Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ЕК одобри сделката за Telenor


Сподели:
31 Юли 2018, Вторник

Чешкият инвестиционен фонд PPF Group на Петр Келнер ще поеме пълен контрол върху активите на Telenor в ЦИЕ

Европейската комисия (ЕК) одобри сделката за придобиването на активите на Telenor Group в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от чешкия инвестиционен фонд PPF Group на Петр Келнер.

Двете страни обявиха, че са сключили споразумение за продажба в размер на 2.8 млрд. евро през март тази година. Сега Еврокомисията официално разреши на PPF Group да поеме пълен контрол върху активите на Telenor в региона, след като е съгласувала сделката с Регламента на ЕС за сливанията.

С това чешкият инвестиционен фонд на милиардера Петр Келнер – същия, на който бе забранено от българската Комисия за защита на конкуренцията да купи Нова тв, сега получи зелена светлина да придобие дружествата на норвежката компания в няколко страни от ЦИЕ.

Става дума за „Теленор България“ ЕАД, трите унгарски дружества Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., това в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica, както и сръбската Telenor d.o.o. Beograd. Всички тези компании функционират като мобилни оператори в съответните държави.

Европейските органи са установили, че транзакцията няма да породи опасения за конкуренцията. „Първо, това не би довело до хоризонтално припокриване, тъй като дейността на дружествата е ограничена в различни територии, където те имат съответните телекомуникационни лицензи“, се посочва в съобщение на ЕК.

Освен това Комисията е установила, че няма да има и вертикални връзки между пазарите по отношение на роуминга на мобилни и фиксирани услуги както на едро, така и на дребно за крайните потребители.

Така ЕК е стигнала до заключението, че предложената транзакция няма да повдигне съмнения относно конкуренцията.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа с приблизително 35 млрд. евро активи под неин контрол. Фондът инвестира в различни сектори, включително банкиране, потребителско финансиране, недвижими имоти, минно дело и телекомуникации. Предишният опит на компанията в сделките включва придобиването на O2 Czech Republic от Telefonica през 2013 г.


Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна
ЕВРОПА
Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС

Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност" Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност"

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим" Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим"

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия