Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Петко Петков: „Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват."


Сподели:
08 Август 2018, Сряда

Когато посетите Международния панаир на занаятите и изкуствата от 1 до 21 август във Варна, не може да не се спрете до дърворезбаря Петко Петков.

Петко е традиционен участник на панаира.

Всеки ден, от сутрин до вечер, той неуморно твори и създава впечатляващи произведения с двете си ръце.
Майсторът завършва Техникум по дървообработване във Варна, със специалност “Вътрешна архитектура и мебелно строителство”.

Любовта към дърворезбата е наследил от баща си, който му помага и до днес.

Майсторът на художествената дърворезба е започнал от нулата, преди 40 години, веднага след излизането му от казармата. Той е самоук, като заявява, че през живота си е гледал малцина автори – дърворезбари как работят.

Твори всеки ден без почивка и споделя, че това за него не е работа, а удоволствие.

"Хубавото се постига с много труд. Докато ходех на кръжок по скулптура, учителят ни казваше, че трябва всеки ден да се работи. Аз така правя. Нямам почивни дни, но това не ми тежи, напротив. Занаятът ме привлича много, между нас има взаимна любов. Работя с голямо удоволствие. Започвам от сутринта до към 14 часа, след това малко си почивам, обичам да се разхождам в Морската градина, а след като се върна, отново се залавям за работа, понякога и до полунощ. Докато работя, забравям абсолютно всичко, толкова съм вглъбен. Изпитвам удоволствие от това, което правя, въпреки че поглъща цялото ми време. Всяко друго време за мен е пропиляно. Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват.", споделя майсторът.

Днес, изключително талантливият творец е разширил производството си максимално. Освен че резбова, Петко Петков рисува картини и икони. Почти във всеки храм във Варна има по нещо, изработено от него.

Любимият стил на майстора е барокът. Той обича симетрията, на която набляга в своите произведения.

Посетителите на най – голямото арт-изложение в България могат да видят много от неговите уникални произведения. 
„Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна е единственото изложение, на което участвам. Тази година за 13-и път. Първите години посещавах панаира без да участвам. Бях се запознал с доста колеги, но изпитвах някакъв страх да демонстрирам работата си пред всички. Сега вече не се притеснявам да показвам изкуството си.", споделя Петко.
Миналата година самоукият майстор спечели първо място на конкурса "Сувенири" с нежната дърворезба "Роза".В категории: Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна
ЕВРОПА
Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС

Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност" Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност"

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим" Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим"

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия