Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Дари от "Чергите на Дари": За да сбъднеш мечтите си, трябва да положиш изпит!


Сподели:
20 Юли 2018, Петък

Дари, от "Чергите на Дари" е прекрасна! Гледаш я запленено. И не мигаш! Ще изпуснеш магическия процес на изкуството да тъчеш... А тя се справя толкова изкусно! Трудно е да опишеш създадените от нея неща с думи. Трудно е да опишеш самата нея...

Обичта ми към тъкането се породи от момента, когато седнах за първи път на стан през 2008 година. Както всяка истинска обич, с времето това чувство става все по-силно в мен.

В момента не мога да си представя живота си без моята голяма любов -  тъкането.Чувствам, че съм призвана да развивам и предавам този занаят на тези, които идват след нас, а именно нашите деца.

В началото беше просто хоби. До момента, когато бях изтъкала достатъчно много черги, с достатъчно добро качество на самата тъкан. Тогава Веско Фесчиев ме подбутна и покани да участвам в панаир на занаятите, за да представя нещата, които бях изработила пред публиката и посетителите.

Помня, колко се притеснявах преди това участие, но като видях колко добри впечатления и похвали получих, това ми даде кураж да се замисля да превърна хобито си в професия. От онзи момент до днес не съм спирала да тъка.
Трудно ли бе да намериш учител, който да те научи да боравиш със стан?
Не че беше трудно, но от моя страна се изискваше много търпение. Близо 5 - 6 години обикалях села из половин България, за да търся стари майсторки, които да ми покажат как се тъче. Накрая съвсем случайно срещнах своя учител именно във Варна - моя роден град.

Това се случи на ежегодния „Международен панаир на изкуствата и занаятите” във Варна, който се организира всяка година от две прекрасни и отдадени на изкуството и занаятите дами - Веселина и Лиляна Савови.

На 2.08.2008 срещнах Веско Фесчиев именно при участието му в този панаир. Запознахме се и половин час по-късно  вече бях седнала на стана и под вещите му напътствия и указания вече мятах совалката и тъчех.


Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион
ЕВРОПА
Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия