Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В проекта „Да предадеш занаят” Асоциация „Булгарика” представя иконописците Диян и Илка Димитрови


Сподели:
09 Август 2018, Четвъртък

Следвайки основната си мисия- да съхранява и развива българските занаяти и изкуства, Асоциация "Булгарика" представя Проекта "Да предадеш занаят", който е част от съпътстващата програма на XXII Международен панаир на занаятите и изкуствата.

Тази година организаторите представят  Диян и Илка Димитрови, които са отдали живота си на един от най-красивите занаяти- иконописта.

Вече 18  години, с много любов и търпение, те предават своя опит на учениците си.
Това става в Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил" при едноименния храм. В модерно обзаведената учебна зала, където някога се е помещавало първото българско училище в града, множество желаещи усвояват трудното, благодатно, древно и прекрасно учение за зографисването на икони.

Школата по иконопис е създадена от Диян Димитров през 2000 година,  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Първоначално школата е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на св. Богородица" и работи там до 2005 година. От тогава и до днес е част от Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил".

През 1997 година Диян Димитров завършва специалност "Иконография" в Православен Богословски факултет - магистър, ВТУ "Св.св.Кирил и Методий. По това време неговата съпруга изучава специалност "Графика" в Шуменския университет. Малко по-късно тя също проявява интерес към иконите и завършва магистратура "Иконография - иконопис".
Двамата живеят и творят заедно, но споделят, че това за тях не е проблем, а удоволствие.
Илка Димитрова:

"Когато живееш и работиш с един човек, цялото ти ежедневие се превръща донякъде в работа, донякъде в удоволствие. Хубавото е, че ние изпитваме огромно щастие от това, с което се занимаваме. Не пренасяме работата вкъщи като проблем, както при другите двойки. Да живееш и твориш с един човек, да си с него 24 часа, не е толкова страшно, даже е приятно. Ние с Диян споделяме един общ път и имаме обща любов- иконите."

Диян и Илка не крият занаята си и се радват, ако учениците им ги достигнат по майсторство. Голяма част от курсистите им продължават да рисуват усилено и да създават прекрасни икони за православни храмове и художествени галерии.

Първата им ученичка Милка споделя, че винаги е искала да рисува икони. Тя е благодарна, че е част от школата на Диян и Илка Димитрови, защото не само се е научила на техния занаят, но е разбрала, че рисуването на икони обогатява хората и ги доближава до вярата.

"Има една приказка: "Неслучайни случайности". При мен нещата се получиха точно така. Бях в един манастир и видях икона, която много ми хареса. Исках да притежавам същата, но никъде не намерих. Точно тогава попаднах в школата на Диян и Илка, съвсем неслучайно и реших, че искам да рисувам икони. С огромно удоволствие я посещавам, защото нашите преподаватели са едни невероятни професионалисти и прекрасни хора, от които може да се научи много.", споделя Марина, която посещава школата от 10 години.

Нели, която е ученичка на Диян и Илка само от една година, вече има няколко нарисувани икони. Тя споделя, че преживяването от урок по иконопис е изключително обогатяващо и завладяващо.
Целта на двамата учители е да развиват и популяризират православното изкуство, да привличат обществения интерес към Православието и красотата на православната иконопис.

"Огромно е щастието, когато виждаш резултата от своя труд. Техният резултат- на моите ученици,  част от него е и мой, така го чувствам. В школата идват хора, които имат някакви първоначални знания, но голяма част от курсистите никога не са хващали четка през живота си. За да ги научиш да създадат нещо красиво, са нужни много години труд. Освен това, за да рисуваш икони, трябва да си вярващ и да четеш много.
Нашето желание е да популяризираме това прекрасно изкуство. Да научим хората да творят и в един момент да създават свои собствени икони, така както ги виждат те.", споделя Диян.


Източник: vlastta.com

В категории: Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Започнаха проверки в Сливенската болница след случая с починалата родилка

За Турция и САЩ вече няма връщане назад

Албанизацията на Сърбия премина границите на Косово

Стотици учители се търсят в цялата страна

Теменужка Петкова: Българската минно-суровинна индустрия е сред водещите в ЕС

Папата засрамен и натъжен заради публикуван в САЩ доклад за сексуален тормоз на деца от свещеници


НОВИНИТЕ
Румен Петков: 34 души в бордове в енергетиката вземат по 800 000 лева на година Румен Петков: 34 души в бордове в енергетиката вземат по 800 000 лева на година

Невяна Владинова със сребро в Минск Невяна Владинова със сребро в Минск

Стартира Международен колопоход Варна-Сърбия Стартира Международен колопоход Варна-Сърбия

Опасни вълнения по Черноморието в края на август Опасни вълнения по Черноморието в края на август

Взривиха банкомат в Казанлък Взривиха банкомат в Казанлък