Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Петко Петков: „Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват."


Сподели:
08 Август 2018, Сряда

Когато посетите Международния панаир на занаятите и изкуствата от 1 до 21 август във Варна, не може да не се спрете до дърворезбаря Петко Петков.

Петко е традиционен участник на панаира.

Всеки ден, от сутрин до вечер, той неуморно твори и създава впечатляващи произведения с двете си ръце.
Майсторът завършва Техникум по дървообработване във Варна, със специалност “Вътрешна архитектура и мебелно строителство”.

Любовта към дърворезбата е наследил от баща си, който му помага и до днес.

Майсторът на художествената дърворезба е започнал от нулата, преди 40 години, веднага след излизането му от казармата. Той е самоук, като заявява, че през живота си е гледал малцина автори – дърворезбари как работят.

Твори всеки ден без почивка и споделя, че това за него не е работа, а удоволствие.

"Хубавото се постига с много труд. Докато ходех на кръжок по скулптура, учителят ни казваше, че трябва всеки ден да се работи. Аз така правя. Нямам почивни дни, но това не ми тежи, напротив. Занаятът ме привлича много, между нас има взаимна любов. Работя с голямо удоволствие. Започвам от сутринта до към 14 часа, след това малко си почивам, обичам да се разхождам в Морската градина, а след като се върна, отново се залавям за работа, понякога и до полунощ. Докато работя, забравям абсолютно всичко, толкова съм вглъбен. Изпитвам удоволствие от това, което правя, въпреки че поглъща цялото ми време. Всяко друго време за мен е пропиляно. Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват.", споделя майсторът.

Днес, изключително талантливият творец е разширил производството си максимално. Освен че резбова, Петко Петков рисува картини и икони. Почти във всеки храм във Варна има по нещо, изработено от него.

Любимият стил на майстора е барокът. Той обича симетрията, на която набляга в своите произведения.

Посетителите на най – голямото арт-изложение в България могат да видят много от неговите уникални произведения. 
„Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна е единственото изложение, на което участвам. Тази година за 13-и път. Първите години посещавах панаира без да участвам. Бях се запознал с доста колеги, но изпитвах някакъв страх да демонстрирам работата си пред всички. Сега вече не се притеснявам да показвам изкуството си.", споделя Петко.
Миналата година самоукият майстор спечели първо място на конкурса "Сувенири" с нежната дърворезба "Роза".В категории: Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион