пазар и представлява опит от страна на Острова да си запази единствено ползите от скоро приключващото членство в ЕС.


Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия