Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ЕК одобри сделката за Telenor


Сподели:
31 Юли 2018, Вторник

Чешкият инвестиционен фонд PPF Group на Петр Келнер ще поеме пълен контрол върху активите на Telenor в ЦИЕ

Европейската комисия (ЕК) одобри сделката за придобиването на активите на Telenor Group в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от чешкия инвестиционен фонд PPF Group на Петр Келнер.

Двете страни обявиха, че са сключили споразумение за продажба в размер на 2.8 млрд. евро през март тази година. Сега Еврокомисията официално разреши на PPF Group да поеме пълен контрол върху активите на Telenor в региона, след като е съгласувала сделката с Регламента на ЕС за сливанията.

С това чешкият инвестиционен фонд на милиардера Петр Келнер – същия, на който бе забранено от българската Комисия за защита на конкуренцията да купи Нова тв, сега получи зелена светлина да придобие дружествата на норвежката компания в няколко страни от ЦИЕ.

Става дума за „Теленор България“ ЕАД, трите унгарски дружества Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., това в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica, както и сръбската Telenor d.o.o. Beograd. Всички тези компании функционират като мобилни оператори в съответните държави.

Европейските органи са установили, че транзакцията няма да породи опасения за конкуренцията. „Първо, това не би довело до хоризонтално припокриване, тъй като дейността на дружествата е ограничена в различни територии, където те имат съответните телекомуникационни лицензи“, се посочва в съобщение на ЕК.

Освен това Комисията е установила, че няма да има и вертикални връзки между пазарите по отношение на роуминга на мобилни и фиксирани услуги както на едро, така и на дребно за крайните потребители.

Така ЕК е стигнала до заключението, че предложената транзакция няма да повдигне съмнения относно конкуренцията.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа с приблизително 35 млрд. евро активи под неин контрол. Фондът инвестира в различни сектори, включително банкиране, потребителско финансиране, недвижими имоти, минно дело и телекомуникации. Предишният опит на компанията в сделките включва придобиването на O2 Czech Republic от Telefonica през 2013 г.


Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион
ЕВРОПА
Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия