Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Художникът Владин Владев: „Изкуството има елемент на мисия.”


Сподели:
09 Август 2018, Четвъртък

Да започнем това интервю с няколко думи от Вас за Вас.

Владин Владев:

„Казвам се Владин Владев. Родом съм от Варна, макар че не съм живял постоянно тук. Родителите ми са от Добрич и прекарах много време там.
С рисуване се занимавам от дете с малки прекъсвания. Посещавал съм различни школи по рисуване още от много малък. Когато записах да уча в Икономическия университет със специалност "Счетоводство и контрол" спрях за известно време с рисуването.
В един момент, обаче, си дадох сметка, че едва ли ще стана счетоводител. Човек трябва да  следва сърцето си.
Така се стекоха нещата, че заминах със семейството си в Австрия. Там имаше едни стенописи, върху които ми предложиха да работя. Докато живеех там, съм правил и много изложби. След като се ожених, заедно с жена ми се установихме във Варна и сега живея и творя тук. И тъй като съм правил изложби къде ли не по света, искам да кажа, че Варна е наистина невероятен град.”

Тук или извън България, според Вас, се цени повече изкуството?

Владин Владев:


„Това е едно уравнение с "n" неизвестни. Първо трябва да се уточни какво е изкуство, след това какво означава да цениш изкуството. Трябва да се намерят неизвестните в уравнението, които са много разтегливи. Хората от различните епохи, от различните държави, приемат изкуството по свой си начин. Много от най-заможните хора инвестират в картини.
За мен изкуството има дори елемент на мисия. Ако един колега не осъзнава тази част, той не е нищо повече от един добър принтер. Пикасо има една хубава мисъл: "Всички добри художници копират, а великите свалят идея от Господ." Затова ние не трябва просто да копираме дадени картини, а да творим собствени.
Ще цитирам още една мисъл, която е на Сенека: "Изкуството не е капитал. От него не може да се прави капитал. Но изкуството създава добродетели, а това е най-големият капитал."
Били сме в Китай. Китай успява с добродетели на нацията. С мъка мога да кажа, че ние се проваляме, защото тези добродетели не бяха култивирани.
Аз не искам да се оплаквам,просто констатирам неща, от които човек го боли.

За първи път ли участвате на Международния панаир на занаятите и изкуствата?

Владин Владев:


„Самостоятелно се представям за първи път. Минали години мои картини са били изложени в Галерията "Къщата на майсторите".”

Как се чувствате тук?

Владин Владев:


„Чувствам се много добре. Мястото е страхотно. Аз съм малко противник това изкуство да има показност. Моето лично мнение е, че ателието е, като една алхимична лаборатория. Там се създава и там се експериментира. Разбира се, всеки творец има различен подход, различен начин на събиране на тези бисери. Аз съм преодолял вече страха къде ще рисувам. Рисувал съм къде ли не. А се оказа, че и тук е прекрасно.
Много съм щастлив, че точно тук, на Панаира, се срещнах с хора, които притежават  мои картини. Запознах се с тях, а това нямаше да се случи, ако не бях тук. Благодарен съм на организаторите за тази обратна връзка, която получавам. Това е голямо щастие и за двете страни.”

Пожелаваме Ви успех и се надяваме да се видим и на 23-тия Панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" през 2019г.!

Владин Владев:


„Успех и на вас, и всички, които са част от Панаира. Със сигурност ще участвам догодина отново. Тук се чуствам прекрасно!
И нека хората да творят повече, защото ако има повече творци, животът ще стане по-хубав!”


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Интервюта, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия
ЕВРОПА
Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Правителствена криза в Гърция след изгонването на зам.-външен министър от АНЕЛ Правителствена криза в Гърция след изгонването на зам.-външен министър от АНЕЛ

Сърбия се стяга за война! Готови сме да изпълним заповедите на президента, заяви военният министър Сърбия се стяга за война! Готови сме да изпълним заповедите на президента, заяви военният министър