Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите


Сподели:
20 Юли 2018, Петък

Стопаните спират властите да предприемат мерки срещу чумата. Това стана ясно от коментара на земеделския министър Румен Порожанов, който дойде в Народното събрание да докладва за борбата със заразата.

В страната има пет огнища в пет населени места. В стадото на леля Дора няма положителна проба, поясни министър Порожанов.
Всякакви мерки са спрени заради създалото се напрежение. Днес стопаните не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба, подчерта той. Ние протегнахме ръка, припомни министърът. Пред депутатите той смята да представи цялата информация.

Баба Дора от Шарково била нахъсана от хората около нея и не искала да чуе властите.
Поведението на хората спирало ефективното прилагане на мерките срещу заразата, по мнението на Румен Порожанов. И днес ще продължи заседанието на щаба. Мерките не трябва да спират, по думите му.

Над 6 000 проби са взети до момента. На всеки 20 дни се вземат проби. При най-малко съмнение се правят повторни изследвания.

И днес се изплащат обезщетения. В понеделник ще бъдат изплатени парите на стопаните в Шарково, чиито стада бяха евтаназирани.
"Надяваме се по места да бъде овладяна по районите, в които е, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява", заяви министърът на земеделието.

Шефът на БАБХ пък заяви, че еврокомисарят Андрю Кайтис е потвърдил всичко, направено от БАБХ като действия.

Министър Радев припомни, че по настояване на Координационния щаб в парламента се е провел председателски съвет, за да бъдат представени документите и резултатите от пробите с цел народните представители да имат възможност да зададат своите въпроси.
"Защото ги видяхме по места, осуетявайки с поведението си действията на Министерство на земеделието и храните", посочи Радев като изтъкна, че тогава председателите на парламентарните групи са подкрепили действията на властите, ангажирани с ограничаването на чумата по дребните преживни животни в Ямболско.

"МВР осигуряваме всички техни действия. Вчера имаше митинг - вие присъствахте, г-жа Корнелия Нинова слушах я , каза, че - не ни убедиха, че има чума. Отново ни разколебават", констатира министър Радев.

Вътрешният министър заяви, че ще отидат в парламента, за да поискат доверието на всички народни представители.
"Надяваме се по места да бъде овладяна по районите, в които е, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява", заяви министърът на земеделието.

Няма как спасявайки държавата си от такова зло като чумата при малките преживни животни - овце и кози - ние да не получаваме доверието, включително на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго - как да обясня аз на колегите от полицията, че трябва да бъдат зад ветеринарите, да им помагат там, където трябва без това политическо доверие", заяви министър Радев.

"Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Така ние го разбираме или най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция, буквално, която е част от обществото, срещу една друга част от обществото с неясни мотиви", коментира още вътрешният министър.

Министър Радев посочи, че ще бъде създаден местен координационен щаб в село Болярово, където хората могат да се съветват с местни хора, на които имат доверие там.

Той апелира също да не идват повече граждани на място, за да не се разрпострани заразата.

"Всичко каквото трябва - правим. Искаме да сме убедени, че сме на правия път, ако някой има съмнение да бъдат добри да ни го кажат - а не зад гърба ни да работят срещу националната сигурност", отсече Радев.

На въпрос за КСНС министър Радев заяви, че е екипът на президента Радев е бил запознат с мерките, които се предприемат и това е негово решение.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор