Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите


Сподели:
20 Юли 2018, Петък

Стопаните спират властите да предприемат мерки срещу чумата. Това стана ясно от коментара на земеделския министър Румен Порожанов, който дойде в Народното събрание да докладва за борбата със заразата.

В страната има пет огнища в пет населени места. В стадото на леля Дора няма положителна проба, поясни министър Порожанов.
Всякакви мерки са спрени заради създалото се напрежение. Днес стопаните не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба, подчерта той. Ние протегнахме ръка, припомни министърът. Пред депутатите той смята да представи цялата информация.

Баба Дора от Шарково била нахъсана от хората около нея и не искала да чуе властите.
Поведението на хората спирало ефективното прилагане на мерките срещу заразата, по мнението на Румен Порожанов. И днес ще продължи заседанието на щаба. Мерките не трябва да спират, по думите му.

Над 6 000 проби са взети до момента. На всеки 20 дни се вземат проби. При най-малко съмнение се правят повторни изследвания.

И днес се изплащат обезщетения. В понеделник ще бъдат изплатени парите на стопаните в Шарково, чиито стада бяха евтаназирани.
"Надяваме се по места да бъде овладяна по районите, в които е, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява", заяви министърът на земеделието.

Шефът на БАБХ пък заяви, че еврокомисарят Андрю Кайтис е потвърдил всичко, направено от БАБХ като действия.

Министър Радев припомни, че по настояване на Координационния щаб в парламента се е провел председателски съвет, за да бъдат представени документите и резултатите от пробите с цел народните представители да имат възможност да зададат своите въпроси.
"Защото ги видяхме по места, осуетявайки с поведението си действията на Министерство на земеделието и храните", посочи Радев като изтъкна, че тогава председателите на парламентарните групи са подкрепили действията на властите, ангажирани с ограничаването на чумата по дребните преживни животни в Ямболско.

"МВР осигуряваме всички техни действия. Вчера имаше митинг - вие присъствахте, г-жа Корнелия Нинова слушах я , каза, че - не ни убедиха, че има чума. Отново ни разколебават", констатира министър Радев.

Вътрешният министър заяви, че ще отидат в парламента, за да поискат доверието на всички народни представители.
"Надяваме се по места да бъде овладяна по районите, в които е, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява", заяви министърът на земеделието.

Няма как спасявайки държавата си от такова зло като чумата при малките преживни животни - овце и кози - ние да не получаваме доверието, включително на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго - как да обясня аз на колегите от полицията, че трябва да бъдат зад ветеринарите, да им помагат там, където трябва без това политическо доверие", заяви министър Радев.

"Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Така ние го разбираме или най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция, буквално, която е част от обществото, срещу една друга част от обществото с неясни мотиви", коментира още вътрешният министър.

Министър Радев посочи, че ще бъде създаден местен координационен щаб в село Болярово, където хората могат да се съветват с местни хора, на които имат доверие там.

Той апелира също да не идват повече граждани на място, за да не се разрпострани заразата.

"Всичко каквото трябва - правим. Искаме да сме убедени, че сме на правия път, ако някой има съмнение да бъдат добри да ни го кажат - а не зад гърба ни да работят срещу националната сигурност", отсече Радев.

На въпрос за КСНС министър Радев заяви, че е екипът на президента Радев е бил запознат с мерките, които се предприемат и това е негово решение.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна
ЕВРОПА
Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС

Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност" Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност"

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим" Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим"

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия